WOMAN: De Anouk Tribute

Het was op zondag 7 augustus 2022, de 10e editie van Grote Beek Pop. Een mooie warme zondagmiddag. Voor mij was het de eerste keer dat ik dit festival bezocht. En de eerste band die daar het hoofdpodium betrad was WOMAN. Een voor mij, op dat moment nog, onbekende naam. Maar dat zou snel veranderen. WOMAN is een Anouk tribute band. En nu weet ik uit ervaring dat er tal van deze tribute bands zijn maar eentje van Anouk had ik nog nooit eerder mogen zien en horen. En bovendien is Anouk natuurlijk toch wel iemand met een eigen geluid dat misschien niet direct voor de hand ligt om dat als tribute band te gaan doen.

Een lang verhaal kort! Ik heb genoten van deze band en dat was voor mij ook gelijk de reden graag wat meer te weten te komen van deze, toch wel zeer getalenteerde musici. Hier volgt het resultaat. Met dank aan WOMAN voor het beantwoorden van de vragen.

Eerst maar even de band voorstellen:

Deanne Huigen – Lead zang

Lieke Meijer – Backing vocals

Robert Polhout – Drums

Kasper van de Langeberg – Bas

Willem Kerpel – Gitaar

Jeroen leenen – Gitaar

Jeroen teunissen  – Toetsen

De band komt bij mij over als een band die al geruime tijd op het podium staat. Wat is de “geschiedenis” van de band?

Net vóór de corona lockdowns zijn Deanne en Willem deze band gestart. Puur uit passie voor de muziek van Anouk, en de band(s) achter haar. Zij wilden vooral het gevoel van de Anouk’s concerten nabootsen om zo ook gelijkgestemd publiek van zo’n live moment te laten genieten.

Zoals we allemaal weten, sloeg corona hard in. Waarbij de band, en alle energie die we daarin hadden gestopt, op non-actief moest. Tijdens de coronatijd heeft een groot deel van de toenmalige bandopstelling andere prioriteiten gekregen, waardoor er gezocht moest worden naar vervangende muzikanten. We wisten dat we iets goeds in handen hadden, dus we gingen, zodra het weer kon, door. Deze nieuwe bezetting diende zich al snel aan, en sindsdien kunnen we met de huidige band weer volop op de toekomst focussen.

Waarom is er juist gekozen voor Anouk? Hebben jullie en geschiedenis met haar en/of haar muziek?

Anouk heeft gewoon hele goede liedjes gemaakt en muzikaal zit het ook gewoon goed en strak in elkaar. Vooral de live concerten zijn een inspiratie voor de band.

Ik weet dat sommige bands zich COVERBAND noemen en anderen weer TRIBUTE BAND. WOMAN is een tribute band. Wat is nu precies het verschil?

Dat is eigenlijk heel simpel: een coverband speelt muziek van verschillende bands of artiesten, een tribute band speelt (covert) muziek van één artiest. Een soort eerbetoon van het oeuvre van Anouk. (Daarmee gaat het er niet om een exacte kopie proberen te worden, maar herkenbaarheid is natuurlijk wel belangrijk).

Is het niet saai om altijd de nummers van 1 bepaalde artiest te spelen?

Nee hoor, helemaal niet! Het is eigenlijk ook wel fijn om niet de hele tijd van stijl muziek te hoeven wisselen. En het publiek vindt het ook wel prettig, ze weten wat ze kunnen verwachten.

Spelen jullie behalve in WOMAN ook nog in andere bands? En zo ja, welke?

Robert: Don’t Doubt (No Doubt tribute), 3PM Blackout (eigen werk).

Kasper: organiseert jaarlijks mede het festival Limuscene in Liempde.

Lieke: zingt veel bij (bruilofts)ceremonies, speelt ook piano en in de band The Hoofs.

Jeroen Teunissen: TOTO Live Experience (TOTO Tribute).

Deanne, Willem en de twee Jeroenen spelen ook mee als huismuzikanten bij Wat Fijn Dat Je Er Band (https://www.watfijndatjeerband.eu/), een concept waarbij mensen zich kunnen inschrijven voor elk instrument om met een live band te kunnen meespelen.

Daarnaast zijn Deanne en Jeroen Teunissen bezig met het uitbrengen van een eigen nummer, de verwachting is dat deze begin 2023 wordt gelanceerd.

Is er ooit aan gedacht om met de band eigen nummers te gaan spelen?

Tot nu toe niet, we hebben nu iets gevonden wat we allemaal heel leuk vinden en waar we energie van krijgen, maar wie weet in de toekomst.

Jullie spelen nummers van Anouk. Worden jullie nu ook met haar vergeleken, daarmee bedoel ik krijgen jullie te horen hoe het klinkt in vergelijking met Anouk?

Die vergelijking ontkom je natuurlijk niet aan, maar dat is niet het doel, het is belangrijk dat het herkenbaar is, muzikaal goed is en mensen (en wijzelf) er energie van krijgen. De complimenten die we krijgen gaan dan ook meestal over dat laatste.

Is het zo dat je als Anouk Tribute alleen voor bepaalde optredens en/of festivals gevraagd wordt?

We spelen eigenlijk op verschillende plekken, maar voor (Tribute)  festivals is de vraag wel iets groter merken we, misschien omdat het dan vooraf ook duidelijk is wat je van ons kunt verwachten. En de energie die we met ons meebrengen is zeer passend voor festivals.

Ik heb een optreden gezien van jullie en dat oogt gewoon heel professioneel. Zijn er ook plannen in die richting of blijft het gewoon een mooi hobby?

Ik heb een optreden gezien van jullie en dat oogt gewoon heel professioneel. Zijn er ook plannen in die richting of blijft het gewoon een mooi hobby?

Ik zag jullie nieuwe promo. Ook die ziet er erg professioneel uit. Waar gaat zo’n promo allemaal naar toe?

Vooral naar plekken waar we graag zouden willen spelen, want we moeten ook zelf zoeken naar mogelijke optredens. En natuurlijk de socials, daar kan het snel gedeeld worden.

Jullie treden natuurlijk op verschillende plaatsen op. Wat is jullie meest memorabele optreden tot nu toe?

Grote Beek Pop was erg leuk! Op een warme zomerdag met een superleuke sfeer. Cityfest Veldhoven afgelopen jaar was ook een geweldige show.

Zijn er plaatsen waar je graag zou willen optreden? En waarom natuurlijk?

We zouden graag wat leuke festivals spelen volgend jaar, bijvoorbeeld de Tribute avond op Nirwana, of de kasteeltuinconcerten in Helmond, en natuurlijk Tribute Land!

Heeft Anouk jullie ooit gehoord of überhaupt ooit iets van zich laten horen? Moet voor haar toch ook leuk zijn.

We gaan er van uit van niet, we hebben er in ieder geval niks van gehoord en eerlijk gezegd zijn we daar nooit mee bezig geweest.

Hoeveel tijd (gemiddeld) kost het jullie aan tijd om met de band bezig te zijn?

We wonen niet allemaal bij elkaar in de buurt, dus we zien elkaar en repeteren daarom ook niet elke week, we bereiden vooral thuis voor en repeteren dan elke maand of twee maanden, afhankelijk van de optredens. Dus naar schatting een flink aantal uur per maand.

Als jullie optreden moet er dan aan bepaalde eisen worden voldaan? En ik besef me dat eisen misschien wat te zwaar overkomt. 

Echte eisen zoals de beruchte blauwe M&M’s hebben we niet natuurlijk, maar een vega en vegan maaltijd staat wel op de rider! Evenals een lekker koud biertje naderhand. Verder blijven we heel gewoon hoor.

Staan er de komend periode nog optredens gepland, zo ja, waar?

Mei 2023 spelen we op Pop on Top in Valkenburg, en verder zijn er nog een aantal optredens die nog niet bevestigd zijn, dus daar kunnen we nog niks over zeggen, maar houd onze Facebook en Instagram pagina’s in de gaten.

De band speelt ook op zaterdag 25 februari in De Kroeg in Deurne (meer info op de FB pagina van WOMAN).   

Meer info over WOMAN:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: