Fabulae Dramatis en Dance with Dragons in P3 Purmerend

Op 30 november ontvang ik het volgende bericht: “Hi Harrie, heb jij interesse om een live review te maken van ons evenement in P3 op 10 december?”. Het verzoek is afkomstig van Peter de Kruyk, drummer van Dance with Dragons.

Even over nadenken natuurlijk. P3 is nu niet direct bij de deur (Purmerend) en op 9 december staat ook al een bezoek gepland aan het Gelredome in Arnhem waar ik Volbeat ga bewonderen. Maar als je een beetje trouw blijft aan je doelstellingen die je hebt met je website kan en mag ik natuurlijk niet weigeren. En de eerlijkheid gebied mij ook te zeggen dat het geen straf is om te gaan. Sterker nog, ik ben erg benieuwd naar de band. Ik heb ze reeds een keer eerder mogen zien en horen maar dat is ondertussen alweer enkele jaren geleden. En ze treden deze avond niet alleen op. Ook de Belgische formatie Fabulae Dramatis treedt op. En deze band is voor mij nog onbekend. Dus een reden te meer om te gaan.

Ook doet Peter het verzoek om een gesprek te plannen met de beide bands. En dat is natuurlijk helemaal leuk om te doen. Ze kom ik toch weer wat meer te weten over de beide bands en met mij natuurlijk ook zij die dit lezen. Hoewel dat ook weer niet helemaal waar is. Dit is puur het verslag van het concert. De beide gesprekken werk ik nog apart uit omdat het anders een wel erg lang verhaal gaat worden.

OP WEG NAAR PURMEREND.

Op 10 december dus onderweg naar Purmerend. In Zaltbommel natuurlijk even een stop om concertmaatje Anrico op te pikken. Leuk om weer een keer samen op pad te gaan. Dat is er de laatste tijd een beetje bij in geschoten. En dat ligt puur aan mij hoor. Drukke werkzaamheden en een gezondheid die soms wat te wensen overlaat waren daar debet aan. Maar goed, nu dus samen op pad. Onderweg even bijkletsen over…..muziek en bands natuurlijk. En dat is prettig want het weer is wat mistig en zeker het laatste stuk over een onbekende weg door de donkere polder is niet het meest leuke deel van de rit. Maar gelukkig bereiken we zonder problemen Purmerend.

Voor mij het de eerste keer dat ik In Purmerend ben en dus ook in P3. Dit Pop- en Cultuurcentrum is gelegen redelijk in het centrum van Purmerend. En gelukkig, soms is het anders, geen problemen met parkeren. Dus met de camera richting het gebouw. Buiten worden we al verwelkomd door Peter. En zoals het hoort (grapje) mogen we door de artiesteningang naar binnen. En daar valt direct op wat een mooi gebouw dit is. Een mooi ruim café dat de uitstraling heeft van een grote huiskamer.  Eerst lekker koffie en dan even een kijkje nemen in de concertzaal (een van de). Mooie ruimte en (gelukkig) een heel ruim podium, een bar aan de zijkant en eigenlijk voldoende ruimte om straks ook wat foto’s te kunnen maken.

Maar dan is er eerst het gesprek met Fabulae Dramatis. En het is een zeer geanimeerd gesprek. Verslag zoals al eerder aangegeven komt apart.

DANCE WITH DRAGONS.

De avond begint met Dance with Dragons. En zoals ik al eerder vertelde heb ik deze band al eerder gezien. Het was in De Boerderij in Zoetermeer, ergens begin 2020, net voor de eerste lockdown. Ik kan het me nog goed herinneren. Ik heb ook de foto’s van toen nog even bekeken en zie het weer voor. Het was een redelijk kleine zaal met dito podium. Vandaag dus veel meer ruimte dan toen. Ben dus benieuwd hoe dat zal gaan uitpakken. Ik heb ook wel op de verschillende sociale media gezien dat de band erg actief is op dit moment. Verschillende optredens zijn reeds gepland. Maar laat ik eerst me maar eens beperken tot deze avond.

En zo rond de klok van 21.00 uur trapt Dance with Dragons af. De band begint met ‘Judment day’. En dat zegt eigenlijk al meteen genoeg. Het staat gelijk als een huis. Daar waar je soms bij een eerste nummer nog wat twijfel ziet en/of hoort gaat dit eigenlijk gelijk goed. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met het meer dan perfecte geluid. Geen van de instrumenten heeft de overhand en ook het stemvolume van zangeres Sanne is in perfecte harmonie met de instrumenten.

De band bestaat uit 6 bandleden en dat kan dus best krap zijn op een podium. Maar zoals al eerder gezegd heeft P3 een mooi groot podium. Er daar komt deze band dan ook prima tot zijn recht. De muziek die Dance with Dragons brengt heeft ruimte nodig. Het is frivool, levendig en nodig ook uit om te bewegen. Ik kan het in woorden wel beschrijven maar de foto die Anrico heeft geplaatst op Fb zegt denk ik meer. Een mooie jump van drie bandleden mooi aan hoe de band laat zien lol te hebben in hun optreden (dus zoek die foto maar een op).

De band staat te boek als symfonische metalband. En dat zal ook best wel zo zijn. Maar ik vind dat het wel wat breder is dan echt puur symfonisch. Het heeft power en ik ben erg onder de indruk van de clear vocals afgewisseld met soms stevige grunten. Het geeft de nummers net dat beetje extra.

Het is goed verzorgd en er zit een prima opbouw in de set. In totaal speelt de band 10 nummers, in blokken van telkens twee. Maar dat hadden er ook 20 mogen zijn. En als je mij dan ook nog zou vragen welke nummer(s) ik het best vind zal ik je het antwoord schuldig moeten blijven. Er is zoveel diversiteit dat ieder nummer wel iets speciaals heeft en het eigenlijk een aaneengesloten geheel vormt. Het verveeld geen seconde en daarom is het ook heel jammer wanneer je moet ervaren dat het laatste nummer er weer aan zit te komen.

Ik heb genoten van een goed verzorgd optreden waar ik nu echt heb kunnen ervaren wat deze band in zich heeft. Zeker gegroeid sinds de vorige keer dat ik ze heb gezien maar nogmaals, de nu beschikbare ruimte heeft daar zeker aan bijgedragen. Ik ga ze in ieder geval volgen. En dat is niet lastig omdat de band al een aantal optredens heeft aangekondigd.

Dance with Dragons:

Sanne Kluiters – vocals

Peter de Kruyk – drums

Wouter Jonker – guitar

Michiel de Brieder – guitar

Pim Besseler – bas

Kenji Tollenaar – keys

Setlist: Judgement Day – The Key – Lilacs – Siren – Betrayal – Midnight Pilgrims – I Spy – Other World – After Dark – Mortality

FABULAE DRAMATIS.

Na een pauze van ruim een half uur is het dan de beurt aan de Belgische formatie Fabulae Dramatis. En alleen de naam al doet je uitnodigen om naar deze band te komen luisteren. Voor mij dus de eerste keer. Nu heb ik wel in het begin van de avond een gesprek gehad met de band dus weet ik al een klein beetje wat voor muziek deze band maakt. Maar je moet het toch horen voor je een oordeel kan hebben. Dus ben ik bijzonder benieuwd wat deze band ons gaat brengen.

Wat onderzoek vooral leert ons dat de band al behoorlijk wat vermeldingen heeft gehad in de pers. Hebben al onderscheidingen verdient en zijn druk met een derde full lenght album. We hebben dus niet te maken met een beginnende band. Wel een beetje vreemd dat het voor de band wel hun eerste optreden is in Nederland. Ze geven ook aan het best wel wat spannend te vinden.

Maar daar merk je op het podium erg weinig van. Hier staan muzikanten die niet over een nacht ijs gaan. En wat een energie. De band huist in België maar al snel hoor je in de muziek terug dat er (vooral) Zuid-Amerikaanse invloeden te horen zijn. En dat is ook logisch als je weet waar de roots van de bandleden liggen. Met recht een internationaal gezelschap. En nu weet ik dat jullie denken waar dan? Maar ook van deze band werk ik het gesprek nog apart uit en zal er meer duidelijk worden.

Wat mij direct opvalt is het stemgebruik van Isabel. Zij weet haar grunten direct en zonder enige moeite af te wisselen met haar clear vocals. En ik moet eerlijk zeggen dat haar, om het zo maar even te noemen “gruntstem”, mij heel erg doet denken aan Alissa White-Gulz. Ik weet dat grunten op dit moment helemaal “in” is. Maar er is wel degelijk verschil en dat laat Isabel wel even hoor zeg. 

De band neemt je echt mee op een fantasierijke muzikale reis. Van ernstig naar vrolijk en weer terug. Teksten met een duidelijke boodschap. En ook is het een reis door hun repertoire. Oude nummers afgewisseld met nieuw werk. En dit laat zien (en horen) hoe veelzijdig deze band is. En ik denk dat de band nog meer in huis heeft maar je moet soms keuzes maken in wat je op een avond de revue laat passeren.

Het is echt een ‘eyeopener’ en ik verbaas me toch wel een beetje dat deze band nog niet eerder in Nederland op een podium heeft gestaan. Ik weet zeker dat er een ruim publiek is in Nederland voor deze band. Hopelijk gaat dit snel een vervolg krijgen (en ik weet dat dit komend jaar in ieder geval 1x gaat gebeuren).

Na ruim een uur is ook Fabulae Dramatis klaar. Jammer maar het is niet anders. Gelukkig kan ik ze in 2023 nog wel een keer gaan bezoeken.

Fabulae Dramatis:

Teo Dimitrow – drums

Isabel Restrepo – vocals

Daniel Diaz Ordonez – guitars

Kris Depuydt – bass

Setlist: The city – Bastion – Smoke For The Clouds – Sirius Wino + Impro – Labyrinth – Sati (Fire II) – Pawn Out Of Board – The Illusionary Spyglass – River Of Despair

Vervolgens is er dan nog tijd voor een leuk gesprek met de leden van Dance with Dragons. Maar ook dat gesprek werk ik nog uit en komt online.

CONCLUSIE.

En zo komt er ook aan deze avond weer een eind. En hoe mooi is het dan om terug te kunnen kijken op een avond met twee leuke, uiterst sympathieke bands. Met verschillende achtergronden in de muziek en ieder met een eigen geluid. En juist die combinatie maakte het (voor mij in ieder geval) bijzonder. Maar ook om toch maar weer eens het verschil te zien tussen de avond er voor, 25.000 duizend man en een band die er staat met puur commerciële belangen en eigenlijk een standaard show laat zien. En twee bands die van muziek hun hobby hebben gemaakt en daar ontzettend veel voor over hebben. En dat prima weten over te brengen op het publiek. Publiek dat ook echt geïnteresseerd is in de muziek. Voor beide is wat te zeggen en eenieder moet doen wat hij of zij leuk vindt. Ik weet in ieder geval weer waar mijn voorkeur naar uitgaat.

Dance with Dragons, Fabulae Dramatis en natuurlijk P3 bedankt voor deze heerlijke avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: