Worlds Beyond Symphony of Dawn

Symphony of Dawn is het debuutalbum van de Belgische symfonische metal band Worlds Beyond, uitgebracht op 12 december. De band noemt zichzelf dus symfonisch maar of dat ook inderdaad zo is laat ik graag aan u over na het beluisteren van het album. Zelf ben ik niet zo’n fan van het in muzikale hokjes plaatsen van een band. De band geeft aan dat fans van Nightwish, Within Temptation en Evanescence zich zullen herkennen in hun muziek. Is dat ook zo? Moet ik dan toch een vergelijk maken dan ga ik sterk in de richting van Within Temptation, hoewel ik toch liever spreek over de Belgische symfonische metal sound”. Een stroming die veelvuldig gebruik maakt van de wat minder gangbare instrumenten als bijv. de viool.

De band, gestart in 2017, bestaat uit een zestal bandleden die een vooral klassieke muziekopleiding hebben genoten. En dat is ook zeker op dit album te horen. En niet alleen in de klanken van de instrumenten maar zeker ook in de stem van zangeres Valerie De Kempe.

Voorafgaand aan dit album bracht de band een drietal singles uit met een bijbehorende video. En daar maakte ik ook kennis met band. Ik kan me nog herinneren dat iemand mij opmerkzaam maakte op het nummer Winterstorm. En nu moet ik eerlijk bekennen dat het toch even heeft geduurd voor ik dit nummer echt kon waarderen. Na een meer dan prachtig intro moest ik echt wennen aan het hoge stemgeluid van Valerie. Maar na het beluisteren (en bekijken) van de andere twee video’s was mijn conclusie helder, dit past helemaal bij de band.

(Foto: EPK Worlds Beyond)

Het album Symphony of Dawn is een mooi maar ook wel gewaagd debuutalbum. Gewaagd in de zin dat je het debuut meteen maakt met een ‘full lenght’ album en niet met bijv. een EP. En zeker in een tijd waarin het zo goed als onmogelijk is om je album te promoten middels een tour of losse optredens. Maar het geeft ook direct aan dat Worlds Beyond gelooft in dit album. En terecht!

Symphony of Dawn is een dijk van een debuutalbum. En met 11 tracks ook goed en aantrekkelijk gevuld. Het album is afwisselend en prima verzorgd. Ook het artwork van het album straalt prima de sfeer van het album uit. Lees hier wat de band zelf zegt over dit album:

“Symphony of Dawn” gaat over het gevoel van verwondering en opwinding dat je als kind had, en nu nog steeds nastreeft. Die glinstering in je ogen, de ongebreidelde fantasie en verbeeldingskracht, de nooit eindigende zoektocht naar schoonheid. Fantasie en escapisme staan centraal, alsook schoonheid en kracht. Een epische sound met emotionele zang.

Het album begint met Wonder, een wat klassiek klinkend instrumentaal intro van ruim 2 minuten. En dat is ook gelijk mijn enige wat kritische noot op dit album. Tegenwoordig lijkt het dat ieder album moet beginnen met een dergelijk intro. Maar iemand die de band niet kent en dit te horen krijgt als eerste nummer krijgt niet de juiste indruk van de band en hun muziek. En het zou jammer zijn wanneer men hierdoor zou afhaken.

Gelukkig gaat het met Ice King direct de goede richting in. Dit is Worlds Beyond ten voeten uit. Vlot, strak en heavy. In Fallen Star is de hoofdrol duidelijk voor Valerie. In dit nummer laat ze heel duidelijk horen waar ze met haar stem toe in staat is. Ben overigens heel benieuwd hoe dit live klinkt straks op het podium.

Fallen Star en Child in the Light zijn hoogtepunten op dit album. Maar absoluut het beste nummer is Edge of Faith een waardige afsluiter van dit album.

Symphony of Dawn is een meer dan voortreffelijk debuutalbum waarmee Worlds Beyond zich stevig op de kaart heeft gezet. Wederom een mooi voorbeeld dat de metal zeker een goede toekomst heeft zolang deze jonge getalenteerde muzikanten dit op deze manier oppakken.

Een mooie afsluiter van een bijzonder jaar, en zeker een aanrader voor onder de kerstboom. Een prima cadeau dat je zal aanzetten tot regelmatig de ‘repeat toets’ te gebruiken.

(Foto: EPK Worlds Beyond)

Worlds Beyond:

Valerie De Kempe: vocals

Tijmen Matthys: guitars

Ewout Dekoninck: bass

Robbe Adriaens: keys

Jakob Declercq: violin

Wout Debacker: drums

Symphony of Dawn:

 1. Wonder
 2. Winterstorm
 3. Ice King
 4. Moonlight
 5. Fallen Star
 6. The Fay
 7. Child in the Light
 8. I am lost
 9. Symphony of Dawn
 10. One
 11. Edge of Faith

https://www.facebook.com/worldsbeyondofficial/

https://www.instagram.com/worldsbeyond.official/

https://www.worldsbeyond.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: