‘Sign of the Dragonhead’ – Leaves’ Eyes

 

Leaves’ Eyes – ‘Sign of the Dragonhead’

Op 12 januari kwam het album “Sign of the Dragonhead” van Leaves’ Eyes op de markt. De band is op dit moment onderweg met hun “Sign of the Deagonhead wereldtour”, en doet op 27 april ook Nederland aan (Doornroosje Nijmegen). Tijd voor Artiestennieuws om het nieuwe album eens wat nader te bekijken (en beluisteren natuurlijk).

Sign of the Dragonhead is zeker niet het eerste album van deze formatie, maar wel met zangeres  Elina Siirala in hun midden. En samen met Alexander Krul, Thorsten Bauer, Pete Streit en onze landgenoot Joris Nijenhuis vormen zijn Leaves’ Eyes.

Vikingen

Ik ben niet iemand die gaat terugkijken en het  album gaat vergelijken met de eerder uitgebrachte albums. De samenstelling van de band is gewijzigd dus zal er altijd een (min of meer) nieuw geluid te horen zijn. En ik wil het graag beoordelen als een album of zich. Nu is het wel zo dat dit album eigenlijk een vervolg is op het vorige. Het verteld het verhaal van onze noordelijke helden die zich gaan verplaatsen van het hoge noorden over de rest van Europa. Het verhaal van de Vikingen.

Door de inhoud van de nummers van Leaves’ Eyes wordt al snel de term “Viking metal” in een adem genoemd met deze band. Een mooie benaming maar volgens mij heeft die meer betrekking op de inhoud van de nummers dan op de muziek. Het is voor mij prachtige power metal met wat gothic metal invloeden. Maar eenieder mag daar zijn of haar mening over hebben.

Dat het over Vikingen gaat en hun expansie naar het zuiden mag duidelijk zijn. Wanneer we alleen al kijken naar de titels van de nummers laat dat niets aan de verbeelding over. Het titelnummer “Sign of the Dragonhead” verwijst al direct naar de drakenkop voor op de Vikingschepen. Een onheilspellend gezicht aan de horizon wanneer deze voor de kusten verschenen. Maar ook titels als “Riders on the wind”, “Rulers of the wind and waves”, “Across the sea” en natuurlijk “Jomsborg” (het oude Vikingen verhaal”) maken dit meer dan eens duidelijk.

Pareltje

Muzikaal gezien kan ik erg duidelijk zijn over dit album. Ik vind het werkelijk een pareltje. De komst van zangeres Elina Siirala is een prima zet geweest. Deze toch klassiek geschoolde zangeres weet de nummers nu net die lading te geven die het nodig heeft. Nummers met inhoud uit het verleden lenen zich uitstekend voor haar stem. Het geeft het toch een wat nostalgisch tintje.

De vooral toch krachtige muziek onderstreept het verhaal wat dit album wil vertellen. Zet het album aan en sluit de ogen. Luister naar tekst en muziek en binnen een mum van tijd waan je jezelf in het hoge noorden en voel de sfeer van die tijd.

Afwisseling

Krachtige stoere nummers worden op het album afgewisseld door weer wat rustiger klinkende geluiden. Het mooie “Across the Sea” tussen het geweld van “Sign of the Dragonhead”en “Jomsborg” (met de grunds van Alex) is subliem gekozen.  “Fairer then the sun” vind ik dan weer wel een echte ballad, prachtig gezonden door Elina.

Mooi is ook  het nummer “Rulers of the wind and waves” waar we het “London Voices Soundtrack Choir” horen.  Het album bevat ook het nummer “Fires in the North” wat we al kennen van de gelijknamige EP. Het album wordt afgesloten met “Waves of Euphoria”. Een soort van epos.

Voor mij is “Riders on the wind” echt het mooiste nummer. Doet het begin nog wat denken aan de Dropkick Murphy’s  (is echt wat me direct te binnen schoot), het is een schitterend vlot uptide nummer. Alles wat voor mij Leaves’ Eyes is komt hier samen. Wat een beauty is dit nummer.

“Sign of the Dragonhead” is een prima album. Het eerste wat ik dacht na het beluisteren van dit album was, is het nu al afgelopen. Het neigt direct naar de knop “repeat”.  Leaves’Eyes laat zien en horen bij de top binnen hun genre te horen. Maar met “Sign of the Dragonhead” heeft de band  ook voor een lastige uitdaging gezorgd. Het volgende album? Hoe ga je dit overtreffen? Maar gezien de muzikale kwaliteiten die deze band heeft gaat ze dat zeker lukken.

Sign of the Dragonhead krijgt van mij een dikke 9 op een schaal van 10

Tracklist:
1. Sign Of The Dragonhead
2. Across The Sea
3. Like A Mountain
4. Jomsborg
5. Volva
6. Riders Of The Wind
7. Fairer Than The Sun
8. Shadows In The Night
9. Rulers Of The Wind And Waves
10. Fires In The North
11. Waves Of Euphoria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: