The Escalates, Grim Tim en The Grant East bouwen een feestje in Asteriks Leeuwarden

Op vrijdag 8 december treden TheEscalates, Grim Tim en The Grant East op in poppodium Asteriks in Leeuwarden. En de drie bands wisten er een echt feestje van te maken. En Artiesten Nieuws was erbij.

Blokhuispoort

Poppodium Asteriks is gelegen in het centrum van Leeuwarden, in de voormalige stadsgevangenis Blokhuispoort. Een schitterende locatie die nu echter compleet in de steigers staat. Het hele pand wordt verbouwd. En dat is te merken. Het slechte weer zorgt voor een wat modderige entree en binnen overheerst de geur en het stof van cement.

Ik word er al opgewacht door Ellemieke, mijn maatje voor deze avond, Zij was het die mij wees op dit optreden en mij wist te overtuigen dat het zeker de moeite waard zou zijn hierheen te komen. Ze zou geen ongelijk krijgen.

De entree van de Blokhuispoort

Asteriks

Binnen ontmoeten we een aantal vrijwilligers die werkzaam zijn bij Asteriks. Dit poppodium bestaat nu ruim 7 jaar en draait volledig op vrijwilligers. Zij organiseren iedere vrijdagavond een concert met altijd 3 bands. Soms zijn er ook concerten op de zaterdagavond.  De bands komen zowel uit Nederland als daarbuiten. De laatste tijd probeert men wel een lokale band de avond te laten openen.

De vrijwilligers in hun “kantoorruimte”

De bands komen aan

Ondertussen arriveren ook de bands. Na een vaak flinke rit is het uitladen geblazen en snel de spullen naar het podium. En dan is een oude gevangenis niet handig. Smalle gangen en steile stenen trappen. Maar zonder probleem gaat alles richting podium. Uitpakken en soundchecken.

We hebben even tijd om te praten met de jongens van Grim Tim. Deze band komt uit Eindhoven en ze zijn een aantal jaren geleden begonnen als schoolbandje met slechts een paar optredens per jaar. Maar de hobby werd langzamerhand meer dan dat en men ging steeds meer optreden.

Dit jaar heeft men meegedaan aan de Popronde en waren zij met 34 optredens de meest geboekte band. Dat het druk is blijkt wel uit deze uitspraak van een van de bandleden, “als mensen vragen waar ik gisteren heb gespeeld moet ik best even nadenken”.

Gezamenlijk eten

Na het uitpakken van de spullen en de soundcheck is het tijd om te gaan eten. Geen aparte kleedkamers maar gewoon gezellig allemaal in dezelfde ruimte, samen met de mensen van Asteriks. En het is er een gezellige boel. Hoewel de drie bands voor het eerst met elkaar samen spelen is het net of men elkaar al jaren kent. Er is echt een meer dan gemoedelijke sfeer.

Tijd voor een praatje

Na het eten hebben we even tijd om te praten met de jongens van The Grant East. De jongens zijn begonnen met het maken van muziek uit verveling. In hun omgeving was niet zo heel veel te beleven dus is men met de instrumenten die de jongens hadden samen maar wat gaan uitproberen. Wat rifjes spelen die langzaam maar zeker uitgroeide tot complete nummers. En in het begin werden deze nummers in de kroeg aan het publiek ten gehore gebracht.  Maar langzaam maar zeker werd het toch steeds serieuzer.  Muziek blijft een soort van hobby, de meeste bandleden doen er gewoon nog wat bij. Twee van hen studeren zelfs muziekwetenschappen in Utrecht.

The Grant East aan de maaltijd

Na het uitkomen van hun album Movano Camerata (2016) gaat het snel. Dit album wordt erg enthousiast ontvangen en veel optredens volgen. Zo was de band de afgelopen periode al tweemaal te zien in DWDD.

Toch is men erg nuchter onder het succes. Ze willen niet doorborduren op de muziek die op dit album is te horen. Men wil constant vernieuwen.  “Als albums teveel op elkaar gaan lijken is het eerste album altijd het beste”. “Daarom laten we vanavond ook 5 nieuwe nummers horen. Eens kijken hoe het publiek reageert”. En volgend jaar gaat men gewoon door met het schrijven van nieuwe nummers,

Echte muzikale voorkeuren heeft men niet. Hoewel men wel invloeden van artiesten als Tom Waits en The Doors als inspiratie gebruikt.

De band zou graag ook wat meer naar het buitenland gaan. Wat grotere festivals met veel publiek. Ook vind men daar het publiek vaak wat meer spontaner.  Hoewel men ook met heel veel plezier terugdenkt aan het optreden tijdens de Zwarte Cros.

De heren hebben een hekel aan zaken als slecht geluid en optreden voor weinig publiek. Men vind het daarentegen fantastisch als het publiek fanatiek is en de nummers volop kan meezingen. “Dat geeft echt een adrenalinekick”

Op de vraag met wie men graag eens  op tournee wilde gaan was het antwoord snel gevonden. “Met Jan Smit. Veel en fanatiek publiek”

 

The Escalates

We zouden bijna vergeten dat er ook nog opgetreden moest worden. De eerste band is The Escalates.  Deze uit Leeuwarden afkomstige band bestaat uit 3 leden. Als instrumenten gebruiken zijn een elektrische gitaar, contrabas en drums.  Ze maken vooral rockabilly, blues en garage.

The Escalates

Het blijkt een prima keuze te zijn deze band te laten starten. Hun warme klanken zorgen er voor dat de winterse koude buiten  binnen als snel wordt vergeten en er echt warmte komt in de zaal.

De band heeft er voor gekozen om niet op maar voor het podium hun optreden te doen. Het gevolg is dat er snel dansende mensen voor en rond band zich kostelijk amuseren. En ook de rest van het publiek kan dit zeer waarderen.  Het is een leuk optreden dat door het publiek erg gewaardeerd wordt. Het ijs is letterlijk en figuurlijk gebroken.

 

Grim Tim

De volgende band is Grim Tim. Deze  band bestaat ook uit drie leden, gitaar, bas en drums. Hun muziek is duidelijk anders dan die van de eerste band. Onvervalste rock met erg veel invloeden uit de jaren 70.

Grim Tim

Het is een opeenvolging van mooie nummers die vol overgave gespeeld worden. Rock zoals het hoort met slechts een gitaar, bas en drumstel. Maar de heren zijn aardig vaardig met hun instrumenten en ook de verschillende solo’s zijn prachtig.

Het zijn vooral erg vlotte nummers. En het publiek waardeert ook dit optreden. Er wordt veelvuldig gedanst en een blik naar achter laat zien dat eigenlijk niemand nog stilstaat. Het is leuk en de ongeveer 150 aanwezigen vermaken zich prima.

 

The Grant East

Deze 5 mans  formatie is voor vandaag de laatste band die gaat optreden. Met een orgel, trompet, gitaar, bas, drums en een zanger die ook de  mondharmonica bespeeld zijn de verwachtingen hoog gespannen.

The Grant East

Nou die verwachtingen worden volledig waargemaakt. Wat een spetterend en energiek optreden is dit. Met frontman Arthur Akkerman als overduidelijk middelpunt maakt The Grant East deze avond echt wel compleet. Oude en nieuwe nummers worden keurig afgewisseld en maken het een prima act.

Ieder bandlid krijgt ook keurig de gelegenheid om zich even te profileren. Het is een band die speelt vanuit het hart. Het is een en al interactie met het publiek. Het is net of men met het publiek “in gesprek” is.

Arthur Akkerman (The Grant East)

Waar Arthur Akkerman de energie vandaan haalt is mij een volledig raadsel. Deze man gaat echt helemaal op in de muziek. Zijn mimiek neemt je mee naar waar muziek voor is  bedoeld. Je laten genieten tot diep in je ziel.  En vooral het slotnummer  “Kiss the Devil”  maakt het  optreden echt af.

Epiloog

Na afloop spreken we nog kort de bandleden.  Natuurlijk zijn ze benieuwd naar hoe wij het beleefd hebben en dat delen we dan ook graag met ze. Maar het is ook nu vooral de manier waarop  men met elkaar omgaat na het optreden wat indruk maakt. Lekker met elkaar doorspreken hoe het ging. Maar ook weer tijd nemen voor ons. Echt super.

En na een hartelijk afscheid gaan we ieder onze weg. Wij naar buiten waar het koud, nat en glad is. Maar van binnen brand er nog een vlammetje. Het was goed, leuk en muzikaal meer dan de moeite waard. Het was een gouden tip!

 

2 gedachten over “The Escalates, Grim Tim en The Grant East bouwen een feestje in Asteriks Leeuwarden

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: