Scarlet Stories Necrologies album release party

Op vrijdag 19 september is het dan eindelijk zo ver. Scarlet Stories presenteert hun eerste full-lenght album “Necrologies”. Een avontuur dat ongeveer 1 jaar geleden (20 oktober 2018) begon. Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren, de aftrap van de croudfunding in de Little Devil Bar in Tilburg. Entree vrij (geef maar wat je wil) en een soort van marktkraampje direct na de ingang. Alles om een eerste album (full lenght) mogelijk te maken.

hoes

En bijna een jaar later is het dan zo ver! De presentatie van het album “Necrologies”. Als locatie heeft de band gekozen voor het sfeervolle WillemTwee Poppodium in Den Bosch. Een zaal die prima past bij deze band. Beetje donker maar uiterst modern, een mooi groot podium en een dusdanig geconstrueerde zaal dat het voor eenieder mogelijk is een goed zicht te hebben op het podium.

Om precies half acht gaan de deuren open en gaan de eerste gasten naar binnen. Toch nog even een kort moment van rust voordat we echt de zaal in mogen gaan. Maar als dat gebeurd is kan niets nog een mooie avond in de weg staan.

Noctambulist

De avond wordt afgetrapt door Noctambulist. Deze uit de omgeving van Tilburg komende atmosferische post black metal band laat er geen gras over groeien. Mocht je een beetje in slaap gedoezeld zijn in de mooie rust uitstralende donkere zaal, na een paar tellen is iedereen klaarwakker. Met maar liefst vier gitaren weten de heren de boel wel wakker te krijgen.

noc1  noc3

Vier gitaren in combinatie met black metal geeft al snel de indruk van “wat gaan we meemaken”. Je zou denken dat het wat ongecontroleerd (misschien niet de juiste uitdrukking) gaat klinken omdat iedere gitaar toch een eigen partij moet spelen en het misschien wel wat veel wordt. Maar het tegendeel is waar. De heren zetten een uitermate gedisciplineerd stuk muziek neer. Het neigt soms wat tegen het melancholische aan en het is zeer gestructureerd. En ook de vocals komen uitermate goed tot hun recht.

noc4            noc10

Nu weet ik wel dat je van houdt of niet, maar dat is met alle muziek natuurlijk zo. Maar dit heeft echt indruk gemaakt en ik verwacht dat we nog wel het een en ander gaan horen van deze heren. Een uitermate prettig begin van de avond!

Klein smetje

Wat ik nog wel even kwijt moet. Het is toch werkelijk te zot voor woorden dat de zanger van deze band tijdens een wat rustige passage de vinger op de lippen moet leggen en sssssst moet roepen. Ik vind het nog steeds bijzonder onbeschoft om door een optreden heen gaan staan te kletsen. Ga lekker in de stad je biertje drinken maar toon respect voor de artiesten. Kleine moeite volgens mij.

Scarlet stories

Na de (wat lang uitvallende) pauze is het dan de beurt aan Scarlet Stories. De zaal is ondertussen vol en zo te zien zijn er aardig wat familieleden van de bandleden aanwezig. En wat mogen we verwachten? Vooraf werd ons al aangekondigd dat men alle nummers van het album gaat spelen. Dat klinkt goed, hoewel sommige nummers natuurlijk niet nieuw zijn. Een paar staan op een eerder uitgebrachte EP en het  “Vingt Mille Lieues Sous les Mers” is een tijd geleden al uitgebracht.

sc14    sc6

De set begint zoals je van deze band mag verwachten. Gedimd licht dat gelijk de juiste atmosfeer te leven brengt in de zaal. Dit is precies wat de muziek van Scarlet Stories teweegbrengt. Het voert je direct naar een andere wereld. Soms een wereld van fictie maar daaropvolgend weer gelijk naar de realiteit. Problemen die nu spelen. Maar alles keurig vertaald in muzikale hoogstandjes. Soms hard en tegen het schreeuwerige aan (maar wel passend) en gelijk daaropvolgend weer met een fluwelen zachtheid die je als toeschouwer kippenvel geeft.

Dit alles gecombineerd met muziek die af is. De band heeft niets aan het toeval overgelaten en alles klopt. Nu had ik vooraf aan dit optreden al het album beluisterd en was ook wel benieuwd of het live nu echt anders zou zijn. Het antwoord is simpel, nee. Het is live zeker zo mooi als op het album. De expressie die je op het podium ziet mis je voor een deel op het album, puur omdat gelaatsuitdrukkingen prima de teksten en muziek ondersteunen.

sc5    sc9

Wat een prima zet is geweest van de band is het toevoegen van Sophie Ansems aan de band. Met haar sublieme vioolspel en prima background vocals is zij zeker een aanwinst voor de band.

En zo komen alle nummers van het album aan de beurt. En voordat het slotnummer “Necrologies” aan de beurt is bedankt de band alle mensen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van dit album.

Nog een laatste nummer en het zit er (helaas) op. Dat het aanwezige publiek het allemaal erg kan waarderen blijkt wel uit de minutenlange ovatie die de band ten deel valt. En volledig terecht. Dit is er eentje om in te lijsten. De band staat er wat beduusd bij. Ik snap het wel een beetje maar wat mij betreft mag je best wat uitbundiger dit meevieren. Het is namelijk jullie verdienste en daar moet en mag je trots op zijn. Maar het siert jullie ook wel moet ik zeggen. Geen overdreven gedoe maar gewoon lekker jezelf zijn.

sc16

En het blijkt dat het nog niet voorbij is. Als toegift mogen wij als eerste kijken naar de nieuwe video, “In Blood and Limbs and Gore and Clay”. Een mooie video die ook weer (en eigenlijk verwacht je ook niet anders) tot in het kleinste detail is uitgewerkt.

Noctambolist en Scarlet Stories BEDANKT!!

Noctambolist

J.D. Kaye – guitar + vocals, Stef Heesakkers – guitar, Tristan Tabbers – guitar, Sam C.A. – bass + backing vocals, Mitchell Scheerders – drums

Scarlet Stories

Bram te kamp – guitar, Lisette van den Berg – vocals, Tim Kupers – drums, Carmen Raats – guitar, Maarten Grimm – bass, Sophie Ansems – violin + backing vocals

hoes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: