Verslag concert Scenario II, Metaprism en Xandria, Dynamo Eindhoven 28 april 2017

Op vrijdag 28 april maar weer eens naar Dynamo in Eindhoven. Na het debacle van afgelopen zondag (halverwege de optredens al naar huis) waren de verwachtingen redelijk hoog gespannen. Zeker omdat het ook voorlopig het laatste concert is dat ik ga bezoeken. Nu is Xandria in eerste instantie niet een band waar ik nu direct warm voor loop. Maar er is een gezegde “je moet alles in het leven eens een keer geprobeerd hebben”. En in dit geval heb ik dat maar vertaald in gehoord hebben. Nu kan ik natuurlijk in mijn aardse bestaan niet alle bands van de wereld beluisteren. Maar wel de verschillende muziekgenres.

Dus vandaar mijn keuze voor dit concert. Xandria staat te boek als een symfonische metalband. En in het voorprogramma staan de Nederlandse band Scenario II en de Engelse band Metaprism.

De organisatie is ditmaal niet in handen van Dynamo maar van de organisatie JBM Events. Het is dus even wat anders binnenkomen. Direct aan de deur je ticket laten zien, ID voor de kleintjes en fouilleren. Maar daar is niets mis mee. Opvallend is wel het wat oudere publiek, iets wat doorgaans bij Dynamo wat zeldzamer is. Maar het zijn wel de echte liefhebbers van deze muziek.

Hoe is het verlopen die avond. De eerste leuke binnenkomer was op station Eindhoven. Daar werd ik direct verwelkomt door een oud collega treindienstleider die mij meteen erop wees dat de trein op tijd was. Iets waar ik ook regelmatig over schrijf (wanneer ze niet helemaal op tijd zijn dan). Natuurlijk was de trein op tijd want die oud collega had pauze! Maar nu terug naar waar het om gaat, de muziek.

 

Scenario II

Deze band is afkomstig uit Eindhoven  en speelt vooral, zoals zij zelf aangeven, dark, melodic, death trashmetal. Een hele mond vol maar wel helemaal waar. Het is een band die bestaat uit 6 leden:

– Myrthe van Beest                         zang

– Coen Tabak                                    zang

– Mark van Doren                           Gitaar, synthesizer

– Simone van Straten                     Gitaar

– Liza Hoek                                       Bass

– Bastiaan Koster                            Drums

Een wat meer gedetailleerd overzicht van deze band en de bandleden is te lezen op ONSNIEUWS wanneer zij “band van de maand” zijn in Juli.

Het is altijd lastig om te moeten starten op  een dergelijke avond. Het publiek is nog niet opgewarmd en er zijn altijd lieden die gedurende het optreden nog in de zaal binnenkomen. Maar daar is eigenlijk weinig van terug te zien op het podium. De band knalt er direct vol in. Ik weet niet wat ik mocht verwachten omdat ik ze eigenlijk nog niet kende. Ik moet ook wel toegeven dat ik een iets andere verwachting had toen ik hier naar toe ging. Viel het dan tegen? Nee, integendeel. Ik was uitermate aangenaam verrast door hetgeen ik hoorde. Een prima band die dito muziek maakt. De stemmen passen goed bij elkaar en zorgen voor een prima sound. Instrumentaal zit het ook goed in elkaar. Vooral de tempowisselingen en de gitaarsolo’s maken indruk. Wat me af en toe wel opvalt zijn de wat strakke koppies bij de gitaristen (gezonde spanning?). Maar gaandeweg het optreden verdwijnt dat ook wel weer. Het is een keurig verzorgd optreden en ik heb kennis mogen maken met een band die aardig aan de weg timmert en waar ik nog heel veel van verwacht. Was erg jammer dat ze niet wat meer tijd hadden om nog meer nummers van hun nieuwe CD  A NEW DAWN te kunnen spelen.

Op 23 juni is deze band opnieuw te bewonderen in Altstad te Eindhoven. Meer over de band en dit optreden in ONSNIEUWS van juli.

 

Metaprism

Deze zeskoppige formatie is afkomstig uit Bournemouth  Engeland. Ze staan te boek als melodische metalband. De leden zijn:

– Ollie Roberts                                  gitaar

– Theresa Smith                               zang

– Joey Draper                                    zang

– Callum Downing                           gitaar

– James Clark                                    drums

– Max Willus                                      bas

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik vooraf al wat van deze band had geluisterd en derhalve waren de verwachtingen erg hoog gespannen. En dat was niet nodig want ze hebben die meer dan waar kunnen maken. Wat een schitterende band en dito optreden. Prachtige stemmen die uitstekend op elkaar zijn afgestemd en voor wat betreft de muziek is het een streling voor het oor (voor zover je daar bij deze muzieksoort over kan en mag spreken). Er zit erg veel  afwisseling in de verschillende nummers en dat maakt dat je eigenlijk iedere keer weer benieuwd bent wat het volgende nummer gaat brengen Ik ben erg onder de indruk van deze band.

Na afloop van hun optreden nog enige tijd met de bandleden zitten kletsen. Ja soms komt er nog wel een woordje Engels uit mijn mond. Ze ook vertelt dat ik een eigen website heb waar ik ook regelmatig schrijf over de optredens die ik bijwoon en graag iedere maand een nog wat onbekende band wil voorstellen aan de lezers. Zij wilden hier erg graag hun medewerking aan verlenen. Dus volgende maand veel meer over Metaprism. Gegevens zijn uitgewisseld……correspondentie moet enkel wel in het Engels….een uitdaging.

 

Xandria

Deze band is eigenlijk de hoofdact van deze avond. Ook dit is een symfonische metalband. De band heeft als thuisland Duitsland, maar de zangeres komt uit Nederland. Zij zijn hier in het kader van hun “Theater of dimensions  tour”.

De band bestaat uit:

– Philip Restemeier                                        Gitaar

– Marco Heubaum                                          Gitaar

– Dianne van Giersbergen                            Zang

– Steven Wussow                                            Bas

– Gerit   Lamm                                                Drums

 

Dat het grootste deel van het publiek voor Xandria is gekomen blijkt wel uit het feit dat de zaal nu echt bomvol staat. Ik vraag me dan altijd maar af waarom luister je ook niet naar de andere bands?

Het is een erg gelikte show. Natuurlijk krijgen we waarvoor we gekomen zijn. Veel afwisseling in de nummers die allemaal toch wel erg beïnvloed worden door de stem van Dianne van Giersbergen. Haar bijna hoge (opera) stem heeft veelal de boventoon en overstemd een beetje de muziek. De muziek die overigens soms wel wat te hard staat waardoor er vervorming optreedt.

 

Ik denk dat het publiek uitermate tevreden huiswaarts is gekeerd. Men heeft gekregen waarvoor men was gekomen.

Zelf ben ik erg onder de indruk van de eerste twee bands en wat minder van Xandria. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Maar je moet het gehoord hebben om er over mee te kunnen praten zeg ik altijd maar.

Conclusie: prima avondje muziek voor een heel schappelijke prijs. En heel goed georganiseerd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: