Fabulae Dramatis

Fabulae Dramatis is niet een naam die je direct gaat linken aan een metal band. Je gaat eerder denken aan een zwaar toneeldrama of een Latijns boek dat ons iets vertelt over ver vervlogen tijden en verre landen. Maar niets is minder waar. Fabulae Dramatis is de naam van een Belgische metal band. En op 10 december 2022 traden zij voor het eerst op in Nederland, in Pop & Cultuurpodium P3 te Purmerend, samen met Dance With Dragons.

En vooraf had ik de gelegenheid om even te praten met de leden van Fabulae Dramatis. Gezellig in de concertzaal zelf, een soort van “keukentafel gesprek”. Hier volgt een kort verslag.

Na een korte kennismaking met de meer dan vriendelijke bandleden is het natuurlijk niet moeilijk waar ik als eerste naar ga vragen. De Fabulae Dramatis, waar komt deze vandaan?

De naam Fabulae Dramatis is eigenlijk het Latijn voor “dramatische fabels of verhalen”. En is geïnspireerd op theater en story telling over verschillende culturen door de jaren heen. En dit laat de band ook terugkomen in hun nummers. Zo gaat hun eerste album ‘OM’ over Mexicaanse, Indiaanse, Mongoolse en Europese culturen. En in het volgende album ‘Solar Time’s Fables’.

Op dit moment werkt de band aan een nieuw album waarin men meer verhalen vertelt over het dagelijkse leven en de tijd van nu waarin wij leven. Met stapt daarbij uit de fantasiewereld en gaat men over tot veel meer alledaagse zaken.

Het concept van dit nieuwe album is wel geïnspireerd op een verhaal uit de Russische literatuur, waar de band nog niet te veel over wil vertellen. Maar men heeft gezocht naar een thema dat de mensen aanspreekt. In hoofdlijnen gaat het over een transparante stad waar de bewoners eigenlijk niet meer met elkaar spreken maar veelal langs elkaar heen leven. En daardoor lijkt het dat men ‘doorzichtig’ is. Ook wil de band duidelijk maken hoe men zelf met zaken als emoties omgaat.

Als we gaan kijken hoe deze thema’s zich vertalen in hun muziek en hoe deze tot stand komt is het veelal zo dat eerst de muziek er is en dat de teksten dan volgen. Maar er is eerst een concept dat gaandeweg het traject nog regelmatig kan veranderen. Soms heeft men snel een nummer gereed maar soms heeft het echt tijd nodig omdat men niet helemaal tevreden is en er ook andere reden zijn om een nummer nog aan te passen.

De band komt 1x per week bij elkaar om te repeteren. En als je dan denkt aan een avondje bij elkaar komen dan heb je het mis. Men repeteert in een venue waar men bepaalde blokken kan krijgen (5 uur per blok). De band repeteert doorgaans dan van 10.00 – 17.00 uur.

Behalve muziek maken hebben de bandleden ook nog andere banen. Zo is men o.a. werkzaam in het theater, de evenementen- en sociale sector en is het best wel puzzelen om dit allemaal te combineren met het werken in de muziek.

Vandaag is de band dus in Purmerend en is het mooi om eens te kijken hoe een dag er dan uit komt te zien. De band zelf komt uit Antwerpen. Om 11.00 uur is men gestart met het ‘ophalen’ van de verschillende bandleden. Daarna de spullen inladen nog wat drinken en op weg naar Purmerend.

De band speelde tot nu toe vooral in België en is dus heel benieuwd hoe het is om in Nederland te spelen. Een vergelijk kan men dus nog niet maken. Als we kijken hoe men in Nederland terecht is gekomen blijkt al snel dat sociale media hier een belangrijke rol in spelen. Zo heeft men contact gehad met de andere band die hier vanavond speelt, Dance With Dragons.

Dat het toch redelijk lang heeft geduurd voordat de band naar Nederland is gekomen heeft te maken met het feit dat zij tot 2017 eigenlijk een studioproject waren. Het was ook niet de bedoeling om een echte live band te worden. De band is spontaan ontstaan en men werkte in het begin met heel veel gastmuzikanten. En dat leek haast onmogelijk om die ook tegelijkertijd op het podium bijeen te brengen. Omdat men toch graag wilde optreden is de band een jaar bezig geweest om het repertoire zodanig aan te passen dat het met vier muzikanten is doen. En dat bevalt ze prima. Men voelt zich nu echt een band en men componeert nu ook samen. In het verleden werden verschillende composities samengebracht door verschillende muzikanten en nu doet men dat met z’n viertjes. Men heeft ook een heel andere sound ontwikkeld nu dan in het verleden. Men voelt zich nu ook eigenlijk echt een nieuwe band.

Er is dan ook een heel duidelijk verschil tussen de oude en de nieuwe nummers. En vanavond brengt men dan ook een mix tussen oud en nieuw.

Sinds corona treedt de band vrij regelmatig op in België. Tijdens corona is men wel gewoon blijven repeteren maar heeft veel op “afstand” moeten doen. Na corona is men weer gaan optreden in vooral cafés maar ook op festivals. Men leeft vooral voor de muziek en het maakt ze ook niet uit of ze in een grote of kleine zaal moeten spelen, of er veel of weinig mensen zijn, het gaat om het maken van muziek.

Als ik vraag naar ‘Dutch Disease’ en of men daar wat angst voor heeft is het even stil en weet men net precies wat ik bedoel. N a wat uitleg volgt er toch wel een mooie redenatie. Muziek heeft volgens de band een sociaal karakter en is ook vooral bedoeld om mensen samen te brengen. Dus nog wat ‘koffiekletsen’ en ook muziek luisteren is eigenlijk best wel oké.

Op de vraag of men gespannen is omdat het voor de eerste keer in Nederland is reageert men eigenlijk direct, we zijn hier voor de muziek en daar willen wij van genieten. Maar hoe het zal gaan is toch ook wel wat spannend zegt men, maar men laat zich graag verrassen.

Men brengt vanavond een mix van oude en nieuwe nummers maar wel de nadruk op de nieuwe nummers.

En dan moeten we het gesprek helaas gaan afronden. Het was gewoon superleuk om met deze vier muzikanten te praten over hun grote passie, het maken van muziek. En het is goed om ook uit hun monden nog eens te horen wat er allemaal nodig is om muziek te kunnen maken op dit niveau.

Ik bedank Isabel, Daniel, Kris en Teo heel hartelijk voor hun tijd en energie. Het was erg leuk om met jullie te praten over jullie passie Fabulae Dramatis. Ik hoop jullie snel weer te zien (en horen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: