FemME Metal Event 2019 Dag 1

poster

Wat eraan voorafging

Het was misschien nog even spannend afgelopen jaar, komt er wel of geen vervolg op FemME. En zo ja, hoe gaat het er dan uitzien? Gelukkig werd na de 5e editie van die festival al heel duidelijk dat er een FemME 6 zou komen, alleen dit keer niet meer in Eindhoven, maar in Hilvarenbeek. The Box is een prima venue gelegen net buiten het centrum van Hilvarenbeek. Ik was daar al eerder de gast geweest tijdens een optreden van volgens mij Dream Ocean, Phantom Elite, Shadowrise en Beyond God. En ook de Nederlandse FemME Battle en de finale van deze Battle vonden plaats in The Box.

Voor zover niets nieuws onder de zon. Maar hoe zou het gaan nu er maar 1 podium is en er dus tijd is tussen de verschillende optredens. In Eindhoven, met 2 podia, was er dus constant muziek. Fijn voor de echte liefhebber maar soms ook lastig omdat eten en drinken vaal betekende ook een band of deel van een optreden missen. Dus voor en nadelen, we gaan zien hoe het gaat lopen.

table

Geen uitgebreide verslaglegging

Vaak wil ik heel uitgebreid schrijven over alle bands die ik zie optreden. Om dat nu hier te doen gaat wat ver. Veel is er ondertussen al geschreven en het heeft geen zin om zaken te gaan herhalen. Ik wil me dus dit keer maar eens beperken tot gewoon mijn ervaringen deze drie dagen. Ervaringen de natuurlijk te maken hebben met de bands en hun optredens. Maar ook over andere zaken, want FemME is voor mij ondertussen veel meer dan alleen maar muziek. Het is de sfeer, het weerzien met mensen met dezelfde interesse en passie voor muziek, het maken van nieuwe vrienden etc.

Overigens zal er ergens gedurende de winter wel iets verschijnen wat puur op de muziek gericht is en betrekking heeft op deze editie van FemME. Dan is het ook weer wat langer geleden en zullen ook de bands daarin zelf misschien wat meer kunnen vertellen over hun ervaringen. Maar daar ben ik nog druk mee bezig.

Prima aftrap

Het is misschien voor veel mensen een wat vervelend tijdstip maar op vrijdag 11 oktober om 14.30 uur is het dan zover. FemME 6 gaat beginnen. Na een welkomstwoord van Ton Dekkers (de vader van FemME) is het aan Pandora’s Key om het festival te openen. Deze band heeft als publiekswinnaar van de FemME Battle zich een plek veroverd op het podium. Het is een prima opening! Ik heb de band nu een drietal keren redelijk snel achter elkaar gezien en moet zeggen dat er behoorlijk progressie wordt geboekt. Was er in de twee voorafgaande optredens misschien toch wat last van zenuwen, nu was daar niets van te merken. Gave opening waarbij ik toch wil opmerken, en dat is zeker opbouwend bedoeld, dat de zang van frontvrouw Kelly Thans zeker bij de wat rustigere nummers uitstekend tot zijn recht komt.

f10

Blote voeten

Vervolgens zien we Equisa op het podium verschijnen. De tweede kennismaking met deze band, na Dreamfest afgelopen jaar. En wederom gaan de schoenen van zangeres Petra uit. We worden weer getrakteerd op een heerlijk luchtig en vrolijk optreden. Dit zijn echt ras muzikanten die je niets meer wijsmaakt. Je kan merken dat ze dagelijks met muziek bezig zijn en hier hun passie ligt. En ook buiten de muziek lig ik soms dubbel van het lachen wanneer Petra ons meeneemt in haar dagelijkse leven waar ook vooral de kids een belangrijke rol spelen. Mensen naar mijn hart.

f6

Spannend

Als Flowerleaf op het podium verschijnt vind zelfs ik het spannend. Ik heb het album meerdere keren beluisterd en vindt het super. Maar hoe klinkt het op het podium? Nou best wel prima eigenlijk. Soms heeft Vivs wat moeite met de echt hoge tonen en moeten ze van ver gehaald worden, maar het is een leuke show. Een band met heel veel potentie voor de toekomst. Wederom een voorbeeld dat er genoeg talent te ontdekken is. En buiten het zingen om zijn dat echt geweldige mensen. Ze leven voor hun muziek en zijn altijd aanspreekbaar. En daar blinkt ook FemME in uit. Hier is er geen afstand tussen bands en het publiek. We vieren hier samen het feest en dat is mooi. Alleen daarom al zou je naar FemME gaan. En dan heb ik het nog niet eens over het publiek onderling. Geen wanklank, geen gedoe maar altijd respect voor elkaar. Je kan hier je ding doen zonder daarop aangekeken te worden of wat dan ook. Sterker nog, daar waar nodig help je elkaar.

f8

Wakker

Na de drie eerste bands heerst er een heerlijk serene sfeer in The Box. Nou die wordt dan snel aangepast wanneer Antidemon op het podium verschijnt. Deze drie koppige formatie uit Brazilië weet het volk wel weer ff met beide benen op de grond te zetten. Wel trillende benen, want de vloer dendert (net als half Hilvarenbeek). Onvervalste death metal daalt op ons neer. Maar ik mag dat wel. En het geeft ook direct weer de veelzijdigheid aan van FemME. Voor ieder wat wils. Ik ben in ieder geval weer wakker en ben blij dat na het optreden de onderdelen van mijn camera nog op hun plek zitten.

f3

Goed nieuws

Ondertussen bereikt ons ook prima nieuws. Op 1 februari is er een FemME “A Cold Winternight” om het zo maar even te noemen. Ook weer hier in Hilvarenbeek. Met een nu al leuke bezetting, maar nog niet alle bands zijn bekend. Maar alleen van wat je nu al weet zou je gaan.

cold

En er komt weer een FemME in 2020. Er is nog wel wat discussie over de data maar na wat heen en weer gepraat is het nu duidelijk, 9, 10 en 11 oktober. En wat ik dan weer erg leuk vind, er komt ook weer een Battle.

Het vervolg

Dan is het de beurt aan Sleeping Romance. Vandaag met een normale set. Want dat vergeet ik te vertellen, voorafgaand aan dit festival heeft Sleeping Romance een akoestisch optreden gegeven bij JBM in The Room Kaatsheuvel. Graag was ik daar aangeschoven maar een dagje zeevissen gooide roet in het eten. Snipverkouden naar zo’n sessie gaan is vragen om moeilijkheden. Mijn hoesten zou denk ik meer aandacht trekken dan de voortreffelijke stem van Federica. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Maar vandaag wordt dat goed gemaakt. Een heerlijk optreden van deze meer dan sympathieke band.

f12

Neerlands glorie

Vetrar Draugurinn, uit ons eigen land. Voor mij is en blijft deze band speciaal. Hun waren het namelijk waarbij ik mijn eerste foto’s en concertverslag mocht maken. In Merlyn Nijmegen. Nu ben ik nog niet veel verder gekomen maar dat kan ik niet zeggen van deze band. Wat een verschil met toen. Ik weet nog dat ze de 4 nummers speelden van hun EP, nu ligt er een prachtig album en zijn ze regelmatig op het podium te bewonderen. Een aanrader.

f15

Headliner

De headliner van het festival al op de eerste avond. Dat kan natuurlijk gebeuren wanneer dit zo in het tourschema past. En Ancient Bards is de headliner van FemME 2019. En zangeres Sara Squadrani siert dan ook de poster van dit jaar. Nu is headliner altijd een rekbaar begrip, je kan en mag ook best een andere band deze titel geven wanneer je dat past. En ik moet zeggen dat ik het een prima band vindt die een erg verzorgd optreden neerzet. Het is echt wel af. Maar voor mij persoonlijk is het niet de headliner. Die komt morgen pas. Maar dat is puur persoonlijk.

f2

Overigens raad ik eenieder aan om op Facebook eens te lezen wat Sara schrijft over haar mede-bandleden. Ik denk dat zij precies weergeeft hoe het zit. Je kan en mag het boegbeeld zijn van een band, zonder je muzikanten ben je nergens. En zij heeft dat echt prachtig beschreven.

Het zit erop

En zo komt er al heel snel een einde aan de eerste dag van FemME 2019. Een heerlijke dag die een opmaat gaat zijn naar nog twee leuke dagen. Het was leuk weer een aantal bekenden te zien, kennis te maken met nieuwe bands en te zien dat bands zich constant verbeteren.

Maar ook een dag waarop we veel gelachen. Want ook humor maakt onderdeel uit van dit festival. De sfeer is ongedwongen en er is genoeg om iets van te vinden. Er zij ook altijd wel opvallende dingen. Maar da’s niet altijd voor het verslag. Ook interne pret is pret.

Morgen gaan we maar weer verder. Nu eerst maar eens gaan slapen want zo’n dag hakt er aardig in bij een fan op leeftijd. Maar zoals ze thuis zeggen, je wordt ouder maar het is wel lekker rustig wanneer je weg bent! En laat ik daar dag 1 maar mee afsluiten.

More pictures: https://onsnieuws.blog/2019/10/12/femme-metal-event-2019-first-impression-day-1/

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: