NYNTHA Muziekcentrum The Box (6 mei)

Na een behoorlijke stilte is het dan op 6 mei eindelijk weer zo ver! We kunnen op pad met notieblok en camera. Eigenlijk best wel weer ff wennen na zo’n lange tijd. Maar aan de andere kant ook fijn om weer te beginnen met iets wat altijd de bedoeling is geweest, nieuwe bands ontdekken. En in dit specifieke geval misschien ook wel kennismaken met een nieuw genre. Waar het in het “verleden” vaak ging om pure metal staat ervoor vandaag iets anders op het programma.

Nyntha, een combinatie van folk, chamber en alternative rock heeft vanavond haar try-out in Katwijk aan de Rijn. Een try-out dus, iets wat je doorgaans bij bands niet zo heel vaak ziet, maar wel aangeeft dat de band niets aan toeval wil overlaten. Maar veel tijd om deze try-out te evalueren heeft de band overigens niet. Een dag later staat de band weer op het podium in Amstelveen.

Nu is 6 mei een mooi dag voor een concert. Lekker lang weekend en mooi in de meivakantie. En daar kom ik achter wanneer ik richting Katwijk aan de Rijn. Half Nederland komt die dag terug van vakantie en dat geeft kilometerslange files. En daar de aanvang op 20.00 uur staat merk ik al snel dat het niet haalbaar is. Gelukkig onderweg een berichtje van de band dat ze pas om 21.15 beginnen. En dat geeft bij mij een stuk meer rust.

Ruim op tijd kom ik aan. Maar schrik me werkelijk te pletter wanneer ik buiten al de klanken hoor van muziek die wel heel erg lijkt op die van Nyntha. Gelukkig blijkt het slechts de soundcheck te zijn.

Mooi tijd om eens goed te kijken waar ik terecht ben gekomen. Muziekcentrum The Box. Een prachtige locatie gelegen aan de Rijn in het rustieke Katwijk. Van buiten misschien niet het meest trendy gebouw van ons land, maar binnen is het echt wel anders. En waar kan je nog vrij parkeren voor de deur?

Binnen een meer dan hartelijke ontvangst. Ook dat is weleens anders. Van tevoren natuurlijk gevraag of het toegestaan is te fotograferen. En geen probleem hier! Gelijk ook even kennisgemaakt met de huisfotograaf die mij gelijk het een en ander verteld over The box (bedankt Tineke!). O.a. over “The Box Live”. Een soort van open podium op vrijdagavond. Supergaaf initiatief.

Ondertussen is het zover dat Nyntha het podium betreedt. Vanavond niet in hun gebruikelijke samenstelling. Helaas is Paul Keuzenkamp door ziekte verhinderd. Maar gelukkig heeft de band een prima vervanger, die in 1 week even alle nummers heeft ingestudeerd.

Het is echt even wennen. Daar waar ik gewent ben elektrische gitaren, doffe basgitaren, soms een synthesizer en drums te horen maak ik nu o.a. kennis met instrumenten als contrabas, (elektrische) viool en harp. Maar die gewenning is er snel. Klinkt prima en dat vind ik niet alleen, ook het ondertussen binnengestroomde publiek kan dit wel waarderen.

De band zet een set neer van maar liefst 10 nummers. En dat is best wat voor een nieuwe band. Maar al direct bij het eerste nummer ‘A Thousand Years’ hoor je dat je hier te maken hebt met muzikanten die reeds hun sporen verdiend hebben en niet over een nachtje ijs zijn gegaan. Het enige wat ik wel bemerk dat er bij de eerste nummers toch iets van zenuwen te bemerken is. Maar gaandeweg het optreden wordt dit minder en zie je toch wel de lach op de gezichten verschijnen. Zangeres Nienke geeft aan wat last te hebben van haar verblijf in de bergen de afgelopen dagen maar daar is eigenlijk niets van te merken tijdens het optreden. Het is super zuiver, evenals de backing vocals. Het klinkt gewoon goed, laat ik het zo maar gewoon zeggen. Ik ben dan ook meer dan aangenaam verrast door deze band.

En dan is er toch altijd de herkenning wanneer de band hun single ‘Inner Child’ (zie YouTube) speelt. Ik heb dat nummer ondertussen meermaals beluisterd en ben benieuwd hoe het live klinkt. Nou daar kan ik kort over zijn, super! Favoriete nummer is echter toch ‘Snowflakes Memories’.

Na 10 nummers is het dan helaas voorbij. Ja, helaas! Want ondanks dat dit genre voor mij toch nieuw is hebben ze er zeker een fan bij. Ik heb misschien toch een verkeerd beeld gehad bij deze muziek. Maar Nyntha heeft ervoor gezorgd dat ik hier zeker belangstelling voor blijf hebben.

Mijn conclusie na dit optreden is dan ook dat Nyntha een prima optreden heeft neergezet. Weliswaar aangekondigd als een try-out maar het had voor mij ook gewoon een normaal optreden mogen heten. Deze band heeft geen try-out nodig. Die staan gewoon als een huis en ik weet ook zeker dat ze morgen wederom een dijk van een optreden neer gaan zetten. Nyntha is een band waar we nog veel van gaan horen en die op mij een prima indruk hebben achtergelaten.

Na het optreden weer terug naar huis. Hopelijk nu met wat meer ruimte op de weg. Maar laat ik eerst The Box, Tineke en Nyntha bedanken voor deze superleuke start!

Tracklist:

  1. A Thousand Years
  2. Heavenly Earth
  3. Forgive and Forget
  4. No Man’s Land
  5. Inner Child
  6. Surrender
  7. Just Fifteen
  8. Snowflake Memories
  9. I’ll Know
  10. Rebel of the Night

Mocht je meer willen weten over de band:

https://www.facebook.com/Nyntha

http://www.nyntha.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: