PATRICIA S METAL NIGHT IV

Het vervolg

Na de videoshoot in “De Bosuil” in Weert heb ik nu het genoegen om de Belgische band ‘Nightqueen’ eens op het podium aan het werk te zien. Ze treden vanavond (16 maart) op ik het Belgische Genk. Daar organiseren Patricia en Michel Grossard “Patricia S Metal Night IV”. Samen met de bands ‘Elusion’ en ‘Everglow’ staat ‘Nightqueen’ deze avond op de bühne. Helaas moet ‘Everglow’ op het laatste moment verstek laten gaan vanwege gezondheidsproblemen bij een van de bandleden. Hopelijk is er een spoedig herstel want ik wil deze band ook graag een keer live zien en horen.

poster

Warm welkom

Onderweg dus naar Genk. En na een zeer voorspoedige reis is de locatie ook snel gevonden. Auto aan de kant en naar binnen. Op weg naar de ingang ontmoet ik al een paar bandleden. En dan is er wederom dat warme welkom. Ik voel me al direct thuis. Dit gaat een leuke avond worden.

a1

Binnen gekomen natuurlijk altijd even kijken naar de zaal. Best groot eigenlijk, of misschien beter gezegd, lekker ruim. En men is al drukdoende om de zaak in orde te brengen. Want laat ik dat nu maar meteen vermelden, voordat ik het vergeet. Respect voor de geluidsmensen en stage hands. Zonder deze mensen echt geen concert. En dat wordt weleens vergeten.

Soundchecken

Een vast onderdeel van elke voorbereiding. Ook nu. Één voor één mogen de muzikanten met hun instrument (en/of stem) aan de slag. Alles gaat in prima overleg met de geluidsman en er is ook nooit iets te merken van stress of zo. Men weet hoe het moet en heeft vertrouwen in elkaar.

a2    a3

En nu ‘Everglow’ helaas niet kan spelen heeft men ook wat meer tijd. Het programma wordt aangepast zodat er ook voldoende tijd is om op te bouwen en te soundchecken. En hier is al een groot verschil met Nederland. Dat het hier allemaal wat later gaat beginnen is geen probleem. Het publiek hoor ik er niet over en men neemt gewoon een biertje en wacht af. Ik denk dat het bij ons wel wat meer rumoer zou geven. Maar wie ben ik?

Als ‘Nightqueen’ klaar is kan ‘Elusion’ aan de slag. Ik ga maar even backstage met ‘Nightqueen’

The Akademia Music Awards

Backstage gaat het gesprek al snel over de “Akademia Music Awards”. Gisteren kreeg ik al een berichtje van de band dat ze deze prijs gewonnen hebben. Voor het nummer “Wall of Sorrow”. Bijzonder natuurlijk omdat het nummer nog niet uit is. Maar een mooie beloning voor een prima nummer. De prijs zou er o.a. uit bestaan dat het nummer op 150 nationale radiostations gedraaid zou worden en dat gedurende 14 dagen. En de band is uitgenodigd om naar Amerika te komen om de Award in ontvangst te nemen, met alles wat daarbij hoort. Mooi dus! En iets om trots op te zijn.

Ik schrijf dit een paar dagen later. De band heeft toch wat onderzoek gedaan en het blijkt allemaal niet zo mooi te zijn als wat is voorgespiegeld. De reis naar Amerika is voor eigen kosten, evenals het verblijf in een peperduur hotel. Daar afzien van de rechten en niet de beloofde geweldige show. De band bedankt dan ook voor de eer en doet het meest verstandige. Ze zoeken de pers op die dit verhaal overneemt. De organisatie, die in Amerika al jarenlang onderzocht wordt maar net binnen de wet blijft, krijgt lik op stuk en de band toch de nodige aandacht in de pers!

Backstage gaat het gesprek vooral over muziek. En mag ik de eerste versie zien van de videoclip die men o.a. in Weert heeft opgenomen. En ik kan zeggen dat het er geweldig uitziet. Sebastiaan Spijker heeft wederom een prima product afgeleverd.

Maar ondertussen wordt het ook tijd voor muziek. Dus terug naar de zaal.

Elusion

De eerste band op het podium is dus ‘Elusion’. Voor mij de eerste keer dat ik ze live op het podium zie en de verwachtingen zijn best wel hoog gespannen. Ik heb ze natuurlijk op YouTube gezien en dat was oké. Maar live is altijd net ff anders.

e1    e2

De show begint met……..rook, heel veel rook. De grootste nachtmerrie voor iemand die ook graag foto’s wil maken. Een fikse tegenvaller dus. Maar waar maak ik me druk om?  Het gaat niet om die Ollander hier, maar om ‘Elusion’. Overigens wordt er gedurende het optreden nog vaak een rookgordijn op het podium neergelaten.

e4

Maar de band zet een strakke show neer. En de rook past prima bij het soms wat oosterse karakter van de nummers. Heerlijke symfonische metal met toch wel een eigen karakter. Onder aanvoering van frontvrouw Evy Verbrugge, die met haar stem het publiek aan zich weet te binden, gaat de band als een speer. Met Stijn van Peborgh en Domingo Smets op gitaar, Frederik van Mieghem op drums en Kristof de Greef op bas maakt deze formatie indruk. En niet alleen op mij. Ook de rest van het publiek kan dit optreden wel waarderen. En dat snap ik. ‘Elusion’ is een prima band waar we zeker nog van gaan horen.

e3

Overigens is de rook al snel van het podium richting de rest van de accommodatie getrokken zodat ik toch prima mijn foto’s heb kunnen maken. Dus was de angst vooraf weer totaal overbodig. Wat moet ik nog veel leren.

Nightqueen

Na de ombouw, laat ik het zo maar noemen, is het de beurt aan ‘Nightqueen’. En zie hier het verschil tussen de twee bands. En daarmee bedoel ik meer de nog vrije jonge band ‘Elusion’ en de wat meer doorgewinterde muzikanten van ‘Nightqueen’. Het oogt wat relaxter. Maar let wel….oogt!. Want ik zie ook wel degelijk wat spanning. Maar een stukje spanning is nooit verkeerd volgens mij. En de band is natuurlijk net klaar met hun nieuwe album en hebben ook wat personele wijzigingen gekend. En nu voor een thuispubliek in Genk.

n1  n2

Het is een optreden met oudere en nieuwe nummers. Maar altijd met het toch wel karakteristieke ‘Nightqueen’ geluid. Lastig om te omschrijven als je het nooit hebt gehoord. Het is een combinatie van stevige power metal en hardrock, maar wel met ook mooie wat meer melodische delen. Ook hier is het frontvrouw Hellen Heart die het publiek voor zich weet te winnen. Maar ik merk ook de lol die er is op het podium.

n3

Na een strak begin wordt men gaandeweg wat losser en zie ik schouderklopjes en “high five’s”. En behalve Hellen zijn het Paddy Lee op bas, Rex Zico en Cosi Matrigiani op gitaar, Gio Zuccari op keyboards en Andy Hermans op drums die het feestje compleet maken. En behalve een paar kleine technische probleempjes, overigens snel opgelost door de technische mensen, is het meer dan het aanzien en aanhoren waard. Prima optreden!

n4

Playlist:

 • Power Infusion + Energy
 • Nightmare
 • Seduce me
 • Revolution
 • The watcher
 • Fuel the Fire
 • Name of the Gods
 • Wall of Sorrow
 • Termination
 • Nightfall
 • In Flames
 • ———–
 • Love after life
 • Scream in the Night

Toch niet tevreden

Na afloop nog snel even napraten. Snel want men moet ook weer gaan opruimen. En dan komt toch het perfectionistische naar boven. Men vindt dat er toch weer dingen niet goed gingen. En dat zal best maar het publiek heeft daar eigenlijk niets van gemerkt. En is het ook niet zo dat het een liveoptreden is en dat dit ook wel de charme is van op het podium staan.

n5

Het is misschien een tip om na afloop eerst met elkaar even te bespreken wat er goed ging. Dan zullen jullie zien dat er alle reden is om trots te zijn op jullie performance. Ik kijk alweer uit naar een volgende gelegenheid. En dat geldt zeker ook voor ‘Elusion’.

n6

Lang kan ik niet blijven want het is ondertussen middernacht en ik moet nog een stukje rijden. Ik wil natuurlijk op de eerste plaats Patricia en Michel bedanken voor dit supermooie initiatief. Gaaf dat er nog mensen zijn die dit willen doen. Ook ‘Elusion’ bedankt, het was super om met jullie kennis te maken. En natuurlijk ‘Nightqueen’ bedankt voor de uitnodiging. Het was wederom erg leuk om jullie weer te ontmoeten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: