Manora en Solarcycles in StudioGonz

Belofte maakt schuld, een spreekwoord waar ik dit verslag maar eens mee ga beginnen. Enige tijd terug, na afloop van Dreamfest in Katwijk, raakte ik in gesprek mat Ivo (Visser), van de band Manora. Ik had met hem afgesproken bij een volgend optreden van zijn band aanwezig te zijn en een verslag te maken. En zaterdag 10 januari was het dan zover. Samen met Solarcycles treedt de band op in StudioGonz in Gouda.

logo

Dus op zaterdagavond op pad naar de kaasstad Gouda. Een regenachtige avond wat al direct gevolgen heeft wanneer ik amper op pad ben. Een aanrijding op de A2 dus al direct in de vertraging. Na ruim een half uur kan ik verder en kom zonder verdere vertraging aan in Gouda.

tomasz                            ivo

Na een beetje zoeken voor een parkeerplek naar StudioGonz. Jammer dat het donker is want deze venue is schitterend gelegen aan het water. Volgens mij is het hier heel aardig wanneer je het bij daglicht kan zien. Ik heb afgesproken om Ivo even te bellen wanneer ik er ben want de deuren gaan pas om 21.00 uur open. Maar het is niet nodig. Door een aardige medewerker van StudioGonz word ik direct binnen gelaten en brengt hij me keurig naar de zaal waar de bands al begonnen zijn met hun soundcheck.

tijn

StudioGonz is een soort van jeugdhuis dat echt wel een leuke uitstraling heeft. Echt iets voor dit soort concerten. Keurig een aparte ruimte met de toiletten en ruimte voor de verkoop van de consumptiemunten. Niks moeilijke garderobe maar gewoon kapstokken langs de muur. De zaal is gezellig met een opvallend groot podium en een gave bar. De geluidsman (noem hen zo maar even) heeft een plek aan de zijkant en heeft zo geen last van mensen die tegen zijn paneel aan kunnen lopen. Een aantal staantafels in de ruimte en een stukje ingericht voor de merch van de bands. Ik voel me hier thuis. Zeker na ff een rondje handen schudden. Ik neem plaats en wacht rustig tot Manora klaar is met de soundcheck.

myrte    arthur

Na een klein halfuur zijn ze klaar en zoeken we een plekje om even met elkaar te praten. Zangeres Mirte (van der Ham), Ivo en ik vinden een erg uitnodigende bank die zich uitstekend leent voor een kort gesprek. En even later sluit ook drummer Tijn (Scholtze) aan.

check 1

Standaard bij mij is altijd de vraag hoe een band aan haar naam komt. Soms zijn dat heel boeiende verhalen. Bij Manora is dat niet anders. Niet dat het heel ingewikkeld is, maar zeker boeiend. Men was op zoek naar een aansprekende naam die goed in het gehoor zou liggen. Dus een lijst gemaakt van goed klinkende namen. En na het wegstrepen van een aantal namen bleef Manora over. Het betekent niks maar klinkt gewoon goed.

Het formeren van de band was niet gemakkelijk. Natuurlijk is er de zogenaamde “muzikantenbank” waar men zich aanbiedt als muzikant maar daarmee is nooit gezegd dat je dan ook juiste mensen vindt die passen binnen de band. En zeker voor het genre dat Manora speelt is het lastig om aan de juiste muzikanten te komen, voor een death metal band is dat bijvoorbeeld veel gemakkelijker. Maar na goed zoeken, veel netwerken en vooral luisteren is men tot deze formatie gekomen. En wat ik niet moet vergeten is natuurlijk de rol van de sociale media in deze. Zo is zangeres Mirte “gevonden” via Facebook.

De bandleden zijn geen van allen professionele musici. Ze hebben er allemaal een volledige baan naast of studeren nog. Mooi is het om te horen dat ze als band prima bij elkaar passen en toch allemaal wat anders doen. Werkzaam in de tuinbouw, ruimtevaart en buschauffeur om maar eens wat te noemen. Ook heeft men geen echte achtergrond in de muziek, wel zanglessen, gitaarlessen etc., maar niet echt op muziek georiënteerde studies.

Manora speelt eigen nummers. En dat is natuurlijk super. In het begin schreven Arthur en Ivo alle muziek. Toen Tijn bij de band kwam is hij ook nummers gaan schrijven en inmiddels doet dit band dit echt als een team.

De band heeft tot nu toe 1 EP uitgebracht. Ivo verteld dat ze dit in eigen beheer hebben gedaan. De EP bevat een 5-tal nummers die allemaal op zichzelf staan. Men is druk bezig met het maken van een volledig album. Een paar nummers van de huidige EP zullen hierop meegenomen worden, maar de rest wordt allemaal nieuw. Met de ervaringen van de EP kiest men er waarschijnlijk voor om een aantal zaken uit te besteden. Het inzingen en inspelen van de muziek samen met het productie en mix werk trekt een (te) groot wissel. Je moet je echt op 1 ding kunnen concentreren en als je alles in eigen beheer doet is dat haast onmogelijk. En het kost extra tijd. Ivo is daar wel heel duidelijk over.

Dan gaan we het hebben over optreden, recensies en de metal scene in Nederland. Men vertelt mij eigenlijk niets nieuws. En dat is ook logisch. Men verteld mij dat het erg lastig is om aan voldoende optredens te komen. Veel kleinere zalen (jeugdhuizen etc.) worden gekort op hun subsidies en krijgen helemaal niets meer. Zaaleigenaren zijn wel geïnteresseerd wanneer je voldoende omzet voor hun mee kan brengen. Ivo doet zijn uiterste best om zalen aan te schrijven en zijn band te promoten, maar het gaat moeilijk. Het is sowieso al lastig om buiten de provincie iets te vinden.

Is er een optreden geweest en is er een recensie wordt hij wel gelezen. Maar zoals de band zegt is het moeilijk om dat goed te beoordelen. Het is de mening van een ander. En men ziet ook niet alles wat men schrijft. Soms moet je een beetje googelen om wat terug te vinden.

Over het publiek is de band wel duidelijk. Wij doen dit in de hoop dat mensen het leuk vinden. Daar maak je toch muziek voor. Maar ook Manora kan zich soms storen aan de “Dutch disease”.

Mijn laatste vraag is misschien ook wel de meest lastige. Waar vinden we Manora over 5 jaar? Heeft duidelijk toekomstplannen. Men wil eerst een videoclip gaan uitbrengen gevolgd door een nieuw album. Men wil daar wel de tijd voor nemen en het ook goed doen. Door gaan met het schrijven van nieuwe nummers en eens in het voorprogramma komen van een grotere band. Als ik vraag welke bijvoorbeeld hoeft men daar niet over na te denken, Delain!

Verder zou men graag ondergebracht willen worden bij een platenlabel, maar wel bij een label dat hen de mogelijkheid biedt om door te groeien naar meer.

Maar er moet deze avond ook nog gespeeld worden. En Solarcycles staat klaar om te beginnen dus moet ik het hierbij laten. Maar ik weet zeker dat dit gesprek nog een vervolg gaat krijgen.

solar voorbereiding

Solarcycles

De eerste band die vanavond op het podium staat is Solarcycles. Dit is een female-fronted metal band en bestaat uit:

Sascha van der Meer – lead vocals + bass

Iwan IJsbrandij – lead guitars + vocals

Ralf IJsbrandij – drums

Silvana Jirka – violin

Frank Timmerman – keyboards

Manora

Manora is een symfonische power metal band en bestaat uit:

Tomasz Kisielewicz – bass

Tijn Scholtze – drums

Ivo Visser – guitar

Arthur Stok – keyboards

Mirte van der Ham – Vocals

De avond start met het optreden van Solarcycles. Hier enkele foto’s van deze voortreffelijke performance!

solar totaal 1  solar totaal 2

solar 2

solar 1

Een paar minuten over half elf start Manora haar optreden. Het publiek is er klaar voor en ik ook. Als fotoraaf ben ik wat minder gelukkig vanwege de toch wel wat “hardnekkige’ rook die nog op het podium hangt in combinatie met het rode licht. Maar ach, het gaat toch om de muziek.

Bij de eerste tonen ben ik de fotografisch wat mindere omstandigheden al direct vergeten. De band mag zichzelf dan een symfonische power metal band noemen, op het moment dat men start is het voor mij een echte power metal band. Natuurlijk heeft de band zeker symfonische invloeden en komt dat deze avond ook wel een paar keer voorbij maar het begin mag er zijn. Je bent meteen wakker.

man2

Sommige bands moeten het hebben van hun albums en andere weer van hun podium optredens. Daarmee zeg ik zeker niet dat Manora op het podium beter is dan op de EP. Nee ik wil graag aangeven dat het erg goed klinkt live. Krachtige muziek ondersteunt door de loepzuivere stem van Mirte. Men heeft echt wel de ideale combinatie gevonden in deze band.

Men heeft de nummers prima in de juiste volgorde gezet waardoor het een lekker afwisselend optreden wordt. De beide gitaristen weten ook keurig hun plek op het podium te vinden door om beurten de voorgrond op te zoeken. Jammer dat Arthur en Tijn natuurlijk dit niet kunnen doen want ook zij drukken duidelijk hun stempel op de muziek. Maar dat is nu eenmaal het lot van de keyboardspeler en de drummer.

man 3

Is er dan niets op het optreden aan te merken? Na afloop vertelt Ivo direct dat er toch wel wat dingen fout gingen. Natuurlijk Ivo, het zou ook eens niet zo zijn. Ik hoor na afloop niet anders dan dat er dingen fout gingen tijdens optredens. En dat zal best maar wij in de zaal hebben daar niets van meegekregen. Maar iedere muzikant is volgens mij best wel wat perfectionistisch toch. En natuurlijk wil je altijd verbeteren. Maar neem van mij aan (voor wat het waard is) dat het prima ging.

man 1

Mocht ik toch iets op mogen merken. Ben niet te bescheiden! Het podium is van jullie en laat dat merken. Mirte je klinkt soms wat verlegen bij het aankondigen van de nummers en dat past ook wel bij je. Maar laat je horen…….je bent de frontvrouw……maak daar gebruik van. Dit is geen kritiek maar puur een tip.

Veel te snel is het weer voorbij. Maar het was wederom meer dan de moeite waard. Een leuke, goed georganiseerde avond, met twee prima bands.

Solarcycles, StudioGonz bedankt! En natuurlijk Mirte, Ivo, Tomasz, Arthur en Tijn ook jullie bedankt voor de meer dan gastvrije ontvangst, het leuke gesprek en de geweldige avond. Ga lekker door met jullie band en ik weet zeker dat wij elkaar nog vaker gaan zien!

2 gedachten over “Manora en Solarcycles in StudioGonz

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: