Noctulux (nederlands)

Bij toeval ontdekt

Soms hoor je band spelen en denk je bij jezelf ‘klinkt eigenlijk best wel lekker”. Maar vervolgens gaat het leven verder tot je opeens toch weer die band tegenkomt. En dat was het geval met Noctulux. Ik had ze horen spelen bij ons in het dorp en een tijd later kwam ik ze tegen op YouTube. Ik maar meteen een nummer van ze gedeeld, want ach, misschien zijn er wel meer die hetzelfde hadden als ik, dus waarom ook niet.

band1
Noctulux (foto: persmap Noctulux)

Op onderzoek uit

Nieuwsgierig als ik ben wilde ik eigenlijk wel wat meer weten over deze band. Dus wat doe je dan? Je zoekt contact en gaat op onderzoek uit. Omdat er geen optredens gepland staan deze periode besluit ik om de band te gaan bezoeken tijdens hun wekelijkse repetitie op donderdag in het mooie Wilp.

Nachtlicht

De naam Noctulux betekent ‘Nachtlicht’. Super toepasselijk want het is best even zoeken in het donker. Zoeken naar de repetitieruimte. Maar gelukkig is ook nu de navigatie een goede en betrouwbare vriend.

DSC_0224

De band

Aangekomen is er een hartelijke begroeting. De gehele band is aanwezig en dat is natuurlijk super. De band bestaat uit Mirjam van der Wel (vocals), Maarten Langeree (guitar), Dennis Tappij Gielen (keyboards), Ben Bruschke (bass) en Michiel Nijs (drums).

DSC_0238
Mirjam van der Wel

Na een heerlijk kopje koffie en een korte verdere kennismaking is het nu toch echt tijd voor een aantal vragen. En hoe fijn is dat om het gewoon live te doen. Niks mail of wat dan ook, maar gewoon zo heerlijk het gesprek aangaan en praten over onze gemeenschappelijke hobby, muziek.

Hoe het begon

De band is ontstaan nadat Mirjam van der Wel met haar 25 jaar zoiets had van “ik heb eigenlijk niks te verliezen dus laat ik maar eens een poging wagen”. Mirjam ging piano spelen en eigenlijk binnen een week was ze al begonnen met schrijven. Ze zong graag en zo is het eigenlijk aan het rollen gekomen. Maar voordat je een band hebt moet er wel wat gebeuren natuurlijk. Want bandleden liggen niet voor het oprapen. En sommige zijn zelfs schaars (toetsenisten). Maar via een oproep op sociale media lukt het toch om de band compleet te krijgen. Zelfs een briefje op een toilet helpt hierbij. En vanaf 2017 bestaat Noctulux in de huidige samenstelling.

DSC_0239
Maarten Langeree

 

Een bijzondere band

Op zich wel een bijzondere band. In meerdere opzichten zelfs. Zo zijn alle bandleden eigenlijk amateurs in de zin van, ze hebben allemaal een normale baan en doen de band als hobby. Behalve Michiel, die heeft de band ook als hobby, maar is ook professioneel bezig met muziek.

De band staat te boek als ‘Female Fronted’. Een verzamelnaam volgens de band. Je wilt niet als Gothic bestempeld worden dus moet je wat anders. Overigens wil de band helemaal niet in een muzikaal hokje geplaatst worden. Ze maken de muziek die ze mooi vinden en die hoeft niet aan een bepaald genre gerelateerd te zijn. En de band speelt alleen maar eigen nummers.

En die nummers ontstaan vaak op de meest vreemde momenten. Wat te denken van in je slaap een nummer bedenken. Nou ja wakker worden met een idee. Dennis beheerst dat feilloos en schrijft gemakkelijk op gevoel. Samen maakt men er keurige arrangementen van. En zo heeft ieder binnen de band zijn bijdrage aan de muziek.

DSC_0230
Dennis Tappij Gielen

From the Shadows

De band heeft tot nu toe 1 album op de markt gebracht, ‘From the Shadows’. Dit album bevat de nummers geschreven door Mirjam en Dennis (en 1 gezamenlijk geschreven nummer). Maar men is druk bezig met het schrijven van nummers voor een volgend album. En enkele nummers zijn al gereed. En de nummers voor de nieuwe album schrijft men vooral samen.

Van Opeth tot Chopin

Als we kijken naar de eventuele invloeden die de muziek van Noctulux heeft kan ik weinig afleiden uit de muzikale  voorkeuren van de bandleden. Die variëren van Opeth, Vangelis, Dire Straits tot Chopin. Erg veelzijdig dus en misschien is dat juist ook wel terug te horen in de door de band geschreven nummers.

DSC_0256
Ben Bruschke

Optredens in Nederland

Als we het gaan hebben over optredens dan merk ik ook hier dat daar veel over te zeggen is. De band heeft vooral veel meegedaan aan Battles. Dit is in ieder geval een manier om je band te presenteren. Maar optredens in Nederland zijn echt heel moeilijk voor elkaar te krijgen. Zaaleigenaren willen vooral zien dat de drankverkoop goed loopt wanneer men een band uitnodigt. En Noctulux speelt natuurlijk alleen eigen werk en vaak vind men dat ‘lastig’. Wat de band klinkt eigenlijk te veel pop voor metal publiek en teveel metal voor pop publiek. Men doet er alles aan om te kunnen spelen. Maar het valt niet mee om optredens te krijgen.

Pratend over optredens hebben we het ook over het Nederlandse publiek. Het publiek dat door bands vaak in 1 adem wordt genoemd met de ‘Dutch Disease’. Ook Noctulux kan dit onderschrijven. Kletsen door hun optredens heen, en met de rug naar de band gaan staan.

DSC_0270
Michiel Nijs

Leven voor de band

Maar gelukkig zit ik aan tafel met een super gemotiveerde band. Deze mensen hebben heel veel over voor hun hobby en passie. En ik merk dat wanneer ik met ze dit gesprek heb gevoerd. Ik ben erg onder de indruk en vind het helemaal geweldig wanneer ik ook nog de gelegenheid krijg om een paar nummers te luisteren. Het klinkt werkelijk fantastisch en ik hoop dat ze snel de gelegenheid krijgen om dit ook aan het publiek te laten horen. Want laten we eerlijk zijn, Nederland barst van het talent, en het zou zonde zijn om daar geen gebruik van de maken.

band2
Noctulux (foto persmap Noctulux

Het nachtlicht blijft branden

En dan is het ook weer tijd om te gaan. De donkere nacht weer in. Maar Noctulux zit in mijn hoofd en zorgt voor een heerlijk relaxte rit terug naar huis. Dank jullie wel. Het was een eer om persoonlijk met jullie kennis te maken. En ik hoop jullie snel een keer te zien op een podium, waar dan ook.

https://www.facebook.com/noctulux

https://www.instagram.com/noctuluxband/

https://www.youtube.com/channel/UCcSe3wcqX6vZ7w9t-t-75VQ

http://www.noctulux.com/wordpress/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: