Manora Brave The Storm

Brave The Storm is het eerste full lenght album van de uit het westen van Nederland afkomstige symfonische metal band Manora. En daarmee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. De band is de afgelopen periode, waarin optreden niet mogelijk was, flink aan het werk geweest om dit fantastische album voor elkaar te krijgen. Na een succesvolle crowdfunding campagne was het op 15 oktober (2021) dan zo ver! Het album is uit.

Nu is Brave The Storm niet het eerste album dat Manora heeft uitgebracht. In 2017 verscheen er van deze band al een EP, Dreamshapes. Maar er is in de tussenliggende jaren veel gebeurd. De band is volwassener geworden en dat is ook terug te horen in hun muziek. Mensen die Manora kennen en als eens live gehoord hebben weten dat deze band niets aan het toeval overlaat. Allles is goed verzorgd en dat is ook terug te horen op Brave The Storm. De nummers zijn van de eerste tonen tot het eindakkoord van hoge kwaliteit.

Manora is een symfonische metal band en dat komt prima tot zijn recht in de 12 tracks die het album rijk is. Natuurlijk zijn er de traditionele koorpartijen maar nooit in overdaad aanwezig. De nadruk ligt op de muziek en met een bezetting van gitaar, bas, toetsen en drums is er voldoende variatie in de nummers te horen. Maar het is ook de stem van zangeres Mirte die dit album zo specifiek maakt. Haar stem de perfecte kers op de spreekwoordelijke taart die dit album is.

Het album begint met System Breakdown. En hier heeft het album direct mijn aandacht. Want hoe vaak begint een symfonische metal album tegenwoordig niet met een instrumentale intro. Het schijnt een trend te zijn van een album een soort van boek te maken in verschillende hoofdstukken met een muzikaal intro en een grande finale. De nummers moeten aansluiten op elkaar om het zo tot een geheel te laten klinken. Ik lees liever korte verhalen en dat vind ik in dit album. Dus gewoon lekkere binnenkomer, die ook gelijk laat horen waar Manora voor staat.

Wired To Obey was de eerste single/video die de band uitbracht en natuurlijk ook op dit album terug is te vinden. Maar ook nummers als Break Your Fall, Symphony Of Lies en The traveler zijn ieder pareltjes op zich.

Een favoriet nummer? Ik zou het echt niet kunnen zeggen. De nummers zijn ieder op zich verschillend maar toch ook weer herkenbaar. Maar de afsluiter, A Beautiful Tragedy heeft wel erg veel indruk op mij gemaakt. Maar laat ieder voor zich kiezen. En ik kan je voorspellen dat het geen gemakkelijke keuze is.

Conclusie: Brave The Storm is een super album. Een must voor iedere liefhebber van symfonische metal en meer. Een met zorg gemaakt album door een vijftal ras muzikanten die alles over hebben voor hum passie. Een passie die ze graag met ons delen en dat is ze zeker gelukt. Prachtige zang en heerlijke muziek, de ideale mix voor een uur topmuziek.

Een uur passie en energie, meer dan voldoende om de storm te doorstaan.

Het album wordt officieel aan het publiek gepresenteerd op zaterdag 30 oktober in Gebr. De Nobel in Leiden (alle info: https://www.facebook.com/events/125003733120241?ref=newsfeed )

Tracklist:

 1. System Shutdown
 2. The Traveler
 3. Break Your Fall
 4. Wired To Obey
 5. Pull The Strings
 6. Endgame
 7. Another Destiny
 8. The Heavens
 9. Symphony Of Lies
 10. Dreamshapes
 11. The Sacrifice
 12. A Beautiful Tragedy

Manora:

Mirte van Ham – vocals

Ivo Visser- guitar

Tomas Kisielewicz – bass

Arthur Stok – keyboards

Tijn Scholtze – drums

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: