SCENARIO II

Zoals al eerder aangegeven wil ik jullie graag SCENARIO II voorstellen. SCENARIO II is een Nederlandse band die voor wat betreft muzieksoort geplaatst kan worden in het genre Dark Melodic Death Metal.

Mijn eerste kennismaking met deze band dateert alweer van een aantal weken geleden. Ook zij traden op tijdens het Xandria concert in Dynamo in Eindhoven. Ik kende de band niet en wist dus ook niet wat ik mocht verwachten. Ik heb natuurlijk vooraf wel even op YouTube gekeken (en geluisterd). Maar er is altijd nog een verschil tussen de officiële muziekvideo’s, de opnames gemaakt door het publiek en het live geluid tijdens een optreden waar je zelf als publiek bij aanwezig bent. Ik was dus best wel benieuwd. Maar vanaf de eerste minuut wist deze band mijn aandacht te hebben en die is ook niet meer minder geworden sindsdien. Zoals ik al ik het verslag van die avond heb aangegeven was ik aardig onder de indruk. Zowel muziek als zang bevielen mij prima en ik en denk dat het daarom goed is om deze band eens wat beter te leren kennen.

De band SCENARIO II is opgericht in 2006 en is dus een Dark Melodic Death Metal band. De band bestaat uit de volgende bandleden:

– Myrthe van Beest                        vocals (ex-Magion)

– Simone van Straten                    Guitars (Sisters of Suffocation)

– Bastiaan Koster                            Drums (Facelifter)

– Liza Hoek                                      Bass (ex- Elexorien)

– Bas de de Kruyff                          Vocals (ex- Beaverstore)

– Mark van Doren                           Guitars/Synths/Songwriter (ex- Aura)

– Bas van den Boom                       Wil niet meer live spelen als drummer. Maar is volledig                                                            actief op de achtergrond. Hij verzorgd alle graphic                                                                        en video  editing. Samen mixen en produceren we onze                                                              tracks in de studio  (samen is met Mark).

 

De band heeft een kern samenstelling maar er zijn een aantal zeer getalenteerde invallers die graag helpen wanneer er door omstandigheden een bandlid niet kan spelen.

                                           

Mark van Doren

 

Aan het woord is nu Mark van Doren die een groot aantal vragen heeft beantwoord.

Waar komt de naam SCENARIO II vandaan? Wat is de eventuele betekenis en wie heeft hem verzonnen?

 Er bestond al een nummer met de naam scenario II. Ik (Mark) heeft toen voorgesteld om deze naam als bandnaam te gebruiken. SCENARIO II staat voor “nieuw begin (A New Dawn).

                                                             

Bastiaan Koster

 

Als de huidige naam van de band SCENARIO II is, is er dan ook een SCENARIO I geweest?

 Nee hoor, zoals in de vorige vraag al aangegeven is de bandnaam afkomstig van het nummer scenario II en is er dus nooit een SCENARIO I geweest.

 

Hoe hebben Julie elkaar gevonden?

 Na een stilte in SCANARIO II (van 2012 – 2015) heb ik (Mark) Bas van den Boom gevraagd om samen met hem een nieuw SCENARIO II album op te gaan nemen. Ik had daarvoor de nummers al grotendeels af. We hebben de nummers met heel veel aandacht bekeken en gepolijst. De bedoeling was om alleen maar het album uit te brengen en verder niets te doen.

Myrthe van Beest

Maar aangezien het album wel erg goed was geworden heb ik toen toch maar besloten er meer mee te gaan doen. We zijn mensen gaan zoeken dit het plaatje goed zouden kunnen invullen . Ik heb bijvoorbeeld Liza gevraagd omdat ik met haar een prima samenwerking had uit het verleden en ik ook wist dat zij enorm gedreven is.

Myrthe ken ik al heel erg lang en we hebben een historie met SCENARIO II. Myrthe is een enorm goede zangeres en weet echt een super performance neer te zetten. Uiteraard heb ik haar dus benaderd.

Simone van Straten

Simone van Straten heb ik via onze ex bassist Michel gecontacteerd. Ik moest haar gewoon benaderen omdat ze alles heeft wat we nodig hadden. En we waren ook op zoek naar een gitariste omdat we een punt wilde maken  naar het “female fronted “ hokje.

Bastiaan is onze drummer, hij heeft zeer goede skills. We hebben hem gevonden via Stef van Textures en Bas van de Boom. Voor Bastiaan kwam dit avontuur op het juiste moment omdat hij al een hele tijd op zoek was naar een band met dit soort geluid. Bastiaan is de opvolger van Bas van den Boom.

Liza Hoek

Bas de Kruyff is eigenlijk nooit weggeweest. Hij heeft allebei de cd-releases ingezongen en heeft de nodige tournees en shows gedaan met SCENARIO II. Hij heeft een geluid dat bij de groep past. Hij is echter onze backup zanger omdat hij niet altijd met de shows kan meedoen. Vandaar dat we rouleren. Bij ons volgende optreden, 23 juni Altstad Eindhoven, is hij er in ieder geval bij.

 

Waarin verschillen jullie van andere bands (binnen jullie genre)?

Onze bandbezetting bestaat uit 6 leden waarvan de helft vrouwelijk is. Dat zie je niet vaak binnen ons genre. We hebben de Gotenburg sound verweven met vrouwelijke vocals en het wat donkerder proberen te maken. Persoonlijk vind ik eerlijk gezegd dat we een erg “eigen” geluid hebben weten te creëren.

  

Hoeveel cd’s hebben jullie tot nu toe uitgebracht?

 Tot nu toe 2 stuks, “Uniforms of Death” en  “A New Dawn”.

Wie schrijft de muziek en wie de teksten voor jullie nummers?

 De teksten worden vooral geschreven door mij vrouw (Mark). Ik kan haar prima uitleggen wat ik zie of voel in de muziek en zij weet dit perfect te verwoorden.

Ik (Mark) heb de meeste muziek geschreven voor de albums “Uniforms of Death” en “A New Dawn”.  Bas van den Boom heeft het laatste album ook meegeschreven en zal hierin ook actief (ver) blijven (worden). Het schrijfproces zullen we ook meer samen gaan doen. Op die manier halen we het beste in elkaar naar boven.

 

Jullie laatste cd heet “A New Dawn”. Kan je uitleggen waarom jullie voor deze titel gekozen hebben?

 “A New Dawn” heeft een apocalyptisch thema en gaat verder waar “Uniforms of Death”gestopt is. De Maya kalender is afgelopen en de wereld  zoals wij hem kennen is ten einde gekomen. Wat zal het nieuwe tijdperk brengen? Als we naar de wereld om ons heen kijken is het sowieso niet moeilijk om je een apocalyptische wereld voor te stellen.

Willen jullie met de gehele cd een boodschap uitdragen of doe je dat per nummer?

 

Het is een concept album waarin we de Maya cultuur als inspiratie hebben genomen en voortborduren op een postapocalyptische wereld. Wat gebeurd en na het einde van de Maya kalender  (Doomsday 2012).

Kan je vertellen hoe de laatste cd tot stand is gekomen?

Nadat SCENARIO II een pauze had ingelast ben ik (Mark) in 2015 het materiaal wat ik nog had liggen verder gaan uitwerken. Dit heb ik samen met Bas gepolijst en opgenomen. Het concept moest dus een vervolg zijn op Doomsday 2012. Ik ben vanuit die gedachte gaan schrijven. Ik heb contacten in Mexico benaderd en zelfs vocalen laten inspreken. Ik wilde zo dicht mogelijk bij de bron komen.

 

Hoe lang hebben de opnames e.d. geduurd?

 Ongeveer 1,5 jaar. Van schrijven tot master cd.

 

 

Wat vinden jullie (per groepslid?) het mooiste nummer van deze cd?

 Dat is een moeilijke vraag. Ik(Mark) hoor van iedereen verschillende meningen. Heel raar want van sommige had ik dat totaal niet verwacht. Ik denk dat we heel gevarieerd zijn in onze nummers en daarmee dus een breed publiek weten aan te spreken.

Zelf zou ik kiezen voor “A New Dawn”. “Supremacy”, “Rapture” en “Histeria”. Andere bandleden vinden “endgame” en  “Disclosure” weer te gek.

 

Waar treden jullie zoal op?

 Vooral in de wat bekendere zalen en clubs en natuurlijk op festivals.

 

Waar zou je nog graag willen optreden?

 We willen natuurlijk graag de nog grotere podia betreden en meer festivals en zowel binnen- als buitenland.

Met wie zou je graag eens willen optreden?

 Ik zou heel graag eens willen optreden met In Flames en Dimmu Borgir.

Wat was je leukste concert tot nu toe?

 We hebben heel veel leuke concerten gedaan maar als ik(Mark) er een moet kiezen zou dat in de Underground in Lelystad zijn. We waren op tour met Trail of Tears. Ik heb daar mijn vrouw leren kennen. Zij deed de merchandise voot ons en het was een enorm gezellige tour. Het liep storm bij de merch.

 

Met welke band(s) zou je graag vergeleken willen worden?

 Met Dark Tranquility, In Flames en Moonspell.

 

Wie waren vroeger je idolen en is daar nog iets van terug te vinden in jullie huidige muziek?

 Vroeger vond ik (Mark) Pearl Jam en de Smasking Pumpkins erg goed. Die vibes  kun je qua gitaarspel nog wel terughoren denk ik. Daar komt in ieder geval veel inspiratie vandaan.

 

Welke bands vind je nu erg goed?

 

Dat zijn  Amorphis, Dimmu Borgir, Soilwork en Devin Townsend.

 

Zijn jullie fulltime muzikanten of hebben jullie ook nog andere werkzaamheden?

 We zijn  fulltime muzikanten maar werken er helaas nog wel naast. Dit is noodzakelijk om de rekeningen te betalen.

 

Wat vinden jullie van de mogelijkheden die bands in Nederland hebben?

 De tijden zijn veranderd helaas. Vroeger kon je nog redelijk makkelijk een podium vinden. Tegenwoordig boeken ze niets meer dat een eventueel risico geeft. Nieuw talent kan zichzelf dus niet goed laten zien. Dat is echt meer dan schandalig!

Wat vind je van het publiek?

 Nederlands publiek is heel anders dan het publiek in het buitenland. Dat wil overigens niet zeggen dat men niet enthousiast is. Maar het Nederlandse publiek is meer ingetogen.

Als er een buitenlandse band staat, zijn mensen eerder geneigd los te gaan. Zo werkt het nou eenmaal. Ik krijg het overal te horen. Ik (Mark) heb veel vrienden in verschillende landen. Als ze bij een optreden in Nederland zijn staan ze echt verbaasd te kijken hoe tam het publiek is. Het is een cultuurverschil. Ik vind het vooral belangrijk dat er mensen zijn die achteraf zeggen dat ze het vet vonden.

 

Vind je de interactie  met het publiek belangrijk?

 Interactie is zeer belangrijk. We willen de mensen met ons meenemen op onze reis. We proberen ook een set neer te zetten die blijft hangen bij de mensen. Niet na ieder nummer een pauze. We willen de live set gecomponeerd zodat alles doorloopt met de sounds die in ons apocalyptische thema passen. Onze lichtshow is daardoor ook erg belangrijk geworden. Dus kort samengevat, het publiek proberen mee te nemen en vast te houden tot de laatste noot geklonken heeft.

 

Hebben jullie vaste tijden om te repeteren?

 Nee, we repeteren eens per 6 weken. Al de leden wonen over het hele land verspreid. We verwachten van elkaar dat iedereen zichzelf goed voorbereid zodat we altijd een repetitie hebben die erg nuttig is.

Wekelijkse repetities doen we niet meer. Het maakt de band vooral moe. Uiteraard zij we zeker in voor activiteiten met elkaar maar dan buiten SCENARIO II om.

We repeteren in Dynamo overigens. Een erg fijne locatie qua sound en mogelijkheden.

 

Waar kan men terecht voor meer informatie over SCENARIO II?

 

* Officiële website:        http://www.scenaioii.nl

* Facebook:                      www.facebook.com/scenario2

* Instagram:                      https://www.instagram.com/scenatioiiofficial

* YouTube:                        https://www.youtube.com/user/ScenarioII

* Soundcloud:                  https://soundcloud.com/user-172521529

* Bandcamp:                     https://scenario2official.bandcamp.com/album/a-new-dawn

 

En natuurlijk op ITunes en Spotify.

 

MAAR MEN KAN ONS VEEL BETER LIVE KOMEN BEKIJKEN. WE SPELEN OP 23 JUNI IN ALTSTADT, EINDHOVEN WAAR WE VETRAR DRAUGURINN EN SCARLET STORIES ZULLEN SUPPORTEN.

 

JUN23

Scenario II, Vetrar Draugurinn, Scarlet Stories

Openbaar

Georganiseerd door SCENARIO II

 

vrijdag 23 juni van 20:00 tot 23:30
Altstadt Eindhoven

Stratumseind 71, 5611EP Eindhoven

Ticketinformatie

http://www.ticketmaster.nl

 

 

 

Er zit nog veel meer aan te komen maar daar kunnen we nu helaas nog geen definitieve uitspraken over doen helaas. Maar kijk gerust op onze informatiekanalen.

 

Het wordt in ieder geval een zeer interessant jaar voor SCENARIO II. Ik zou zeggen blijf ons volgen want er komen een hele hoop leuke dingen aan!!!!

 

 

2 gedachten over “SCENARIO II

Voeg uw reactie toe

  1. Prima verhaal weer, vriend !
    En als The Smashing Pumpkins een inspiratiebron is dan is dat wat mij betreft altijd een pré !
    Veel plezier voor jou èn Scenario II op 23 juni !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: