xxV Beyond The Labyrinth

Bij een jubileum hoort natuurlijk een feestje. En daar waar een 25-jarig jubileum gevierd wordt mag dat best speciaal zijn. Tegenwoordig is een dergelijk jubileum al meer dan uitzonderlijk, want 25 jaar bij dezelfde baas of 25 jaar getrouwd, het is niet meer zo zeker allemaal. Maar een 25-jarig jubileum dat gevierd wordt door een band is best uitzonderlijk te noemen. Maar ‘Beyond The Labyrinth’ heeft het toch voor elkaar gekregen. En dat moet gevierd worden natuurlijk.

Beyond The Labyrinth’ is een vijf koppige formatie uit België. De band bestaat uit Geert Fieuw (vocals), Eddie Scheire (keyboards en backing vocals), Filip Lemmens (vocals), Dominic Heynderickx (bass) en Michel Lodder (drums).

De muziek die de band maakt is moeilijk in een bepaald genre onder te brengen. Natuurlijk is het een rockband maar zoals ze zelf zeggen “het gaat van ABBA via AC/DC en zelfs filmmuziek” naar de kenmerkende sound van ‘Beyond The Labyrinth’. Kortom het is heerlijke rock in een soms verrassend nieuw jasje.

Een jubileum dus en dat moet gevierd worden. De band heeft dit jubileum wel op een zeer originele wijze gevierd. In een jaar dat vanwege corona live optreden zo goed als onmogelijk was heeft men ons getrakteerd op een super gaaf album. Met de originele naam ‘xxV’. Na 4 full albums, 2 EP’s en tal van singles is dit een welkome aanvulling op het toch al uitgebreide assortiment waarmee de band ons de afgelopen vijfentwintig jaar verwende.

Het album ‘xxV’ bevat 12 nummers en een 2-tal bonus tracks. Zoals de band ons zelf vertelt zijn de nummers over het algemeen wat korter dan op de vorige albums.

Wanneer je het album beluisterd, en dat heb ik ondertussen een paar keer gedaan, dan denk je bij het begin van de nummers dat je te maken hebt met een ultra moderne band die het elektronische geluid niet schuwt. Zelf zeggen zij hierover “als je niet echt houdt van het synthetische geluid zoals we dat kennen uit de jaren 80 is dit album niet voor u bestemd”.

Maar gelukkig is het slechts schijn. Wanneer je gewoon de nummers laat staan zal je al snel meegenomen worden in de echte sound van de band. Het is onvervalste rock van de bovenste plank. Mij doet het vaak denken (maar wie ben ik) aan het geluid van bands als Uriah Heep, Nazareth etc. Maar nogmaals, je kan er veel meer in herkennen.

In het album zelf zit een bijlage waarin de band uitleg geeft over de nummers. En dit lezende merk je al snel dat er is nagedacht over alles wat de band maakt. Favoriete nummers? Moeilijk om aan te geven. Misschien ‘Louder Than Thunder’ en ‘Falcon Eye’. Maar dat kan morgen ook ineens weer anders zijn.

xxV’ is gewoon een leuk en gaaf album dat je geen moment verveeld. Door de wat kortere duur van de nummers luistert het gewoon lekker weg. En na ieder intro vraag je jezelf af wat de band voor je in petto heeft. En dat maakt het album ook wel uniek.

Na vijfentwintig jaar nog dit neerzetten laat ons inzien (en horen) dat de band nog een hele tijd mee kan. Er is voldoende inspiratie en men weet ons nog steeds op een aangename manier te verrassen. Ik ben blij met dit jubileum en het bijbehorende album. Hopelijk dat we ook snel de band weer ergens op een podium mogen en kunnen begroeten. Ik heb het al een keer mogen meemaken en ik kan u zeggen dat ze live ook zeker hun mannetje staan.

Album: xxV

Band: Beyond The labyrinth

Tracklist:

 1. Altitude For Energy
 2. Louder Than Thunder
 3. Invisible Battle Scars
 4. Nothing Comes For Free
 5. Dedicated To Sir J./Rush Rush Rush
 6. Falcon Eye
 7. In Camera
 8. This Is How We Roll
 9. Improve, Enhance
 10. Up There In The Sky
 11. Rise Above
 12. Long Way Home

Bonus Tracks:

 • Healer
 • Wings

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: