CONQUER ALL en SISTERS OF SUFFOCATION in De Pul (Uden)

Muzikaal verlanglijstje

Na een aantal weken vooral power en symfonische metal concerten bezocht te hebben wordt het toch ook weer eens tijd voor wat anders. Een avondje heerlijke death metal bijvoorbeeld. En al een behoorlijk lange tijd staat de band ‘Sisters of Suffocation’ op mijn muzikale verlanglijstje. Maar iedere keer lukte het niet om een concert van deze band te bezoeken. Andere bezigheden of was net tegelijkertijd met een ander concert dat ik al gepland had om te bezoeken.

poster

Naar de Pul

Maar eindelijk lukt het dan toch. Ik zie dat de band onderweg is voor de promotie van hun nieuwe album “Humans are Broken”. En op vrijdag 8 maart staan ze in ‘De Pul’ in Uden. En mooier kan het eigenlijk niet. En een nieuw album, en dan ook nog een optreden in Uden. Bijna een thuiswedstrijd.

Dus daar gaan we, richting ‘De Pul’. Op het laatst moment is er toch ineens weer wat verwarring. Volgens mij was het toch echt deuren open om 20.30 en begin 21.00 uur. Maar op Facebook zie ik mijn collega al voor het hek staan, er zou een bericht geplaatst zijn dat om 20.00 uur de poorten opengaan. Dus snel op pad. Gelukkig maar een kleine 25 minuten rijden.

facebook-og

Aangekomen in Uden snel parkeren (wat overigens in Uden geen enkel probleem is) en naar de venue. En daar staat mijn maat nog steeds voor het hek. Wel in het gezelschap van een praatgrage dame die erg geïnteresseerd is in wat ons, metal fanaten, toch drijft om stad en land af te reizen voor onze gemeenschappelijke hobby. Tja……je moet toch wat.

Conquer All

In het voorprogramma staat de band ‘Conquer All’. Een prima keuze om een band uit de eigen regio op het podium te zetten. Gaaf voor de band om lekker dicht bij huis te spelen en gaaf voor het publiek om te band te zien en horen uit de eigen regio.

Overigens heeft de ‘De Pul’ een prima actie lopen. Bezoekers van o.a. dit concert mogen uit een lijst van andere concerten kiezen om daar gratie heen te gaan. Deze zogenaamde “1 + 1” actie is echt super en een prima geste.

c1          c6

De bandleden van ‘Conquer All’ zijn afkomstig uit verschillende bands (o.a. ‘El Chupacabra’, ‘The Final Arrow’ en ‘Malicous’). De band speelt geen eigen nummers, maar covers van. Zo brengen zij o.a. nummers van ‘Dimmi Borgir’, Behemoth’, ‘Sepultura’ en Children of Bodom’.

In het begin is het even wennen. Niet dat het niet goed is maar ik merk dat gaandeweg het optreden de nummers mij steeds meer gaan aanspreken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. De band doet het goed. Muzikaal zit het prima in elkaar. Maar ik ben nu eenmaal een fan van bands “met 3 gitaren”. En dat hebben de heren goed voor elkaar.

c7           c3

Dat de band uit de buurt komt is te merken aan een deel van het publiek. Ze worden keurig door een aantal fans op de film gezet en ook hoor ik regelmatig wat opmerkingen (positief) richting de band. En vooral de zanger pikt dat signaal ook wel op. Een tweetal keren verlaat hij ook het podium om zich tussen het publiek te begeven. En dat steekt dan wel wat schril af bij de rest van de band. Bij hen merk ik wat minder actie op het podium. Maar dat doet niks af aan de prestatie. ‘Conquer All’ is een leuke band met een prima setlist.

c2

Setlist: Blessings Upon The Throne Of Tyranny ( Dimmu Borgir), Wage Slaves (All Shall Perish), On Fire and The Void (Behemoth), Lie To My Face (Carnifex), The Heaviest Matter Of The Universe (Gojira), Slave New World (Sepultura), Needled 24/7 (Children of Bodom).

 Wisselen

Altijd een momentje van haast en chaos noem het maar. De eerste band gaat snel wat afbouwen en de volgende de laatste zaken opbouwen. Een kunst om uit de kluwen van kabels de juiste te vinden zodat we direct toch weer muziek horen. En het mooie van dit soort concerten vind ik dan toch ook weer dat de bandleden het allemaal zelf doen. En ook tijd hebben om tussen het drukke wisselen door toch nog even een praatje te maken.

En daar hebben wij nu ook even tijd voor. Napraten over de eerste band en wat er de komende periode allemaal nog meer voor moois op muziekgebied gaat komen. En ik ben een blij man want ik zie dat ‘Stone Broken’ weer naar Nederland komt. Heb gewoon wat met die band. Waarom? Nou omdat ze net als deze twee bands hier vanavond alles over hebben voor hun passie, muziek! Dat spreekt mij aan. Geen groot doenerrij maar lekker gewoon zichzelf en heerlijk muziek maken.

Sisters of Suffocation

Ondertussen is men klaar en gaan we ons opmaken voor de tweede band van deze avond, ‘Sisters of Suffocation’. De band is op tour voor de promotie van hun nieuwe album “Humans are Broken”, de opvolger van het in 2017 verschenen album “Anthology of Curiosities”.

Zoals al eerder aangegeven is het de eerste keer dat ik de band live zie optreden. Alleen Simone heb ik twee keer live zien spelen in een andere band. Maar dat het muzikaal goed zit met deze band, daar heb ik geen twijfels over. Simone, Emmelie en Puck zijn prima gitaristen en ook drummer Kevin heeft ondertussen zijn sporen wel verdiend in de scene. Blijft natuurlijk nog zangeres Els. Ik weet dat ze enorm uit kan pakken en een stem heeft waar je zomaar van zou kunnen schrikken. En dan bedoel ik schrikken in de positieve betekenis. Een stem die echt bij deze muziek en band past. Op het album “Anthology of Curiosities” klinkt het super en ook op YouTube is dat het geval, maar nu wil ik het zelf horen. En ze maakt het volledig waar. Geweldig zoals zij de nummers neerzet. Krachtig maar zuiver……en dan met de bijbehorende gezichtsuitdrukkingen………geweldig. Maar dan na afloop van een nummer komt het, toch wel anders klinkende, dank jullie wel. Ineens is het brute uit de stem verdwenen en is Els gewoon Els.

s1           s3

Het optreden is een mooie combinatie van nieuwe en oudere nummers en verveelt geen moment. De band zet een prima show neer en zie hier ook wel het verschil met de eerste band. Men heeft gewoon meer podiumervaring. Waar bij de eerste band de muzikanten op de “plaats rust” hadden, maakt deze band veel meer gebruik van de ruimte op het podium. En dat geeft hun muziek nog meer body. Om maar een voorbeeld te geven. Toen ik mijn foto’s thuis liet zien vroegen mijn dochters of de gitaristen wel konden spelen omdat ze altijd hun haren voor hun gezicht hebben. Ik heb geprobeerd om ze dat uit te leggen maar de “kraantje Pappie generatie” begrijpt dat toch niet.

s2           s15

Ik ben erg tevreden en heb nu echt ervaren dat de band on stage gewoon prima is. Maar ook dat je dit ook gewoon live moet zien en horen. Albums zijn prima maar dit heeft net even iets meer. En nu ik toch aan het schrijven ben heb ik nog wel een opmerking. Iets wat me wel opvalt tijdens het optreden. Het gaat namelijk wel erg snel allemaal. Misschien is het ook wel goed om tussen de nummers door even wat rust in te bouwen. Wat een tempo zeg. Als jullie twee uur krijgen kan je gewoon twee complete albums spelen. Wat van mij overigens ook best zou mogen. Maar misschien zit ik er ook wel naast, viel me gewoon op.

s8

Setlist: Humans Are Broken, Host Of A Dead Fetus, War In My Head, Little Shits, Wolves, Shapeshifter, The objective, Psychosurgery, Our Bodies Will Rot. Liar, The Machine, Burn, I Am Danger, Blood On Blood.

Nog even blijven

Helaas komt aan alles een einde, zo ook aan deze leuke avond. Na de laatste noten van “Blood on Blood” is het voorbij. De band nodigt ons uit om na afloop nog even langs te gaan bij de merch en eventueel een biertje te drinken. En dat valt me dan weer enorm tegen. Niet van de band maar van het publiek. In een mum van tijd is de zaal voor een groot deel leeg. Jammer wat ik denk dat het juist prima is om toch even met de band(s) te praten. Zij spelen voor ons en waarom zouden we niet even de moeite nemen om te zeggen wat we ervan vinden? Maar gelukkig blijven er toch nog een aantal mensen even in de zaal aanwezig. Gewoon nog even kletsen en het nieuwe album kopen natuurlijk (of iets anders). Waarbij ik misschien als tip kan meegeven dat een mesje soms handig kan zijn om de folie van de cd te halen (lol). De band neemt ook ruim te tijd om even na te praten en op de foto te gaan. Prima, zo hoort het eigenlijk ook en jullie doen dat uitstekend.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een prima avond heb gehad met twee prima bands. En ik hoop, nee weet wel zeker, dat dit niet het laatste optreden is dat ik ga zien van ze. Ik zeg gewoon, bedankt en tot de volgende keer!!!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: