Metaprism

Deze keer stel ik jullie de Engelse band METAPRISM voor. Deze band staat te boek als een melodische metalband. De band is opgericht in 2013 en bestaat uit 6 bandleden. Dit zijn:

– Theresa Smith                                zang

– Joey Draper                                    zang

– Ollie Roberts                                  gitaar

– Callum Downing                           gitaar

– James Clark                                   drums

– Matt Hudson                                 bas

(foto musikiathek.de)

Ik heb de band voor het eerst live gehoord in Dynamo in Eindhoven waar zij in het voorprogramma stonden van Xandria. De band maakte toen behoorlijk indruk op mij. Reden genoeg om ze wat beter aan jullie voor te stellen.

Om wat meer over de band te weten gekomen heb ik z e gevraagd of het mogelijk was hen een aantal vragen te stellen. De band wilde hier graag aan meewerken, waarvoor ik ze natuurlijk zeer erkentelijk ben en ze daarvoor ook hartelijk wil bedanken.

Ik het vervolg van dit stuk zal ik ook daar waar kan aangeven van wie de informatie afkomstig is. Overigens hebben alle bandleden meegewerkt aan het interview.

 

Mijn eerste vraag was waar de naam METAPRISM vandaan komt en of deze naam ook een speciale betekenis heeft?

Theresa: De naam is bedacht door Ollie en mij. We waren zoekende naar een passende naam voor onze band. We hebben een hele tijd zitten brainstormen en de naam METAPRISM werd daarbij genoemd. In eerste instantie hadden we deze naam afgewezen maar later vonden we het toch wel passen. De naam heeft geen geheime betekenis of zo. We vonden hem gewoon goed klinken.

 

De huidige samenstelling van de band is niet vanaf de start zo geweest. Er zijn de afgelopen jaren wel een paar wisselingen geweest.

Theresa en Callum: Oorspronkelijk bestond de band uit Ollie en mij en nog een drummer. James kwam er al snel bij als nieuwe drummer. Jut Tabor (zang) werkte mee op de plaat maar ging deel uitmaken van de band toen we ook live gingen optreden. Mike West was de bassist en is ongeveer twee jaar bij de band gebleven. Gitarist Jimmy Alford verliet de band al na een jaar en werd vervangen door Callum. Afgelopen jaar is Joey bij de band gekomen als zanger.

En hoe vindt je dan elkaar? Is het toeval of ga je echt gericht op zoek?

Ollie: Ik had een aantal songs geschreven en wilde daar ook echt iets mee gaan doen. Dus besloot ik maar om een band op te richten. Ik zat in die tijd al in een band waar ook Theresa deel van uitmaakte en die samenwerking ging prima. Niet heel veel later voegde James zich bij ons als drummer. Matt en Callum kende we vanuit andere bands waar we al mee gespeeld hadden en Joey kende we al vanuit het lokale circuit.

Matt: Ik zat in een andere Engels band en wij speelde een paar keer samen met METAPRIM en op die manier kwam ik in contact met ze. En toen hun bassist de band verliet vroeg Ollie of ik  niet bij hen wilde komen spelen.

Callum: Een vriend van mij vertelde me dat METEPRISM een nieuwe gitarist zocht. Ik heb ze een berichtje gestuurd en ben aangenomen.

 

Wat is de (muzikale) achtergrond van de bandleden?

Ollie: Ik speel lead en rhythm gitaar en ben graag bezig met het creatieve rondom de muziek (schrijven van nummers) maar vind het ook geweldig om live te kunnen spelen.  Het geeft een kick wanneer je ziet dat mensen waarderen wat je hebt geschreven. Ik ben eigenlijk vrij laat pas begonnen met gitaar spelen. Ik was 17 of 18 toen een vriend van mij me wees op Jimi Hendrix en zijn muziek. Sindsdien ben ik gitaar gaan spelen en probeer me daar steeds verder in te verbeteren.

Callum: Ik speel sinds mij 14e gitaar. Ik maak mij hele leven al muziek en ben begonnen achter de piano. Ik speel vanaf mij  18e al in bands en kan wel zeggen dat ik leef voor de muziek, en nergens anders voor.

Joey: Ik ben nu 30 jaar en ongeveer 20 jaar geleden ben ik begonnen met zingen. Ik ben altijd al dol geweest op muziek en mijn vader en ik schreven samen al liedjes. Ik ben in 2003 in mijn eerste bandje gaan zingen. Ik vind het heerlijk om op het podium te staan.

Matt: Mijn muzikale achtergrond ligt vooral in de klassieke NWOBHM bands (new wave of British heavy metal bands). Ik ben er echt mee opgegroeid en het heeft me geïnspireerd om basgitaar te gaan spelen en deel uit te maken van bands.

Theresa: Ik ben altijd al bijzonder geïnteresseerd geweest in muziek. Ik speel piano, keyboards en gitaar maar zingen is echt mijn passie. Buiten de muziek om ben in erg geïnteresseerd in boogschieten.

Wie is/zijn verantwoordelijk voor de tekst en muziek?

Ollie is verantwoordelijk voor de muziek terwijl Theresa de melodie en tekst en doet.  De extra teksten doet Joey (op het album “The human encryption” zijn de aanvullende teksten van Jut Tabor).

 

Wat hebben jullie al uitgebracht aan cd’s?

Ollie: Tot nu toe een EP met daarop 3 nummers en ons debuut album “The human encryption”. Maar het 2e album is onderweg!

 

Waar hebben jullie tot nu toe zoal opgetreden, vooral welke optredens zijn jullie bij gebleven?

Theresa: Enkele van onze hoogtepunten waren zeker de optredens op een paar festivals. We hebben 2 keer gespeeld op Bloodstock Open Air (2014 en 2015) en opWacken  Open Air in 2015. Meer recentelijk hebben in door  Nederland en Duitsland gespeeld samen met Xandria. En dat was echt super.

 

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Ollie:  Op de eerste plaats willen we graag ons 2e album uitbrengen en daarna op tournee. We willen vooral naar het vaste land van Europa. En het zou heel mooi zijn om wederom op een paar festivals te kunnen spelen.

Matt: Als redelijk nieuwe bandlid kijk ik erg uit naar de opnames voor het nieuwe album. En vervolgens er mee op tournee te gaan.

Joey: Ik was er nog niet bij toen de band speelde op Bloodstock en Wacken. Ik zou graag een keer op een groot metal festival willen spelen. Het zou echt een droom zijn die uitkomt.

(foto realisarl)

Zijn jullie full time met muziek bezig of hebben jullie ook nog andere werkzaamheden?

Theresa: We hebben allemaal ook nog andere werkzaamheden. Wat natuurlijk goed is omdat we daarmee de band kunnen ondersteunen en het mogelijk maakt de dingen te doen die we willen doen.

Joey: Ik manage mechandise stands voor verschillende bands en heb ook nog een TV show die ik presenteer en bewerk.

Matt: Als we niet aan het toeren zijn werk ik als architect.

Ollie: Ik heb nog verschillende baantjes maar ben daarmee flexibel genoeg om veel met muziek bezig te zijn. En ik geef nog gitaarlessen.

Callum: Ik ben docent en geef les in project programma’s en portfolio management. Haha, ik ben ondanks mijn baard en lange haar in de zakenwereld terecht gekomen.

 

Wat was jullie beste concert tot nu toe?

Joey: Een van de laatste shows met Xandria is mijn favoriete optreden.

Callum: Voor mij Wacken, hoewel onze optredens met Xandria ook erg goed waren.

Matt: Een optreden laatst in Seigburg (Duitsland). Dit optreden was erg speciaal voor mij vanwege het geweldige publiek.

Met welke band(s) zouden jullie graag eens optreden?

Joey: Ik zou het liefste wel een willen optreden met een van de grootste heavy metal bands zoals Iron Maiden of Metallica.

Matt: Hoewel het natuurlijk een droom is zou ik graag willen optreden met Iron Maiden, of misschien zelfs Nightwish. Zij hebben beide zulke trouwe fan en zie het als een uitdaging om dat ook voor elkaar te krijgen of zelfs nog te verbeteren.

Theresa: Er is een band waar ik graag mee zou willen spelen, namelijk Scar Symmetry.

 

Met welke band(s) mogen en kunnen we jullie vergelijken?

Callum: We halen inspiratie uit bands als Amaranthe en Scar Symmetry (stukje “agressie”), technische details uit een band als Symphony X en krachtige teksten zoals die gezongen worden door Evergrey. Als je ons hiermee vergelijkt heb je een heerlijke metapudding en die noemen we METAPRISM.

Matt: Ik denk met verschillende bands uit de Europese melodische metal scene. Maar eigenlijk zijn we aardig veelzijdig door de verschillende zangmogelijkheden die we hebben.

Ollie: Ik ben het zowel met Callum als Matt eens. We gaan dwars door de verschillende genres heen. En laat het publiek maar beslissen waar we het best mee vergeleken kunnen worden.

Hebben jullie nog idolen?

Ollie:  Heel erg veel zelfs. Bands als Symphony X, Evergrey, Thunderstone, Scar Symmetry, Pagans Mind en DGM. Maar ook wel een aantal rock/metal bands uit de jaren 70 en 80 zoals Rainbow, Deep Purple en Scorpions.  En als gitarist mensen als Jorn Viggo Lofstad, Simone Mularoni, Mats Haugen, Paul Gilbert, John Norum, Michael Schenker, Michael Romeo, Van Halen etc.

Callum: Voor mij is dat wel Iron Maiden. Maar ik luister naar veel soorten muziek dus verder is dat lastig aan te geven.

Joey: Ik heb best een gevarieerde lijst. Mensen als Eddie Cochran, Brian Setzer, Alice Cooper, Jonathan Davis en Corey Tailer staan hoog op mijn lijstje. Nu luister ik veel naar nog hardere muziek en staat nu Jens Kidman  van Meshuggah hoog aangeschreven.

Theresa: Ik ben erg beïnvloed door mensen als Kenny Leckremo, Roy Kahn en Tom Englund.

Matt: Als bassist ben ik erg beïnvloed door Steve Harris en Glenn Hughes. Als artiest ben ik erg gecharmeerd  van Glenn Danzig, hij gaat namelijk altijd zijn eigen weg.

 

Vind je de interactie met het publiek belangrijk?

Joey: Jazeker! We vinden het heerlijk om na afloop van een show mensen te ontmoeten die het erg leuk vonden. Als ik op het podium sta zorgt het publiek voor de nodige drive en energie.

Theresa: Zeker weten! Interactie met je publiek zorgt voor wel of geen succes voor je optreden. Het publiek wil graag betrokken worden bij het optreden en er net zoveel van kunnen genieten als ik, als artiest.

Ollie: Absoluut! Alles valt en staat met je publiek. Als ze niet genieten krijgen wij het gevoel het als band niet goed te hebben gedaan. Band en publiek moeten elkaar de nodige energie geven. En het is niet alleen leuk om je publiek blij te zien tijdens een optreden, het is zeker zo leuk om ze na een optreden nog te spreken en wat te drinken.

 

(foto musikiathek.de)

 

Wat vinden jullie van het huidige publiek?

Theresa: Tot nu toe hebben we bij al onze optredens, in verschillende landen, altijd een prima publiek gehad. Er is wel een groot verschil tussen het Engelse publiek en het publiek op het Europese vaste land. Maar we zijn overal welkom en worden met veel interesse gevolgd.

Matt: We zijn erg blij met de huidige fans. We krijgen overal een warm welkom en veel fans reizen vele kilometers om bij een optreden te kunnen zijn.

 

Komen jullie binnenkort weer een keer naar Nederland?

Matt: Ik hoop van wel. Het publiek in Nederland is erg in verschillende bands geïnteresseerd dus het zou een eer zijn weer in Nederland te mogen spelen. Het is een geweldig publiek  met aardige mensen die ons werk waarderen en ook de tijd nemen om na de show met ons nog wat te kletsen.

Ollie: Zeker komen wij terug naar Nederland! Dus zorg dat jullie de oogjes goed open houden!

Hoe gaat het met repeteren? Is dat gemakkelijk te realiseren omdat jullie ook nog andere werkzaamheden hebben?

Theresa: James, Joey, Ollie en ik wonen redelijk dicht bij elkaar. Callum en Matt wonen wat verder weg. Dus soms is het wel lastig om gezamenlijk te repeteren.

Matt: We repeteren zoveel mogelijk samen maar daarnaast oefent eenieder ook zelf.  Belangrijk is dat we altijd een goede show kunnen neerzetten dus veel oefenen is een must.

Callum: We hebben ook een eigen repetitieruimte. Maar die is verre van ideaal.

 

 

Waar kunnen we de band vinden over ongeveer 3 jaar?

Ollie: De focus ligt voorlopig op het nieuwe album. Daarna willen weer goede shows gaan geven en een wat langere tournee gaan maken. En hopelijk optreden op meer festivals. Maar belangrijk is dat we als band blijven verbeteren en hopelijk helpen de fans ons daarbij. Want we zijn er vooral voor hen.

 

 

Mocht je nog meer willen weten over METAPRISM kan je hier informatie vinden:

 

 

 

2 gedachten over “Metaprism

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: