Indicolite, Distormed en Vetrar Draugurinn (30-12-2018)

Toeval?

Dat is de vraag maar nu nog lastig te beantwoorden. Misschien een rare titel om een concert review mee te starten. Maar ik zal proberen om het uit te leggen. Voor het 2e jaar op rij ben ik nu in de kerstperiode richting Weert gereden. Let wel, richting Weert. Vorig jaar naar de Bosuil waar ik net voor kerst een concert mocht bijwonen met Eloyse, Angel Nation en Phantom Elite. En dit jaar naar Budel Dorplein, naar ‘De Schakel’ voor een optreden van Indicolite, Distormed en Vetrar Draugurinn.

affiche 1

Marleo Metal weide

Op zondag 30 december (2018) organiseert Marleo Metal Weide een akoestische sessie in ‘De Schakel’ in Budel Dorplein. Een mooi gemeenschapshuis dat zich uitstekend leent voor een dergelijke activiteit. En waren het vroeger de zinkfabrieken die dit dorp bekendheid gaven, nu is dat zeker Marleo Video, die voor de 2e keer hier een dergelijke activiteit organiseren. In de zomer waren het Beyond God, Company of Dreams en Scarlet Stories. En een 3e concert zit er zelfs al weer aan te komen. Maar daarover later meer.

Hernieuwde kennismaking

Vandaag staan dus Indicolite, Distormed en Vetrar Draugurinn op het podium. De eerste twee bands ken ik nog niet. Nou ja, nog niet echt op het podium gezien. Wel van te voren even wat ‘rondgekeken’ want je wil wel graag weten waar je naar gaat luisteren. Hoewel ik me ook graag laat verrassen. Maar het zit wel goed met deze bands.

Met Vetrar Draugurinn is het een hernieuwde kennismaking. Ik zag hen al een keer live, ongeveer anderhalf jaar geleden. Het was in het Nijmeegse ‘Merlyn’. Ze stonden daar die avond op het podium in het voorprogramma van Kobra and the Lotus. Voor mij extra bijzonder omdat ik daar mijn eerste officiële review en foto’s deed voor ‘Artiesten Nieuws’.

Indicolite

De eerste band die deze middag het podium bezet is Indicolite. Deze uit Limburg afkomstige band is opgericht in 2015. Begonnen zoals veel bands, als een schoolproject. Gelukkig is dit niet bij een schoolproject gebleven en is men als band bij elkaar gebleven en timmert men aardig aan de weg. Zelf geven zij hun muziek de benaming ‘alternative rock, progressive rock en metal’. Redelijk breed dus.

1  3

Ze zetten een prima ingetogen set neer. Zowel vocaal als muzikaal is het van hoog niveau. De zuivere stemmen van zangeres Anne Weijers en gitariste Sharyné Ben Amrane zijn een prachtige aanvulling op de prima muziek die de band maakt. Het doet mij soms wat denken aan Crosby, Stills, Nash and Young (sommige nummers in ieder geval).  Zegt deze bandleden misschien niks maar een oudje als ik vind soms de gelijkenis treffend.

4                           5

Behalve Anne en Sharyné bestaat de band uit Rens van Zon (drums), Stef Erven (gitaar) en Bruce Meurders (bas).

2

De komende weken is de band nog te zien en te horen in Limburg. Maar ik denk dat ze echt de spreekwoordelijke grenzen moeten gaan verleggen en het land in moeten gaan. Het i s een band met heel veel potentie.  En prachtig begin van deze middag.

Distormed

De 2e band deze middag, Distormend, heeft een duidelijke boodschap aan haar publiek. Maak vooral veel plezier en weg met al die negatieve prikkels.  Focus je op het positieve en leef nu. Hun muzikale invloeden komen van bands als Halestorm, Nickelback en Alter Bridge.

5                                    3

Maar gelukkig klinkt het akoestisch ook prima. Al zouden de eerder genoemde bands dit misschien twijfelachtig maken. En ja ze zijn iets ‘heftiger’ dan Indicolite maar het is gewoon een prima band die laat zien en horen er te staan wanneer het nodig is en breeduit georiënteerd zijn op muzikaal gebied.

1                                 4

Zangeres JC Wardenaar beschikt over een krachtige, soms was blues achtige, stem. En dat klinkt prachtig en geeft hun muziek echt wat extra’. Ook muzikaal zit dit prima in elkaar. Behalve zangeres JC bestaat de band uit Martijn de Lauw (gitaar en vocals), Erwin Jongenelen (gitaar), Gerrit Meulendijks (bas) en Ruben Israel (drums).

2

De inwendige mens

Ruim een uur pauze tussen de 2e en 3e band. En met een mooie aparte ruimte om met elkaar wat bij te kletsen en te genieten van een heerlijk kopje soep en/of een broodje. Een prima zet van de organisatie om dit zo te doen. Op de eerste plaats natuurlijk ook gezien het tijdstip (tijd om wat te eten) maar ook om elkaar te gelegenheid te geven om eens bij te kletsen. Want het is natuurlijk ook weer een weerzien met vrienden en kennissen, en het maken van nieuwe vrienden. Want het is toch wel 1 grote (metal)familie.

dick

Vetrar Draugurinn

Vooraf had Eric Hazebroek al aangegeven er een bijzonder optreden van te maken. Met oude nummers, nieuwe nummers en een paar covers. Ook kondigde hij aan wat gasten mee te brengen en zo toch een bijzondere sfeer te creëren op het podium.

Als gasten heeft de band Heleen Welman (zus van zangeres Marjan Welman) als extra zangeres uitgenodigd en Elianne Anemaat op cello. En met de aanwezigheid van een cello in de band weet je al dat het een bijzonder optreden gaat worden.

2  1

Als dan ook nog de lichten gedimd worden is het direct muisstil en zet de band een formidabele set neer. Het raakt het publiek en ik zie de mensen om me heen genieten. Prachtig is dit toch.

6

Eric neemt voor ieder nummer ook ruim de tijd om er iets over te vertellen. En niemand kan dat zoals hij volgens mij. Die man is echt begaan met zijn nummers en is eigenlijk gewoon muziek. Bovendien geeft hij ook de individuele bandleden allemaal de aandacht. Het is een hecht geheel en…..ach over de uitvoering van de nummers hoef ik het niet te hebben. Dat is echt perfect en er is niets aan het toeval overgelaten. En ik weet me gelukkig dat ik deze band de komende periode nog zeker 2x ga zien en horen.

3

En wat een slot van deze avond. Vetrar Draugurinn brengt het nummer ‘Broken’ van Stream of Passion. Een waardige afsluiting van deze geweldige middag/avond.

Behalve Eric, Heleen, Marjan en Elianne zijn aanwezig Arjan Heijden (bas), Thomas Cochrane (gitaar) en Jim v/d Kerkhof (drums)

4

Vervolg

En er zit alweer een vervolg aan te komen. Zoals Leo  voor de pauze al aan het publiek aankondigde komt er op 30 juni een volgende sessie. Dit keer in het ‘Theater’ in Budel Dorplein. Ja Budel Dorplein heeft een echt theater. Ik heb er zelfs als foto’s van toegestuurd gekregen. (Bedankt Leo, en heb ik het niet keurig stil gehouden?).

leo

Op 30 juni staan de MaYaN zangeressen Marcela Bovio en Laura Macri op het podium. In een akoestische setting zingen zij zowel pop als klassieke songs. We kunnen daar dan ook zeker een aantal muzikale verrassingen verwachten.

affiche

Bedankt

Een woord van dank is hier zeker op zijn plaats. De organisatie was perfect. Heel veel dank Mariette en Leo, maar ook al die andere vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt. Het was echt een geweldige middag/avond die prima past in deze tijd van het jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: