Interview met METAPRISM

Inleiding

Het was eind april 2017 dat ik voor het eerst mocht kennismaken met de Britse band Metaprism. Ze hadden een optreden in Dynamo in Eindhoven, in het voorprogramma van Xandria. Het was daar dat ik best wel onder de indruk geraakte van de muziek van deze band. Na afloop van het optreden was er gelegenheid om met de bandleden te praten. Het was ook in die tijd dat ik wat serieuzer met schrijven bezig begon te zijn.

Omdat ik veel vragen had en de band niet al te veel tijd voor mij alleen, er waren meer belangstellenden, werd het idee geboren om later een interview af te nemen.

Korte terugblik

Terugkijkend op dat interview zijn er een paar zaken die ik zeker wil noemen. Als rode draad door dat interview liep het uitbrengen van een nieuw, tweede album. Men had al een EP uitgebracht met daarop 3 nummers, en natuurlijk het album “The Human Encryption”. Maar er was duidelijk honger naar een nieuw album.

Men keek terug op een aantal leuke optredens die men al achter de rug had, zoals Bloodstock en Wacken. En keek men vooral naar grote bands als hun voorbeelden. Ik kan me goed herinneren hoe ze vertelde hoe ze aan de naam Metaprism kwamen na nachten lang bedenken en hoe ze ernaar uitkeken om straks fulltime met muziek bezig te kunnen zijn.

Maar wat me vooral is bijgebleven is het fanatisme en de manier waarop zij over hun passie voor muziek praten.

O ja, en mijn vraag met wie ze vergeleken konden worden. Ik weet het nog, Amaranthe en Scar Symmetry. Iets wat ik trouwens pasgeleden ook nog ergens las. En misschien moet ik het niet zeggen maar ik doe het toch, ik vergelijk ze met een band uit Brazilië, Semblant.

Nieuw album

Sprak men een jaar geleden nog over de wens van een nieuw, tweede album, het is er ondertussen. En een review van dit album “Catalyst to Awakening” hebben jullie al kunnen lezen op Artiesten Nieuws.

Een mooie reden om de leden van deze band nog eens uit te nodigen voor een interview en eens te kijken hoe het een jaar later met ze gaat. Dus Artiesten Nieuws ging aan se slag.

album cover

Even voorstellen

Voor degene die de band nog niet (zo goed) kennen, eerst de bandleden maar eens voorstellen:

Ollie Roberts                    Guitar

Theresa Smith                  Vocals

Joey Draper                      Vocals

Calumn Downing            Guitar

James Clarke                    Drum

Matt Hudson                    Bass Guitar

Foto: Metaprism

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik jullie zag spelen in Eindhoven. Is er een verschil in het Metaprism van toen en het Metaprism van nu?

Ik denk dat er wel verschillen zijn tussen toen en nu. Natuurlijk hebben we het afgelopen jaar erg veel geleerd van de optredens die we hebben gedaan. We hebben onze optredens verbeterd en we hopen dat het ook zichtbaar is voor fans die ons al een keer hebben zien optreden

Natuurlijk zijn er altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn, of het nu gaat over optredens of het opnemen van een album. Het belangrijkste is dat je altijd moet blijven proberen jezelf te verbeteren en zelfverzekerder te worden.

 Als we kijken naar jullie nieuwe album, “Catalyst to Awakening”, is er dan een verschil een verschil met het vorige album “The human Encryption”.

Ik zou zeggen dat de stijl van de beide albums wel te vergelijken is. Het nieuwe album heeft een aantal elementen die we ook in het eerste album gebruikt hebben. Maar over het geheel gezien is dit album we wat heavier en heeft het net iets meer. Eigenlijk in alles een logisch vervolg op het album “The Human Encryption”.

De titel van het album is “Catalyst to Awakening”. Heeft deze titel een speciale betekenis?

De titel is ligt eigenlijk in het verlengde van de songtitels op het album. De verschillende gemoedstoestanden waar we mee te maken krijgen. Dus een openbaring van onze gedachten.

Kan je iets vertellen over de nummers die op het album staan?

Zeker! Op de eerste plaats denk ik dat de nummers iedere Metal fan wel zullen aanspreken. We hebben melodische nummers als “”Unleash the Fire”, welk ook de eerste single is die van het album komt, en “Carve the Stone” afgewisseld met trash metal als in “Unanimous. En het hele album kenmerkt zich door de prachtige, stevige, riffs die de nummers toch wel wat extra geven.

En omdat we 2 verschillende stemmen hebben is er een prima balans tussen de wat zwaardere grunts en de clear vocals.

Dus samengevat voor eenieder wat wils, zolang je maar van metal houdt.

Wat zijn de favoriete nummers op dit album?

Dat is heel lastig te zeggen. Dat veranderde eigenlijk steeds tijdens de opnames. En ook tijdens de optredens wil dat nogal eens verschillen. Maar op dit moment zou ik zeggen “Unleash the Fire”, “Living by Proxy”en misschien ook wel “Illogical Era”. Maar eigenlijk kan dat ook zo weer veranderen. En we hebben ook nog niet alle nummers live gespeeld, dus is het lastig om daar nu een goed antwoord op te geven.

 Op dit album hebben ook een aantal gasten hun medewerking verleend. Hoe was het om met hen te werken?

Het was geweldig om met Marco, Chiara en Timo te werken. Het was echt fantastisch.  Het is altijd heerlijk om met vriendelijk en getalenteerde collega’s te kunnen en mogen werken. Ik vind dat ze ook echt een prima bijdrage aan te album hebben geleverd.

 Wat kan het publiek van jullie verwachten wanneer deze nieuwe nummers live gespeeld gaan worden?

Ik kan je vertellen dat wanneer we nieuw materiaal live gaan spelen dat altijd wel wat extra energie en een soort van frisheid geeft op het podium. En zeker wanneer de fans positief reageren op het nieuwe materiaal.

En tijdens de optredens die we tot nu gedaan hebben zien we dat het publiek de nieuwe nummers erg goed waarderen. En dat geeft natuurlijk extra energie wat de optredens weer ten goede komt.

Wie heeft de nummers geschreven?

Meestal schrijf ik (Ollie) en zet de grote lijnen uit. Theresa en Joey schrijven de teksten en de melodieën. Als we die hebben gaan we samen fine-tunen. Vervolgens gaan James, Callum en Matt er nog mee aan de slag om hun deel toe te voegen en er een final touch aan te geven. We werken dus erg nauw samen.

 

Foto: Metaprism

Hoe vinden jullie dat het album geworden is?

Het voelt wel als een sterker album dan het vorige. En dat is natuurlijk ook wel logisch omdat je de ervaringen opgedaan met het eerste album kan meenemen en hier kan verbeteren. Het voelt dan ook beter en volwassener dan het eerste album. De sound is wat heftiger en voller dan op het eerste album.

We zijn er dan ook erg trots op. Maar uiteindelijk zullen de fans moeten uitmaken wat zij ervan vinden. Maar wij zijn ervan overtuigd dat zij het wel een prima album vinden en dat het zijn weg in de wereld wel gaat vinden.

Er zijn al een aantal recensies verschenen. Hoe vindt je die tot nu toe?

Er zijn inderdaad al een groot aantal recensies geschreven. En op zich is het natuurlijk al prima dat zoveel geschreven zijn. Het geeft aan dat er volop belangstelling voor het album is.

En tot nu toe zijn de recensies ook prima. De meeste waarderen het album met een 8 tot 9 wat natuurlijk erg goed is. Het is een prima start voor een nieuw album en hopelijk dat hierdoor ook mensen wat sneller geïnteresseerd zijn in het album.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Als we kijken naar optredens zijn we aan het kijken of we wat festivals kunnen gaan doen gedurende de zomer en misschien een wat grotere tour in het najaar. Hopelijk komen we dan ook weer terug naar Nederland en Duitsland.

 We kunnen jullie dus misschien weer in Nederland bewonderen?

Er staat nog niets vast op dit moment dus kan ik nog niets bevestigen. Maar we willen zeker terug naar Nederland. Hopelijk nog ergens die jaar.

Zijn er zaken die jullie kwijt willen en ik nog niet gevraagd heb?

Jawel hoor. Wij willen onze fans vragen om het album zeker eens te beluisteren en als het bevalt aan te schaffen. Het is voor ons als band heel erg belangrijk de steun te krijgen van onze fans. En steun ons door na een optreden eens een praatje te komen maken. We staan na het optreden vaan bij onze merch stand. Kom even hallo zeggen en koop een album of T-shirt. Wij hebben die steun hard nodig.

En we willen graag iedereen bedanken voor de steun tot nu toe. Alle recensies en interviews die er mede voor zorgdragen dat wij op de kaart gezet worden.

https://embed.spotify.com/?uri=spotify%3Aalbum%3A0FpR8PKgj7Yp6dIQBxXKxo

 

Als extra voor de lezers van Ons Nieuws de nieuwste videoclip van Metaprism. Alleen te zien via Artiesten nieuws.

 

https://www.youtube.com/watch?v=X1RgDDe-IwM

 

http://www.metaprism.co.uk

http://www.facebook.com/Metaprism

http://www.youtube.com/METAPRISM

http://www.twitter.com/Metaprism

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: