15e Editie KREEKROCK

Op zaterdag 1 september vond in het Zeeuwse Westdorpe de 15e editie plaats van KREEKROCK. Dit anders zo rustieke Zeeuwse dorp is op deze dag de thuishaven van een aantal Nederlandse en Belgische bands. En voor het eerst ook voor een aantal lokale singer songwriters.

Het festival wil vooral een podium bieden aan bands uit de regio en ook vooral laagdrempelig zijn. En dat is het ook. Met een entreeprijs van slechts 3 euro is dit zelfs uniek te nomen. En met de prijzen voor de inwendige mens ook daarbij in ogenschouw genomen is dit festival voor eenieder goed te doen.

DSC_0135
Kreekrock 2018

Animator en grote drijfveer achter dit festival is Maurice de Vleeschouwer. Al noemt hij zichzelf nu adviseur en ligt de organisatie nu officieel in andere handen is hij toch de man die volgens mij wel een standbeeld verdient. Met een organisatietalent en een Metal hart heeft hij dit festival toch op de kaart gezet. En met ruim 200 toeschouwers was deze jubileum editie prima bezocht.

DSC_0074
En Maurice zag dat het goed was!

Het festivalterrein is opgebouwd rondom de Chillsoos op het sportpark en oogt niet al te groot maar ziet er zeer verzorgt uit. Met een mooi groot podium, een kleinere B(ier) stage voorzien van stoelen en een heerlijk zithoek straalt dit direct sfeer uit. Je voelt je hier thuis. Aardige dames aan de kassa, vriendelijk barpersoneel en een keurige keuken waar een aantal aardige dametjes je netjes helpen. Prima dit is iets waar heel veel organisatoren een voorbeeld aan kunnen nemen. Een heel dik compliment aan de organisatie en haar vrijwilligers is hier zeker op zijn plaats.

DSC_0004
Vriendelijke ontvangst

En dan is er natuurlijk ook muziek. Het is een metalfestival maar zonder een echte headliner. En wat erg goed is gedaan is dat er verschillende metal stijlen op het podium te bewonderen zijn. Iedere Metal fan vindt hier dus wel iets van zijn of haar gading. En wat is mooier dan te luisteren naar een aantal heel verschillende bands. Zo is er hard rock, stoner, atmospheric metal, trash metal, post rock, groove metal en…..zelfs Nederlandstalige metal.

Deze laatste wordt gebracht door de ‘Weidetulpjes’ een tributeband die songs vertolkt van de ‘Heideroosjes’. Met nummers als ‘Johny en Anita’ en ‘damclub hooligan’ krijgen ze de vooral wat oudere bezoekers aan het meezingen.

DSC_0072
‘Weidetulpjes

Ook ‘Our Common Sense’ is van de partij. Deze band wist vorig jaar nog ‘Steenworp’ te winnen. Maar er is een dikke plus voor alle bands die deze dag op het podium staan. Wat men niet moet vergeten is dat dit amateurs zijn die al hun vrije tijd en vaak ook verdiensten in de band steken. En ja de ene band zal wat verder zijn dan de ander maar ze hebben allemaal maar 1 doel en dat is hun muziek richting ons, het publiek te brengen. En doet me deugt om als toch al wat oudere Metal fan te zien dat de jeugd het oppikt en deze muziek toch weer een toekomst geeft. En we moeten niet vergeten dat er toch een keer aanvulling nodig is. De bekende namen worden ouder en zullen toch ooit hun plek moeten afstaan aan het talent van nu.

DSC_0211
Our Common Sense

Voor een van de bands, Novaria, was het zelfs hun eerste optreden. Na twee keer op het laatste moment hun optreden te zien worden afgelast was het dan nu eindelijk zover. En gezien de belangstelling voor het podium was men erg benieuwd.

DSC_0333
Novaria

Maar met frontvrouw Kelly Thans is dat logisch. Zingen voor je eigen publiek is toch heel speciaal, zeker als het ook het debuut is. Ik denk dat ik voor het gehele publiek spreek wanneer ik zeg dat ze kunnen en mogen spreken van een meer dan geslaagd debuut. Met hun soms wat mysterieuze songs weten ze het publiek te boeien. Natuurlijk is er alle aandacht voor Kelly die zich presenteert als een volwaardige frontvrouw, inclusief passende kleding en opmaak, maar er staat echt een prima collectief.

DSC_0391
Prima debuut

Prima idee om een 2e stage in te richten waar tussen de bands op het hoofdpodium de lokale akoestische talenten het publiek konden entertainen. Zo was het mogelijk om de tijd op een prima en aangename manier te overbruggen. En heerlijk om ook hier te zien en horen hoeveel talent er is .

Wat ik jammer vind is dat er toch, vaak ook door de bands zelf, gesproken wordt over dingen die fout zouden zijn gegaan of die beter zouden kunnen. Prima want als je daar mee bezig bent geeft het aan dat er motivatie is om te verbeteren. Maar vergeet niet dat het perfecte optreden niet bestaat. Ik heb al veel gezien en gehoord en altijd zijn er wel dingetjes die beter kunnen. Maar vergeet niet boys en girls dat er ook ontzettend veel goed gaat. Jullie hebben allemaal het muzikale hart op de juiste plaats. En zeg mij eens eerlijk, zijn de mensen naar huis gegaan? Nee eenieder is keurig gebleven en we hebben genoten van jullie inzet op het podium.

DSC_0542
Opperste concentratie!

Voor mij was KREEKROCK een eerste keer. Maar zeker niet de laatste keer. Ik hoop dat deze traditie een langdurig vervolg gaat krijgen. Op deze festivals voelt men zich thuis en voert muziek nog steeds te boventoon en krijgt talent een kans. En op ons talent moeten we zuinig zijn. Zij zijn onze muzikale toekomst.

Organisatie nogmaals een vet compliment voor hetgeen jullie hier hebben neergezet. Voor de volgende editie is er al zeker 1 toeschouwer.

Op naar de 16e editie van KREEKROCK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: