Heidi van Ballegooij

Een mooie zondagochtend

Het is zondagochtend 3 juni rond half twaalf. Ik ben aangekomen in Den Bosch. Een beetje een rare tijd voor een optreden zal je misschien denken, maar muziek is natuurlijk een 24-uurs bedrijf. Dus waarom niet op zondagochtend.

Ik heb in Den Bosch een afspraak met Heidi van Ballegooij. Een Nederlandse zangeres die hier deze ochtend gaat optreden. Maar voorafgaand aan dit optreden heb ik de gelegenheid om even met haar te praten.

Om klokslag half 12 komt Heidi aanlopen. Zij was bij haar goede vriendin en “muziek maatje”  Charlie. Na een korte kennismaking nemen we plaats in een wat groot uitgevallen partytent. Waar de temperatuur overigens als aardig subtropisch is. We praten over de carrière van Heidi.

DSC_0013
Heidi van Ballegooij (foto: Harrie de Haas)

Altijd al met muziek bezig

Heidi zingt eigenlijk al haar hele leven. Zolang als zij zich eigenlijk kan herinneren is ze al met muziek bezig. Maar ze heeft verder nooit een muziekopleiding of iets dergelijks gevolgd. Het is een natuurlijk proces geweest dat haar heeft gebracht tot waar ze nu staat.

Thuis begonnen met het meezingen van plaatjes en radio (Grease en dergelijke). Op latere leeftijd ook wel in een paar bandjes gezongen, met wisselend succes. Het begon voor haar echt met de band “Diggit”, een rockband. Want eerlijk gezegd, Heidi haar hart ligt echt wel bij de wat stevigere muziek.

Heidi heeft heel lang zelf het idee gehad dat ze het niet zou kunnen. Maar is altijd blijven geloven in de muziek en geeft aan zichzelf te verbeteren door veel op te treden. De beste leerschool is nog altijd het podium volgens haar.

Veelzijdige zangeres

Op dit moment zingt Heidi eigenlijk alles. Van rock, pop, country, jaren 60, nederpop, blues tot soms zelfs een beetje metal. Meestal solo of met haar maatje Charlie. Ze doet zo’n 15 – 25 optredens per jaar (op dit moment) en vind het heerlijk om te zingen. Maar ze geeft ook aan dat er een keerzijde zit aan deze manier van optreden. Vaak veel reizen en ontzettend veel verschillend publiek waardoor het repertoire sterk wisselt. En vaak is het ook nog eens pro deo. Het is een hobby maar het stoort haar dat het vaak op die basis moet gebeuren. Voordeel van solo optreden is wel dat je snel aan de gang kan bij een optreden. Je geeft je stickje af aan de geluidsman, die vaak ook zelf microfoons heeft, en je kan gaan zingen. En na het optreden ben je zo ook snel weer “opgeruimd”.

DSC_0051
Heidi en Charlie (foto: Harrie de Haas)

Het muzikale hart

Als ik Heidi vraag waar haar (muzikale) hart ligt krijg ik het toch te horen. Haar favoriete muziek is echt rock. In ieder geval de wat stevigere genres. Op het podium is ze dan ook niet vies van een nummer van bijv Joan Jett of Nirvana. En het liefst zou ze ook in een rockband gaan zingen. Gewoon lekker datgene doen waar je muzikale hart ligt. En ik merk dat het echt wel iets is wat ze heel graag wil gaan doen.

Behalve zingen...

Behalve zingen doet ze gelukkig ook nog meer leuke dingen. Ze gaat graag naar de film, leest regelmatig een boek en vindt het heerlijk om pretparken te bezoeken, samen met haar zoon Tim van 16.

Pater Piet feest

Terug naar de realiteit van de zondagochtend. Die ochtend is er in deze wijk in Den Bosch de jaarlijkse viering van het Pater Piet feest. Waarschijnlijk een pater die in deze wijk geboren en/of gewoond heeft. Op het veld voor het buurthuis zien we aantal leuke tenten staan en, omdat het prachtig weer is, een aantal staan tafels en een mooie marktkraam waar de frituur al staat te pruttelen.

Na een kort openingswoord is het beurt aan een leuk koor met vooral wat oudere koorleden. En na een kort optreden van een waarschijnlijk lokale held is het de beurt aan Heidi.

DSC_0023
Pater Piet Feest (foto: foto Harrie de Haas)

Gezien het publiek zal ik hier geen metal of stevige rockmuziek mogen verwachten. Maar daar gaat het ook niet om. Ik wil Heidi graag horen zingen. En als de geluidsmand de band heeft gevonden kan het gaan beginnen.

Is dit echt? Ja het is echt!

Al direct na de eerste tonen vallen de ogen spreekwoordelijk uit mijn hoofd. Ik knijp maar even in mijn arm omdat ik eigenlijk niet goed weet wat ik nu hoor. Zie dit niet verkeerd maar wat een geweldige stem schalmt er over de weide. Dit is niet even een huis, tuin en keuken stem, om het zo maar even oneerbiedig te zeggen. Gelukkig heb ik mijn vrouw bij me. Zij heeft echt jarenlang ervaring in de muziek en ook zij knip erg tevreden. Dit is gewoon super gaaf.

Zij brengt eerst een aantal nummers solo en daarna nog een paar met haar zangpartner Charlie. Twee stemmen die elkaar overigens prima aanvullen. Maar de stem van Heidi maakt diepe indruk op ons. En het maakt ook niet uit wat ze zingt, het klinkt allemaal fantastisch.

Toch hebben wij wel in de gaten dat dit echt een stem die nog veel beter tot zijn recht gaat komen wanneer die ingezet gaat worden voor het wat “ruigere” werk. Stevige rock of zelfs metal (power of symfonisch) zou haar prima afgaan.

DSC_0041
Duo op het Pater Piet Feest ( foto: Harrie de Haas)

Klaar voor het ruigere werk

En dat is ook haar grote wens. Weer lekker gaan zingen in een goede band. En wat meer met haar talent gaan doen. Gewoon regelmatig optreden voor een wat groter publiek. Een groter publiek dat zeker recht heeft op deze prachtige stem. Ik denk dat ze het uitstekend kan gaan waarmaken in een dergelijke bezetting.

Dus mochten er al lezers zijn die denken, nou ik weet misschien wel wat, schroom niet en laat het weten. Dit soort talenten moeten we koesteren en laten we proberen er met z’n allen voor te zorgen dat dit goed gaat komen.

Helaas komt er aan alles een eind. Zo ook aan dit optreden. En heel eerlijk, het was niet echt mijn muziekkeuze (nummers), ik heb genoten van het optreden. Want alle muziek is mooi, mits gezongen door de juiste personen. En dat was vandaag zeker het geval.

Info:

https://www.facebook.com/Heidi-zangeres-904478262956064/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: