CATHUBODUA CONTINUUM

hoes

Wanneer ik begin aan de review van het album “CONTINUUM” van de uit België afkomstige band CATHUBODUA besef ik me ineens dat deze band bovenaan mijn lijstje staat van bands gezien in 2019. En hoewel 2019m nog niet eens ten einde is heb ik ze al een 4-tal keren op het podium mogen aanschouwen. En dat maakt een album review er niet echt gemakkelijker op. Het vergelijk tussen stage en album is dan vaak al snel gemaakt.

Maar in dit geval is dat zeker niet het geval. Ik denk dat het album “CONTINUUM” een prima afsluiting is van een voor deze band toch wel bewogen jaar. Als deelnemer aan de FemME Battle België door het publiek gekozen als winnaar en zelfs door de vakjury als winnaar aangewezen in de finale van deze wedstrijd maakt de band een geweldig jaar door. En als je luistert naar het album “CONTINUUM” zal ook snel duidelijk worden waarom.

CONTINUUM” is de opvolger van de al in 2016 verschenen EP “OPUS 1 “Dawn”. Maar verschilt in vele opzichten van deze EP. De band die zichzelf als ‘epic symfonisch’ omschrijft laat op dit album horen ook duidelijk uitstapjes te maken naar de progressieve symfonische metal, power metal en hier en daar misschien ook wel een snufje folk. En als je me vraagt kan je deze band vergelijken met een andere band moet ik je eerlijk gezegd het antwoord schuldig blijven. Natuurlijk zijn er bepaalde invloeden te horen, maar dat verschilt echt wel per nummer. Voor mij heeft deze band echt wel een eigen geluid en daar is niets mis mee.

CONTINUUM” is een album waar je misschien een beetje van schrikt wanneer je ziet dat het maar liefst 15 tracks bevat. Maar met een totale speelduur van 59.13 is het eigenlijk ook wel weer normaal. Maar met het intro ‘DAWN’ (1.19), de afsluiter ‘DUSK’ (1.41) en de intermezzo’s ‘The Tempest’ (1.57) en ‘The Chasing Horde’ (1.23) is dit wel verklaarbaar.

Het album is prima opgebouwd en bevat voldoende afwisseling tracks. Dezelfde afwisseling die we ook wel terugvinden in de tracks zelf. Vaak worden de wat zwaardere delen snel opgevolgd door snijdende riffs die mij als de spreekwoordelijke muziek in de oren klinken. En misschien moet ik het hier niet schrijven omdat het een album review is, maar juist dit maakt het ook zo bijzonder om de band op het podium te zien. De bezieling waarmee ze hun muziek brengen. En luisterend naar dit album zie ik het ook weer voor me.

Echte uitschieters? Natuurlijk heeft eenieder zijn of haar persoonlijke voorkeur maar voor mij zijn de tracks ‘HYDRA’ en ‘THE FIRE’ echt wel de pareltjes op dit album. Vooral deze laatste heeft echt alles in zich waarbij ik kan zeggen dit is CATHUBODUA. Maar ook ‘A TALE OF REDEMTION’ wil ik noemen. Misschien niet echt een ballad maar wel de track waarop de veelzijdige stem van Sara Vanderheijden het allerbeste tot uiting komt. Wat ook zeker de aandacht verdient is de track ‘APOTHEOSIS’, met ruim 10 minuten een mooi “overzicht” van al het andere van wat je op dit album kan horen. Meesterlijk gedaan!

Al met al is “CONTINUUM” een prima album dat uitstekend weergeeft waar deze Belgische formatie toe in staat is. En ik ben er zeker van dat dit nog maar het begin is. De band timmert aardig aan de weg en staat ook regelmatig op het podium. En daar moet het ook gebeuren. Het publiek laten zien en horen dat wat op het album staat ook op het podium uitstekend klinkt. En met de ervaring die ik ondertussen heb met 4 optredens kan ik alleen maar zeggen dat het ook op het podium wel goed zit. De band weer ook daar een uitstekende set neer te zetten die behalve voor het oor ook een lust zijn voor het oog.

Score: 89/100

Tracklist:

 1. DAWN
 2. ABYSS
 3. HERO OF AGES
 4. HYDRA
 5. THE TEMPEST
 6. THE FIRE
 7. MY WAY TO GLORY
 8. THE CHASING HORDE
 9. A TREACHEROUS MAZE
 10. LEGENDS
 11. NIGHTFALL
 12. A TALE OF REDEMPTION
 13. DEIFIED
 14. APOTHEOSIS
 15. DUSK

hoes

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: