Eight Lives Down HUMANS

Humans is het eerste album van Eight Lives Down. De band die zoveel indruk op mij maakte tijdens de finale van de FemME Battles 2019. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat deze, toen voor mij nog onbekende band, het podium betrad. Drie ruige heren en een klein meisje met lange haren. En al toen was ik enorm verbaasd over het stembereik dat deze dame op het podium liet horen. Van diep grunten tot de meest heldere hoge tonen. Helaas wist de band toen niet te winnen en wisten ze zich niet te plaatsten voor het festival zelf. Maar dat meer mensen onder de indruk waren blijkt wel uit het feit dat de band nu alsnog gevraagd is om naar FemME te komen (april 2021).

Ondertussen ben ik de band wel gaan volgen en ben nu ook blij met de release van hun debuutalbum Humans. Maar natuurlijk ook erg benieuwd. En na een aantal keren het album gehoord te hebben kan ik alleen maar zeggen dat het mijn verwachtingen meer dan waargemaakt hebben.

De 8 tracks die het album kent zijn veelzijdig, muzikaal van een zeer hoog kaliber en vooral Eight Lives Down. Agressieve gitaren afgewisseld door rustige momenten en altijd de stem van Aliki Katriou, van extreem ruw tot boterzacht. Maar altijd dat kenmerkende schrale geluid dat haar stem zo bijzonder maakt ten opzichte van veel collega’s. Een stem die ik zou herkennen uit duizenden.

Wat opvalt aan het album is zoals ik al aangaf, de veelzijdigheid die de nummers kenmerken. En als je wil weten wat ik daarmee bedoel is het opnemingsnummer met de toepasselijke naam “Opening Shots” wel een prima voorbeeld, dit nummer staat borg voor wat je op de rest van het album te wachten staat. Misguided” is gewoon lekker heavy en agressief. En dan “Angela, dit nummer herinner ik me nog van FemME vorig jaar. En op het album heeft dit nummer zelfs nog een paar ouderwetse stereo effecten. En hier komen de gitaren en drums erg goed tot hun recht in combinatie met de stem van Aliki. Heerlijk die door dreunende bas. Vervolgens beland je in een compleet andere wereld met “From The Cradle”. Voor mij is dit wel het meest verrassende nummer op dit album. Halverwege kom je ineens in Griekse sferen terecht en heb je echt de neiging de sirtaki te gaan dansen om dan vervolgens ineens in een soort van donkere duistere grot terecht te komen. Supergaaf gedaan. Voor de liefhebbers van een enkel gruntende Aliki is “Sacrifize” een aanrader.

Maar veruit het meest aansprekende nummer is voor mij toch wel de afsluiter “Why”. Juist in dit nummer krijgt ieder bandlid de kans zich te presenteren en vooral ook te etaleren. Vooral de prachtige gitaarsolo in dit nummer is er een om in te lijsten. Heerlijk lang en gaaf nummer.

Humans is een meer dan gemiddeld debuutalbum. Met dit album laat de band zien en horen van heel veel markten thuis te zijn. Met goed verzorgde muziek nemen Aliki, Paul, Rodrigo en Marcin ons mee in de veelzijdige muzikale wereld van Humans. Met dit album blijft de band natuurlijk in de zwaardere klassen van de metal om het zo maar even uit te drukken maar laten ze ook zeker horen hun handen niet om te draaien om daar ook weer even uit te stappen. Veelzijdig is daarom het woord wat het beste past bij dit album.

Ik ben heel benieuwd en kijk heel erg uit naar april 2021 wanneer ik deze band weer live kan aanschouwen. Met hetgeen ik nu heb gehoord kan dat alleen maar een prachtig weerzien worden met deze supergave muzikale kanjers.

Rating: 90/100

Tracklist Humans:

  1. Opening Shots
  2. Misguided
  3. Angela
  4. From the Cradle
  5. Sacrifice
  6. Organize your mind
  7. Colder
  8. Why

Eight Lives Down:

Aliki Katriou – Vocals

Paul Allian – Guitar

Rodrigo Moraes Cruz – Drums

Marcin Orcyk – Bass

http://www.eightlivesdown.com/

eightlivesdownband@gmail.com

https://www.instagram.com/eightlivesdown_band

https://www.youtube.com/c/eightlivesdown

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: