FemME Metal Event 2019 Dag 3

 

posterDe day after

Met veel pijn naar bed gegaan maar deze ochtend, dag 3 van het FemME Metal Event, gaat het wel weer. Een warme douche doet dan toch wonderen. En da’s maar goed ook want deze dag moet ik gewoon weer in Hilvarenbeek zijn.

Dag 3 is de zogenaamde “akoestische dag”. En ik kan me nog als de dag van gisteren dag 3 van het afgelopen jaar herinneren. Met optredens van Lesoir, Leecher, Ann My Guard en Marcella Bovio was dit een meer dan waardige afsluiter van FemME 2018. Met nog een stukje restwerk in de vorm van interviews met Leecher en Ann My Guard was dit een van de beste concerten van het afgelopen jaar. Dus ben ik erg benieuwd.

Weer een verbouwing

Aangekomen in Hilvarenbeek is er eerst lekker wat tijd om buiten bij te kletsen. Het weer is ondertussen ook een beter geworden. Met een heerlijk zonnetje en een dikke 20 graden voelt het weer aan als voorjaar. Een goed begin dus.

Maar binnen is het toch weer even een tegenvaller. Op dag 1 stonden we nog tegen het podium, dag 2 kenmerkte zich door een foto pit en vandaag is zelfs het podium wat uitgebouwd naar voren. Dus weer minder ruimte. Maar het zal allemaal wel een reden hebben, zoals alles in het leven.

Een heerlijk begin

De eerste band vandaag op het podium is Beyond God. Voor mij zeker geen onbekende. Van oorsprong een symfonische metal band maar vandaag akoestisch. Iets wat ik een tijdje geleden ook al van ze heb mogen bewonderen in De Pul in Uden, waar ze ook samen stonden met Maiden United. Dit uitstapje resulteerde onlangs in het uitbrengen van een volledig akoestisch album “All Strings Attached”.

1

Ik moet zeggen dat ik Beyond God boven zichzelf vind uitstijgen deze middag. Ondanks een verkoudheid laat Meryl horen een uitstekende zangeres te zijn die een stem heeft die gemaakt lijkt te zijn voor deze vorm van muziek. Sterk ondersteund door haar bandmaatjes Ferry, Peter en Ronald weet Beyond God de zaal stil te krijgen en ook te houden. Dit raakt je echt. Ik mag dan een liefhebber zijn van metal (en graag zo nu en dan ook hard), maar dit kan ik bijzonder waarderen. Een gouden zet van de organisatie om Beyond God hier te laten optreden.

9

Wat kan ik verwachten

Dan is het de beurt aan Maiden United. Een verzameling muzikanten die nummers van Iron Maiden omtovert in akoestische hoogstandjes. Boys die hun sporen overal in de scene al meer dan verdiend hebben maar het ook wel leuk vinden om op deze manier met elkaar muziek te maken. En ik heb ze ondertussen al twee keer gezien. In het Tilburgse 013 in het voorprogramma van Kamelot. En zoals ik al eerder vertelde, in de Pul in Uden. En daar kan ik me vooral nog van herinneren dat er erg weinig tijd zat tussen hun laatste nummer die avond en het aflopen van de wekker een dag later. Met andere woorden, je weet nooit wanneer het klaar is.

1

Maar het is wel FemME

Maiden United is natuurlijk wel een mannenaangelegenheid. En daarmee bedoel dat de bandbezetting over het algemeen uit louter mannen bestaat. En dit is FemME, dus verwachten we wel wat vrouwelijke inbreng. En nu zouden de heren natuurlijk in damesoutfit kunnen verschijnen maar men heeft gelukkig voor iets heel anders gekozen. Men heeft een aantal gasten uitgenodigd die het geheel wel echt FemME maken.

8  6

Zo is de band die bestaat uit Daan Janzing, Joey Bruers, Dirk Bruinenberg en Huub van Loon vandaag uitgebreid met Maaike Peterse. Alleen zij al doet de naam FemME alle eer aan. En verder heeft men voor de vocalen deze middag ook niet de minste zangeressen aan de band toegevoegd. Zo zijn daar Elina Siirala, Maggy Luyten, Eszter Anna Baumann en Evelin Szilagyi. Deze laatste is pas op het allerlaatste moment toegevoegd nadat Marcello Bovio wegens prive omstandigheden niet aanwezig kon zijn.

5

Geen droge ogen meer

Geen gemakkelijke klus om op het laatste moment nog iemand te moeten vervangen. Maar Evelin doet het met gemak. Deze studente van de Metalfactory pakt het podium alsof het haar dagelijkse werk is. En met de optredens van Elina, Maggy en Anna maakt Maiden United er een show van, eentje om in te lijsten. De nummers die normaal gezongen worden door de wat ruwere mannenstemmen klinken heerlijk. En het is dan soms ook best lastig om de omgeving van de ogen geheel droog te houden.

13  14

En dit alles natuurlijk voorzien van de anekdotes, aankondigingen en story’s van Joey. Wat is het toch heerlijk om hem te horen praten tussen de nummers. En vooral ook het respect waarmee hij praat over zijn bandmaatjes en zangeressen. Mooi hoor!

Nog een verrassing.

En alsof het allemaal nog niet genoeg is heeft men nog een verassing in de hoge muzikale hoed zitten. Op 1 februari staat immers de eerste “Wintereditie” van FemME op het programma. En 1 van de bands die daar optreedt is Queen Of Spades, de nieuwbakken band van Peggy Smits. En Peggy is aanwezig en doet de grote finale mee. Heerlijk om er weer een talent bij te hebben. Ik kijk dan ook uit naar het optreden van haar band in Februari. En nogmaals sorry Peggy (ik zal me niet meer vergissen in naam!!!).

16

Misschien wel het mooiste moment

Voordat Maiden United het laatste nummer ten gehore gaat brengen neemt Joey wederom de microfoon. En wat er nu gebeurt is echt grote klasse. Het roept alle vrijwilligers een voor een op het podium en heeft voor eenieder een persoonlijk woordje. Hoe mooi is dat. Want zonder vrijwilligers is er gewoon geen FemME. Geen Event, geen Battles, geen clubtour, helemaal niks. En daar staan we vaak niet bij stil. We weten het vaak beter maar laten het bij woorden. Deze mensen voegen ook de daad bij het woord en zorgen ervoor dat wij drie geweldige dagen hebben gehad. Respect en hulde, ben trots op jezelf en jullie organisatie.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 16 mensen, inclusief Joey Bruers en Hans van den Hoek, lachende mensen, mensen op toneel en binnen
(fotocredits: Wendy Steenmans).

Jammer dat volgens mij 1 persoon vergeten is, Joey zelf. Want hij is echt wel een van de drijvende krachten achter FemME. Dus super bedankt Joey!

En als Joey dan ook nog een keer vraagt “hoe lang heb ik nog” weten wij dat het nu echt voorbij is. Nog 1x maal alle zangeressen op het podium, een slotnummer en FemME 2019 is voorbij.

19

Het was fantastisch

Ik kan terugkijken op drie heerlijke dagen. Leuke bands en een prima organisatie. Weer eens samen kunnen zijn met mensen met dezelfde passie voor muziek. Veel genieten maar ook veel lachen en het is dan ook jammer om weer afscheid te moeten nemen. Maar gelukkig komt er weer een vervolg en veel van de hier aanwezigen zie ik binnenkort wel weer ergens bij een concert.

Bedankt FemME en muziekvrienden!

poster

 

2 gedachten over “FemME Metal Event 2019 Dag 3

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: