Symfonische melodische Metal avond in Dynamo Eindhoven

Op zaterdagavond 17 februari vind in Dynamo Eindhoven een Symphonic melodic metal avond plaats. Een muziekstroming die regelmatig in Eindhoven te horen is. Voor deze avond stonden er maar liefst 4 bands op het programma. Te weten Dream Ocean, Manzana, Edenbridge en Amberian Dawn. Voor de liefhebbers van deze metal stroming een avondje om de spreekwoordelijke vingers bij af te likken.

Album release Dream Oceaan

De eerste band die deze avond op het podium verschijnt is de Turks/Duitse band Dream Ocean. Zij grijpen deze gelegenheid tevens aan om het nieuwe album “Lost Love Symphony” te presenteren. Smullen voor de fans want de officiële release datum is 22 februari.

Toch zit het de band niet echt mee. Ze moeten het doen zonder hun keyboardspeler die met griep in bed ligt. Maar de band weet het prima op te vangen en kan men genieten van een prima optreden.

Zangeres Basak Ylva heeft een klassieke opleiding genoten en is ook erg actief op het operafront. Dus best wel een overstap naar het metal gebeuren. Maar de combinatie van haar toch wel opera achtig aandoende stem en de muziek van haar band klinkt fenomenaal. Het geeft zelfs af en toe een toch wat oosters accent, wat bij deze band precies op haar plaats is.

Met nummers als “Beyond the Greed”, “Everstorm” en “Forever” staat de band als een huis en heeft de band een prima album in de markt gezet. En met een prima performance op het podium is dat een super binnenkomer voor deze avond.

 

Manzana

Dan is het de beurt aan de uit Finland afkomstige band Manzana. En als je ooit eens een band wil zien optreden waarbij je na afloop het idee hebt dat er een orkaan over het podium heeft geraasd moet je Manzana uitnodigen.

Met frontdame Piritta Lumous is het een feestje op het podium. Behalve zangeres is zij ook regelmatig te zien in het theater, schrijft en leest tarot kaarten. Ook treedt zij regelmatig op samen met collega’s. in Finland ondertussen een bekende verschijning.

De band heeft een viertal albums op hun naam staan en vanavond brengen zij een keurige mix nummers van deze albums. Met nummers als  “Falling to Pieces”, “Mother can’t Rock”, “No Ennemies” en het onlangs uitgebrachte “Dance Macabre” weet Piritta het publiek feilloos te bespelen. En als tijdens het laatste nummer ook nog haar T-shirt uit gaat en het publiek in wordt gegooid is het feest compleet. Maar laten we niet vergeten dat de muzikanten om haar heen ook hun aandeel hebben in dit prima optreden. Het is een feest dat eigenlijk weer snel voorbij is en de spreekwoordelijk orkaan het podium weer verlaat.

Edenbridge

De Oostenrijkse band Edenbridge is deze avond de zogenaamde co-headliner. Dat de band al een groot aantal jaren actief is ( opgericht in 1998) blijkt wel uit het feit dat de zaal nu goed gevuld is. Veel mensen zijn blijkbaar voor deze band naar Eindhoven gekomen.

Dat het even wennen is na de orkaan Manzana mag duidelijk zijn. Edenbridge zet een gedegen optreden neer zoals je dat van een symphonic melodic metal band mag verwachten. Mooie en degelijke nummers en een rustige performance op het podium.

Ook frontvrow Sabine Edelsbacher heeft wat last van het virus dat blijkbaar alle artiesten wat heeft aangestoken. Vooral bij het aankondigen van de nummers is een bepaalde heesheid merkbaar. Maar gelukkig heeft het geen gevolgen voor haar zingen. De nummers zijn afwisselend en worden door een deel van het het publiek ook massaal meegezongen

En natuurlijk ontbreken de nummers  “The Moment is Now” en “Higher” niet. Het publiek is duidelijk tevreden en laat dat ook duidelijk merken.

 

Amberian Dawn

De laatste band, en headliner, is het Finse Amberian Dawn. Wat opvalt is dat het wat rustiger is geworden in de zaal. Maar daar laat de band verder koud. Het is een optreden dat barst van de energie. Door zowel de gitaristen als keyboardspeler helemaal vooraan op het podium neer te zetten is er een mega interactie met het publiek. Maar ook zangeres Capri Virkkunen geeft het publiek volop aandacht. Even lachen als er foto gemaakt wordt, wijzend en zwaaiend weet zij het publiek volledig in beweging te krijgen.

De band is er natuurlijk om het laatste album “Darkness of Eternity” te promoten, maar ook de “oudjes” worden niet vergeten. Zo brengt de band de titelsong van hun eerste album “River of Tuoni”. Ook de successen “Valkyries” en “Magic Forest”worden niet vergeten. Maar het gaat toch ook om nummers van het laatste album. Zo zijn er “Sky is Falling”, “I’m the One”en “Dragonflies”.

De band sluit tegen de klok van twaalf deze avond af. Men heeft vier verschillende, maar prima bands aan het werk gezien. Dynamo kan terugkijken op een meer dan geslaagde avond.

 

Nog niet voorbij

Maar voor wie wil is de avond nog niet voorbij. In de hal is er nog volop gelegenheid om de leden van alle bands nog even een praatje te maken. Men neemt daar ook ruim de tijd voor. Goed om te zien dat bands en publiek elkaar vinden en zo een mooie avond gezamenlijk afsluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: