De toekomst van de muziek in Nederland

Misschien een wat zware titel. Net of ik, als amateur schrijver, daar verstand van heb. En ik kan ook echt niet in de toekomst kijken. Maar ik vraag me wel eens af hoe het verder moet met de muziek in ons landje. En soms denk ik daar wel wat dieper over na, Zoals op een dag als vandaag. Het zonnetje schijnt, je bent moe maar de hangmat geeft ook al geen uitkomst meer, alles waar ik over na wilden denken heb ik gedaan (ben daar overigen niet echt iets mee opgeschoten), maar dit onderwerp blijft toch steeds terugkomen.

En daar ik eigenlijk ook wel weer zin heb om eens iets wat meer kritische stukken te gaan schrijven dacht ik bij mezelf laat ik hier maar eens mee beginnen. En ja het gaat weer over muziek. Dus als je dat niet leuk vindt, ga lekker iets anders doen en laat dit gaan.

Maak ik me dan zorgen over de muziek in Nederland. En zo ja, waarom? Nederland is een muzikaal land en barst werkelijk van het talent. Ik heb het dan niet over al die talentenshows op TV. Die kijk ik niet dus daar kan en wil ik ook geen oordeel over geven. Ik weet wel dat het er onderhand zoveel  ( geweest) zijn dat het haast niet anders meer kan dan dat alleen schorre parkieten zich nog kunnen opgeven. De rest van Nederland moet haast al een keer aan de beurt zijn geweest.

Nee ik heb het over allerlei bandjes die vaak met heel beperkte middelen aan de weg timmeren om ooit de grote stap naar de landelijke podia ( misschien ook meer) te kunnen maken. Maar met talent alleen kom je er helaas niet in Nederland. Je moet of ontzettend veel geluk hebben of een zogenaamde “kruiwagen “ om je muziek ook daadwerkelijk in een wat grotere kring  verspreid te krijgen. Radio is daar een uitstekend middel voor. Maar als we even kijken naar de doorsnee Nederlandse radiozenders is er niet veel ruimte. Die draaien liever de grote namen. Want dat wil Nederland horen. Hier in huis staat bijna altijd de radio aan. Ik zeg expres staat de radio aan, en niet, hier wordt naar muziek geluisterd. Smaken verschillen en dat respecteer ik. Maar iedere dag luisteren naar een dj die zichzelf zo grappig vind dat hij er vooral zelf om moet lachen gaat mij te ver. Toch wil men het hier horen. En degene die luistert heeft echt wel smaak. Want waarom zou ze anders voor mij gekozen hebben. Want behalve durf en een berg geduld moet je toch ook wel smaak hebben.

Maar goed we wijken af. Nederland wil dus de grote namen horen. En ook zien. Want we gaan doorgaans wanneer we een concert bezoeken graag naar de gevestigde orde. We hebben er meestal ook behoorlijk wat voor over. Je betaald vaak veel geld voor een gelikte show. Meestal al tientallen keren uitgevoerd. Je ziet dat ook vaak. Maar ach wat maakt het uit. Zelf doe ik het ook wel eens hoor. Dus geen enkel verwijt richting wie dan ook. Het is leuk om mee te maken maar ik mis toch vaak wel een aantal zaken. Zo is er doorgaans geen contact met de artiesten. Ze komen, ze spelen en ze gaan. Ja soms een meet&Greet. Maar dan moet je vaak allerlei dingen doen om daarvoor in aanmerking te komen. En een dag van te voren al ergens te gaan staan omdat je dan vooraan kan staan hoeft voor mij persoonlijk niet. Maar sommige vinden het geweldig. “Kijk de zanger knipoogde naar mij”. Nou mevrouw dat doet hij morgen waarschijnlijk weer, alleen naar iemand anders.

Wat wil ik nu eigenlijk duidelijk maken? Ik denk dat het mooi zou zijn wanneer er in Nederland eens wat meer aandacht zou zijn voor de kleinere bands. Mensen die vaak naast een gewone baan er alles voor over hebben om muziek te kunnen maken. In kleine ruimtes moeten repeteren. Zelf hun set opbouwen, spelen en daarna zelf weer afbreken en dan ook nog zelf naar huis moeten rijden. En vaak voor een vergoeding die een kwart van de kosten nog niet dekken. Maar het wel doen omdat ze leuk vinden.

Die aandacht kan van ons komen door eens te gaan kijken. Maar ook vanuit de overheid zou het goed zijn om hier eens wat geld voor vrij te maken. Geef mensen de kans om hun talenten te ontwikkelen. Maar helaas geeft men het liever ui t aan veel belangrijkere zaken.  Ik vond koningsdag daar een prachtig voorbeeld van. Mensen worden door de koning uitgenodigd om te komen eten. Geweldig natuurlijk wanneer je daar bij kan zijn. Maar als je wat verder nadenkt. Er is een kledingvoorschrift. Dus dure kleren kopen. Je moet er heen, reiskosten! En wie denk je dat het eten betaald. Dat doe je gewoon zelf hoor (net als de rest van Nederland). Koning Willem zal zelf echt niet betaald hebben.  Kijk dat bedoel ik nou.

Ga nu echt eens een keer kijken. Het heeft zoveel voordelen. Vaak is het dichtbij dus geen hoge reiskosten. De entree is niet hoog dus nog voldoende over voor een biertje. Vaak meerdere bands op 1 avond. En na het optreden geen moeilijke meet&Greet. Je klets wat met de bandleden en drinkt samen gezellig een drankje.

En je ziet optredens van mensen die echt gemotiveerd zijn en er echt het beste van proberen te maken. Ik zie vaak gespannen gezichtjes wanneer een optreden begint. Maar dat is toch zoals het moet zijn. Geen gelikte shows maar gewoon lekker spelen en je publiek echt erbij betrekken.

Maar hoe krijg je dit voor elkaar. Alles valt en staat met bekendheid geven en delen. Gelukkig zie je op de sociale media steeds meer mensen die dit doen. Maar het zou best wat meer mogen en kunnen. Want waarom deel ik wel de aanbieding van de supermarkt maar niet die van een leuke band? Ik weet het niet!

Ik schrijf regelmatig verslagen over optredens. Wat mij betreft deel je ze zoveel mogelijk. Echt niet voor mij want ik wordt er niet beter van maar doe het voor die jongens en meiden die er voor zorgen dat wij in de toekomst ook nog steeds kunnen genieten van mooie en goede muziek. Overigens zijn er wel mensen die delen hoor (die het doen weten het wel, waarvoor dank!!). Maar nogmaals het kost je niets en het zou kunnen helpen. Ik kan natuurlijk ook rechtstreeks de verslagen op bijv.  FB plaatsen maar de bestanden zijn veel te groot dus moet ik het wel via de website doen.

En weet dat ik een hele tijd een gerenommeerde band hoorde zeggen “we are the future for heavy metal”. Laten we samen voor zorgen dat het niet zover komt! Alleen een petje en zonnebril is geen future. Die ligt bij de nu startende en nieuwe bands. En derhalve dus ook bij ons. Want als wij ze niet steunen en aandacht geven ziet de toekomst er erg somber uit.

Een gedachte over “De toekomst van de muziek in Nederland

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: