Lhana (nederlands)

Soms heb je zoiets van “wow wat een talent”! Je hoort iemand zingen en ziet een gave show op het podium. Dat gevoel had ik toen ik de band Enter The Void zag optreden in POPEI Eindhoven. Vaak blijft het daarbij maar toen ik net voor het FemME Metal Event hoorde dat deze jongedame op zou treden samen met Maiden United was er direct weer aandacht.

1

De dame met de mooie naam Lhana liet wederom een prima indruk achter en toen ik ook nog een leuke video voorbij zag komen was dat voldoende aanleiding om haar eens te vragen om zich voor te stellen middels dit interview.

Het verhaal van een jong talent dat helemaal alleen naar een vreemd land komt met maar 1 doel: het verwezenlijken van haar droom: zangers worden. Lees hier haar verhaal:

Op de eerste plaats is het misschien wel leuk om jezelf even kort voor te stellen. 

Hallo allemaal, ik ben Lhana.

2           3

Je volgt een studie aan de Metal Factory, vanwaar deze keuze?

Toen ik naar Nederland kwam wist ik dus al dat ik zangeres wilde worden. Ik had alleen nog geen idee hoe ik dat doel zou kunnen bereiken. Dag in dag uit was ik in mijn kamer bezig om, via internet, contact te krijgen met muzikanten, maar zonder succes. Ik denk overigens dat veel muzikanten dit wel herkennen.

Op een dag was ik bezig met het zoeken naar muziekopleidingen maar ook daar kom ik niets vinden wat echt specifiek iets met rock of metal te maken had. Nadat ik eigenlijk de moed al had opgegeven kreeg ik de aankondiging van een aankomende open dag van de Metal Factory tegen. En ik had gelijk zoiets van “die is voor mij”. En zie, nu ben ik hier!

Welke studierichting volg je daar?

Ik ben daar momenteel bezig aan mijn derde studiejaar vocalist. Ik ben met rock & roll muziek opgegroeid, dus voor mij de ideale leeromgeving om verder te gaan mijn carrière.

Zijn er nog andere dingen die je doet, naast je studie?

Sinds november (2019) geef ik ook zanglessen bij Let’s Play in Eindhoven waar ik ontzettend blij mee ben! Ik vind het echt een uitdaging, vooral omdat ik nooit had gedacht ooit nog docent of coach te worden. Ik vind mensen motiveren en mijn kennis doorgeven supertof om te doen, dus is dit echt een nieuw hoofdstuk in mijn leven!

Heb je nog andere hobby’s, behalve muziek?

Jazeker! Ik ben een ontzettend groot thee liefhebber en ben erg geïnteresseerd in de natuur. Alles wat met de natuur te maken heeft vind ik fijn. Misschien ben ik zelfs een soort van nymf.

Lekker wandelen in het bos, liggen op het strand aan zee……..ik vind het allemaal heerlijk om te doen. Verder houd ik van koken maar heb daar tegenwoordig niet zoveel tijd voor door de vele projecten. Maar wanneer ik een vrije avond heb kook ik het liefst Hongaars.

4

 Wat zijn de plannen wanneer je klaar bent met je studie?

Het liefst ga ik verder met mijn projecten en mijn netwerk verder uitbouwen. En waarschijnlijk ga ik een volgende studie volgen om me nog verder te kunnen specialiseren in de muziekwereld.

Speel (zing) je op dit moment in een band of bands?

Ik ben op dit moment bezig met een paar projecten als lead vocalist, maar sta altijd open voor nieuwe concepten.

Wat is je meest favoriete stroming binnen de muziek?

Ik houd heel erg veel van old-school heavy metal, power metal en sommige bands die muziek welk in niet direct binnen een bepaalde stroming kan plaatsen. Neem als voorbeeld twee power metal bands die eigenlijk helemaal niet vergelijkbaar zijn qua stijl en geluid maar toch binnen de stroming power metal vallen.  Daarom luister in tegenwoordig veel naar progressieve bands als Porcupine Tree, Devin Townsend Project en meer.

5       6

Muziek zou eigenlijk “stroming vrij” moeten zijn en niet in verschillende “doosjes” verpakt en waar eenieder zijn favoriete bands in kan doen. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Als een band progressief is met keyboards, kun je ook niet meteen zeggen dat het een symfonische band is. Muziek is namelijk veel complexer dan dat.

Wat zijn je favoriete bands?

Dat is een lastige vraag, hahaha! Ik heb meerdere lijstjes met favoriete bands. Om er toch maar een paar te noemen; Kissin’ Dynamite, Iron Maiden, Judas Priest, Nightwish, Jorn Lande, Amaranthe en Steve Wilson.

Maar ook andere genres vind ik prima, zoals; The Beatles, Iamthemorning en Rosemary & Garlic.

Ik zie bands vaak ook als een soort van inspiratiebron. Elke band die ik leuk vind is een “Fine gem”. Daardoor is het ook lastig om er specifiek een paar uit te kiezen. Er zijn zozo veel prachtige dingen die wij als muzikanten van elkaar kunnen leren.

7

Je trad laatst op met Maiden United (FemME Metal Event) en ik weet dat je pas op het allerlaatste moment gevraagd bent. Hoe heb je dat ervaren?

Dat was tot nu toe wel mijn meest spannende optreden! Toen ik gevraagd werd of ik in kom vallen voor Marcela (Bovio) was ik eerst vooral in shock. Ik respecteer Marcela en haar werk enorm, dus voor mij was het echt een eer om voor haar in te mogen vallen. Ik had slechts zes dagen om een set van 20 minuten in te studeren, en als je Iron Maiden kent, weet je ook dat het ENORM veel tekst is.

En de Maiden United versies van de nummers zijn ook helemaal anders. Ik had dus echt al mijn tijd en focus nodig om de nummers in te leren.

Ik zou liegen wanneer ik zou zeggen dat ik niet nerveus was. Integendeel, ik wilden de band en het publiek niet teleurstellen, ze verdienden beide een prachtige show. Ik denk dat dankzij deze insteek het ook een onvergetelijk optreden is geworden, een geweldige show met dito mensen. Zowel op het podium als in de zaal.

Hoe was het om te werken met deze band en het gasten?

Eenieder werkt heel erg hard en ik kon haast niet geloven dat ik met zoveel grote namen samen in de kleedkamer zou zitten. Ik en Peggy (Smits) waren de enige die nog niet zo (of helemaal niet) bekend waren in de scene en ik voelde me de gelukkigste persoon ter wereld. Ik ben dankbaar voor de ervaring en ik hoop dat ik nog meer van dit soort momenten mag gaan meemaken.

Wat was je leukste optreden tot nu toe?

Zeker Maiden United, maar ook het optreden in het Blue Collar Hotel met Enter The Void. De sfeer was op de beide locaties verheffend en heel bijzonder.

Een heel andere vraag. Wat vind je van het Nederlandse concertpubliek?

Lastig! Zeker lastig. Het is heel moeilijk om op het Nederlandse concertpubliek indruk te maken. Als zij niet geïnteresseerd zijn, doen ze helemaal niet mee en is er geen interactie, ze gaan zelfs gewoon weg. Een bijzonder kritisch volk! Maar aan de andere kant, als jij een goede indruk maakt, blijven ze wel over je praten.

8

Misschien niet het meest “dankbare” publiek, maar de indruk die ze van je hebben blijft wel hangen, net als een waterdruppel. Als die in het water valt, creëert het kleine golfjes. Wees de waterdruppel.

Zijn er misschien plannen om een keer album op te nemen?

Zeker! Ik wil met mijn projecten meerdere nummers gaan opnemen zodat we ook meer mensen kunnen bereiken.

Je woont nu een tijdje in Nederland. Hoe vind je het hier?

De cultuur is hier heel anders dan in mijn land. Ik heb zowel positieve als negatieve ervaringen, maar uiteindelijk ben ik toch dankbaar dat ik hier aan mijn droom kan werken. Ik heb heel veel lieve mensen ontmoet, nieuwe vrienden gemaakt waardoor het allemaal toch wat gemakkelijker is geworden omdat ik helemaal alleen naar hier ben gekomen.

Waar kunnen wij je binnenkort zien op het podium?

Daarover kan ik helaas nog niets zeggen maar er komt iets heel groots aan! Op mijn artiestenpagina op Facebook (@Lhana666) post ik altijd mijn aankomende gigs. Dus hopelijk krijgen jullie het snel te horen. Houd het in de gaten!

Wat zijn je toekomstplannen, persoonlijk en muzikaal?

Ik wil altijd iets nieuws creëren waarmee de mensen weer hun liefde voor muziek (her)ontdekken. Ik wil muziek maken die de ziel van mensen raakt. Onze wereld is erg “steriel” geworden. Mensen zijn niet meer intiem, aardig met elkaar. Iedereen is geïsoleerd en afstandelijk. Ik wil iets creëren waarmee mensen elkaar weer kunnen vinden en weer zichzelf kunnen worden.

Is er nog iets wat je ons wil zeggen?

Blijf jezelf en ben aardig voor elkaar! We zijn op deze planeet om te bouwen en niet om te vernietigen. Zo zoekt weer contact met elkaar en er zal iets moois gaan groeien. Help elkaar groeien en er zal iets moois ontstaan!

15

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: